Cilt: 8 Sayı: 3, 30.11.2022

Yıl: 2022

PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi,  Mart, Temmuz ve Kasım olmak üzere yılda üç kez yayımlanan, hakemli, bilimsel ve süreli bir dergidir. 

Not: PESA USAD bir sosyal araştırmalar dergisi olması sebebiyle  Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Psikoloji, İletişim Çalışmaları ve Türk dili gibi sosyal bilimler bilim dallarında akademik yazılar yayımlamaktadır. Ancak, 2020 Mart sayısından itibaren Eğitim Bilimleri alanındaki çalışmalara öncelik verilecektir. Diğer alandaki kaliteli çalışmalar da yayımlanmaya devam edilecektir.



Dergi yapılacak araştırma ve bilimsel çalışmaların bilim çevreleri, piyasa ve ilgilenenlerce paylaşılmasını, müzakere edilmesini ve değerlendirilmesini sağlamaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Dergi internet üzerinden yayınlanmakta olan bir dergidir.


İntihal Politikası: İntihal olduğu tespit edilen çalışmalar koşulsuz reddedilecektir. Dergimiz iThenticate programını kullanarak intihal taraması yapmaktadır. Lütfen kendiniz de makale başvurusunda bulunmadan önce çalışmanızı bir intihal kontrol programına sokunuz.

Dergide Eğitim Bilimleri, Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Psikoloji, İletişim Çalışmaları ve Türk dili gibi bilim dallarında çalışmalar yayımlanmaktadır.




Lütfen formatı çalışmanıza uygulayınız. Formata ve yazım kurallarına uygun gönderilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.

PESA ULUSLARARASI SOSYAL ARAŞTIRMALAR DERGİSİ YAZIM KURALLARI

PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi’ne gönderilecek çalışmalar aşağıdaki açıklamalara uygun olarak hazırlanmalıdır. Dergiye gönderilecek eserler; Çalışma, kaynaklar ve ekler de dâhil 20 sayfayı geçmemelidir. Kaynakça APA 6'ya göre formatlandırılmalıdır.

1.       SAYFA YAPISI

A4 boyutundaki kâğıda uygun MS Word programında yazılmalıdır.

2.       YAZI TİPİ

Calibri 11 punto ile 1 satır aralıklı, paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılarak ve sayfa düzeninde üstten 3 cm’lik boşluk, sağ, sol ve alt kenarlardan 2,5 cm’lik boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Tablolar en fazla 9 punto ve kaynaklar kısmındaki referanslar 9 punto olmalıdır.

3.       BAŞLIKLAR ve ALT BAŞLIKLAR

İlk başlık metnin yazıldığı dilde, 13 punto, tamamı büyük harflerle, ortalanarak ve koyu yazılmalıdır. İlk başlık konuyu en iyi şekilde özetlemeli ve 12 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe başlıktan sonra 12nk paragraf aralığı bırakılarak İngilizce başlık yazılmalıdır. Yabancı dildeki başlık 12 punto ve kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Metin içindeki başlıkların yazımında aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

·         Metin içindeki temel başlıklar 11 punto, kalın ve büyük harfli olmalı (Giriş, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Tartışma vb.),

·         İkinci düzey başlıklar 11 punto kelimelerin baş harfleri büyük ve kalın yazılmalı,

·         Üçüncü düzey başlıklar sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde, kalın ve 10 punto yazılmalı,

·         Dördüncü düzey başlık gerekirse; ilk harfleri büyük, 10 punto, kalın ve italik olarak yazılmalı,

·         Alt başlıklarda ile, ve, de ve mi gibi ekler kullanılırsa bu ekler her zaman küçük harfle yazılmalıdır.

4.       YAZARLAR

Yazarların isimleri sola hizalanmış şekilde yazı boyutu 10 punto, yazı tipi stili koyu ve ismin harflerinin ilki büyük ve soy ismin harflerinin tamamı büyük olmalıdır. Yazarların eposta adresleri dipnot olarak birinci sayfada yer almalıdır. Eposta adresleri yazarlar tarafından gerekli görülürse, isimlerin bir alt satırında, eposta adresleri yazılabilir. Fakat eposta adresleri ya dipnot şeklinde, yada isimlerin bir alt satırında yazılması gereklidir.

5.       ÖZET

Özet kelimesinin baş harfi büyük harfle yazılmalı (Özet), yazı boyutu 11 punto olmalıdır. Türkçe özeti 150 İLE 250 kelime arasında olmalıdır. Genel olarak çalışmanın amacını, yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını içermelidir. Anahtar kelimeler 4-8 kelime arasında olmalıdır. Bu şartlara göre uygulama yapılmalı ve birinci sayfaya yazılmalıdır.

6.       TABLOLAR

Tabloya ait yazıların boyutu 9 punto olmalıdır. Tablonun başlığı italik ve 9 punto olmalı, (tablonun en üstüne, ortalanmış, kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı) ve kaynakçası (eğer varsa tablonun en alt satırına, sola dayalı) tablo içerisine 7 punto ve italik olarak yazılmalıdır. Tablonun satır yüksekliği her satırda aynı ve standart olmalıdır. Tablolara numaraları ile birlikte metin içinde atıf yapılmalıdır. Tabloların boyutu, en fazla tam sayfa boyutuna sığmalıdır. Tablo ile metin arasında (önce ve sonra) 12nk paragraf aralığı bırakılmalıdır. ( Tablo 1: )


 

7.       ŞEKİLLER, GRAFİKLER ve FOTOĞRAFLAR

Eserde yer alan harita ve grafikler “Şekil” olarak adlandırılmalıdır. Fotoğraflar şekillerden ayrı olarak numaralandırılmalı ve “Fotoğraf” olarak adlandırılmalıdır. Fotoğraf ve şekil başlıkları, yazı boyutu 9 punto, yazı tipi stili italik ve ortalanmış olmalıdır. Şekil ve Fotoğraflardan önce ve sonra 12nk paragraf aralığı bırakılmalıdır. Fotoğraf ve şekiller, sırasına göre numaralandırılmalıdır. Fotoğraf ve şekil ifadeleri ( Fotoğraf 1: , Şekil 1: ) biçiminde kullanılır. Foto şeklinde yazılmaz.

8.       DİPNOTLAR VE VURGU

Dipnotlar sadece açıklamalar için kullanılmalıdır. Sayfanın altında numaralandırılarak verilmelidir. Vurgu için italik yazı stili kullanılır, kalın (bold) yazı stili kullanılmamalıdır. Vurgu için MS Word vurgu stili kullanılabilir.

9.       KAYNAKÇA

Kaynakça Publication of American Psychological Association (APA) formatına uygun olarak verilmelidir. Kaynakça metnin sonunda yer almalıdır. Yararlanılan kaynaklar kaynakça bölümünde 9 punto ve alfabetik olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılmayan kaynaklar, kaynakça bölümüne yazılmamalıdır. Kaynakça, yazarın soyadının ilk harfine göre A’dan Z’ye doğru sıralanmalıdır.

10.   EKLER

Eserde ekler kullanılmışsa kaynakçadan sonraki sayfalarda verilmelidir.

11.   DOĞRUDAN ALINTILAR

Doğrudan alıntılar “ ” (çift tırnak) işareti içerisinde yazılmalıdır.

Etik İlkeler:

Editörler:

-açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır.

Yazarlar:

-daha önce bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş çalışmalar göndermelidir.

-sadece çalışmaya entelektüel açıdan katkı sağlamış yazarları eklemelidirler.

-istendiğinde işlenmemiş veri, onam formları ve izin formları gibi ekstra dökümanları sunmaya hazır olmalıdır.

-tek seferde sadece bir dergiye makale eklemelidir.

Hakemler:

-yansız ve gizli olarak uzmanlık alanındaki makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.

-makaleleri yapıcı ve nazik bir şekilde hakaretten kaçınarak değerlendirmelidir.

-makaleleri cinsiyet, din ve siyaset ayrımı gözetmeksizin nesnel bir şekilde içerik bakımından değerlendirmelidir.


Yayın Politikası:

PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi açık erişim modelini benimsemiş bir dergidir ve tamamen ücretsizdir. Yayın sürecinin hiçbir aşamasında yazarlardan ücret talep edilmemektedir. Dergiye gönderilen çalışmalar ilk 4 hafta içinde editör ön kontrolünden geçirilip reddedilmekte yada ilgili alan editörü ve hakemlere gönderilmektedir. Hakemlik süreci hakemlerin göndereceği cevaba bağlı olmakla birlikte hakem raporlarının 8 hafta içerisinde gelmesini beklemekteyiz.

Dergi ücretsiz ve açık erişim sunmaktadır.

                                     DRJI_Logo.jpg         

Akademia_sosyal_bilimler_indeksi_logosu.gif                     imageedit_26_6265761829.png               ESJIndex_logo.png

 

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.