HAVF VE HAŞYET KAVRAMLARININ KUR’ÂN’DAKİ SEMANTİK ANLAMI
Öz
Korku (havf), insanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır. Sadece “Havf ” kelimesiyle yaklaşık 125 ayette işlenmekte olan bu mevzu, müteradifi olan haşyet kavramıyla Kur’ân’da korkunun en çok ifade edildiği kavramlar olarak yer almaktadır. Dünyevî ve uhrevî korkular başta olmak üzere peygamberler de dâhil, beşer olarak insan için söz konusu olan bütün korku türleri farklı ayetlerde Kur’ân’da yer almıştır. Öte yandan güven anlamındaki “Emn” ve umut anlamındaki “Recâ” kavramları da korkunun zıddı olarak çalışmamızda yer verilen hususlardandır. Dünya ve ahiret dengesini gözeten İslâm dini, mensuplarına daima korku ve ümit arasında olmayı (beyne’l-havfi ve’r-recâ) tavsiye etmektedir. Makale Kur'ân'da geçen belli kökler üzerinden korkunun semantik analizini yapmayı hedeflemektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Âlûsî, Şihabuddin Mahmud, Rûhu’l-Meânî fî Tefsîri’l-Kur’ani’l-Azîm ve’s-Seb’u’l-Mesânî, Dâru’l-Fikr, Beyrut 1997.
- Askerî, Ebû Hilal, el Furûk fi’l-Luga (thk. Lecnetu İhyâi’t-Turâsi’l-Arabiyyi), Mensûrati Dâri’l-Afâki’l-Cedîde, Beyrut 1983.
- Aydın, Hayati, Kur’ân’da Psikolojik İkna (Özendirme ve Korkutma Temelli), Fecr Yayınları, Ankara, 2016.
- el-Bikâî, İbrahim b. Ömer b. Ali b. Ebî Bekir, Nazmu’d-Durer fî Tenâsubi’l-Ayâti ve’s-Suver, Dâru’l-Kitabi’l-İslâmî, Kahire ts.
- Bilgi, İsmail Hilmi, Kur’ân’a Göre Korku, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans Tezi, 2000.
- Binbaşıoğlu, Cavit, Eğitim Psikolojisi, Binbaşıoğlu Yayınevi, Ankara 1982.
- Budak, Selçuk, Psikoloji Sözlüğü, Bilim ve Sanat, Ankara 2000.
- Cebeci, Lütfullah, Kur’an’a Göre Takva, Seha Neşriyat, İstanbul 1985.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ahmet Nair
*
Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
16 Mayıs 2018
Gönderilme Tarihi
3 Mart 2018
Kabul Tarihi
13 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 9
Cited By
İlk Dönem Tasavvufi Tefsir Anlayışında Allah Korkusu (Tüsterî-Sülemî-Kuşeyrî Örneği)
Marifetname
https://doi.org/10.47425/marifetname.vi.1436724Allah’tan Korkmak Ama O’na İsyan Etmek: Şeytanın Kur’ân’daki Portresi
İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.69576/ihya.1747675