Araştırma Makalesi

ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI

Sayı: 46 2 Eylül 2021
PDF İndir
EN TR

ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI

Öz

Elektronik Devlet (e-devlet) sistemleri, vatandaşlara etkin, şeffaf, hızlı ve kaliteli hizmet sunma amacı ile her geçen gün uygulama alanını artırmaktadır. Kamu yönetiminde çeşitli faydaları bulunan e-devlet uygulamalarının kullanımı bölgesel farklılıklar göstermektedir. Bu araştırma çalışması vatandaş gözünden e-devlet hizmetlerinin ihtiyaçlara hangi oranda cevap verildiği, hangi ölçüde etkin kullanıldığı ve olumlu ya da olumsuz hangi yönlerinin bulunduğu tespit edilmesi amacıyla; Türkiye Cumhuriyeti başkenti Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa’da karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamında “De Jure ve De Facto ifadeyle Ankara ve Lefkoşa’da bulunan vatandaşların e-devlet sistemlerine bakış açıları hangi düzeyde?” sorusu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda 300 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 299 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşına kendi ülkelerinin elektronik devlet sistemleri hakkında 46 anket sorusu hazırlanmış ve yöneltilmiştir. Toplanan veriler SPSS programında T, Anova ve Korelasyon testleri ile analiz edilmiş olup, araştırma kapsamında vatandaşların beklentileri ve memnuniyetleri ortaya çıkarılmıştır. Araştırma bulgularında Ankara’da bulunan vatandaşların, Lefkoşa’da bulunan vatandaşlara oranla elektronik devlet hizmetlerine daha olumlu yaklaştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, e-devlet sistemini kullanan bireylerin e-devlet kullanmayanlara göre, e-devlet uygulamalarına daha olumlu yaklaştıkları, gelir düzeyi arttıkça performans beklentilerinde farklılaşma olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilgisayar ve internet kullanımının daha fazla olan bireyler arasında e-devlet sistemlerine bakış açısının daha olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma sonunda e-devlet uygulamalarının devamının sağlanması ve e-devlet kullanımının vatandaş memnuniyetini artıracak şekilde tasarlanması için öneriler yapılmıştır. Çalışmanın periyodik olarak yapılması bölgesel kıyaslamalardaki farkın değişimi ile ilgili daha net sonuçlar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Al-Shafi, S., & Weerakkody, V. (2009). UNDERSTANDING CITIZENS’ BEHAVIOURAL INTENTION IN THE ADOPTION OF E-GOVERNMENT SERVICES IN THE STATE OF QATAR.
  2. Alabboodi, A. S., & Shaban, N. S. (2019). The adoption of E-government services in the Iraqi higher education context: An application of the UTAUT model in the university of Baghdad. International Journal of Applied Research, 5(5), 130–137.
  3. AlAwadhi, S., & Morris, A. (2008). The Use of the UTAUT Model in the Adoption of E-government Services in Kuwait.
  4. Alshehri, M., Drew, S., Alhussain, T., & Alghamdi, R. (2012). The Effects of Website Quality on Adoption of E-Government Service: An Empirical Study Applying UTAUT Model Using SEM.
  5. Arıkboğa, Ü. (2017). BELEDİYE HİZMETLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA SUNUMU: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ E-BELEDİYE UYGULAMALARININ ANALİZİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(Kayfor15 Özel Sayısı), 1619–1644.
  6. BTS, B. T. ve S. (2020). BM 2018 e-Devlet Araştırma Raporu. Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı. http://www.bilgitoplumu.gov.tr/2018/bm-2018-e-devlet-arastirma-raporu-yayimlandi/
  7. Bülbül, A. (2013). E-DEVLET UYGULAMALARININ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ AÇISINDAN ANALİZİ. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ.
  8. Çabuk, S., Zeren, D., & Gökdağlı, N. (2017). E-DEVLET SİSTEMİNE ADAPTASYONUN TEKNOLOJİ KABUL MODELİYLE ARAŞTIRILMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(3), 140–154.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kamu Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

2 Eylül 2021

Gönderilme Tarihi

2 Eylül 2020

Kabul Tarihi

27 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 46

Kaynak Göster

APA
Över, A. S., & Kaya, T. (2021). ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 46, 1-30. https://doi.org/10.30794/pausbed.789576
AMA
1.Över AS, Kaya T. ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI. PAUSBED. 2021;(46):1-30. doi:10.30794/pausbed.789576
Chicago
Över, Ahmet Selim, ve Tuğberk Kaya. 2021. “ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ ‘DE JURE VE DE FACTO ÜLKE’ BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 46: 1-30. https://doi.org/10.30794/pausbed.789576.
EndNote
Över AS, Kaya T (01 Eylül 2021) ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 46 1–30.
IEEE
[1]A. S. Över ve T. Kaya, “ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ ‘DE JURE VE DE FACTO ÜLKE’ BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI”, PAUSBED, sy 46, ss. 1–30, Eyl. 2021, doi: 10.30794/pausbed.789576.
ISNAD
Över, Ahmet Selim - Kaya, Tuğberk. “ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ ‘DE JURE VE DE FACTO ÜLKE’ BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 46 (01 Eylül 2021): 1-30. https://doi.org/10.30794/pausbed.789576.
JAMA
1.Över AS, Kaya T. ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI. PAUSBED. 2021;:1–30.
MLA
Över, Ahmet Selim, ve Tuğberk Kaya. “ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ ‘DE JURE VE DE FACTO ÜLKE’ BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 46, Eylül 2021, ss. 1-30, doi:10.30794/pausbed.789576.
Vancouver
1.Ahmet Selim Över, Tuğberk Kaya. ELEKTRONİK DEVLET UYGULAMALARININ “DE JURE VE DE FACTO ÜLKE” BAKIŞ AÇISIYLA İNCELENMESİ: ANKARA VE LEFKOŞA KARŞILAŞTIRMASI. PAUSBED. 01 Eylül 2021;(46):1-30. doi:10.30794/pausbed.789576

Cited By


by-nc-nd.eu.svg  Bu dergide yer alan çalışmalar Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.