Derleme

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İle Otonom Sinir Sisteminin İlişkisi: Bir Güncelleme

Cilt: 14 Sayı: 2 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İle Otonom Sinir Sisteminin İlişkisi: Bir Güncelleme

Öz

Bu makale, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile otonom sinir sistemi (OSS) işlevselliği arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmaların bir derlemesini oluşturmaktadır. Ayrıca DEHB ve otonomik işlev bozukluğu arasındaki bağlantıyı araştırmak için kalp hızı değişkenliğini (KHD) kullanma olasılığını ele almaktadır. DEHB'nin patogenezine ilişkin araştırmaların odak noktası olan bir araştırma alanı otonom sistemin işlev bozukluğudur. Otonom disfonksiyonu değerlendirmek için kullanılan fizyolojik ölçümler kardiyovasküler sistemde yoğunlaşmıştır. Ağustos 2020'den önce yayınlanan çalışmaları belirlemek için veri tarandı. OSS'yi ilaç kullanımı/tedavisi açısından inceleyen çalışmalar hariç tutulurken, DEHB etyopatogenezi ile ilgili olanlar önceliklendirildi. . Bu makalede, üçü sistematik derleme ve meta-analiz olan 52 çalışma değerlendirilmiştir. Genel olarak, DEHB ile otonomik disfonksiyon (özellikle azalmış parasempatik aktivite) arasındaki etyopatogenetik ilişki dikkat çekici olsa da, bulgular yine de çelişkilidir. DEHB vakalarında heterojenlik, alt tipler ve komorbiditeler otonomik disfonksiyon ile ilgili yorumları zorlaştırıyor gibi görünmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5®). American Psychiatric Pub; American Psychiatric Association 2013.
  2. 2. Akay A, Ercan ES. Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları 2. baskı. . Ankara: Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Yayınları; 2016.
  3. 3. Banaschewski T, Becker K, Scherag S, Franke B, Coghill D. Molecular genetics of attention-deficit/hyperactivity disorder: an overview. European child & adolescent psychiatry. 2010;19(3):237-57.
  4. 4. Wilens TE. Effects of methylphenidate on the catecholaminergic system in attention-deficit/hyperactivity disorder. Journal of clinical psychopharmacology. 2008;28(3):S46-S53.
  5. 5. Cortese S. The neurobiology and genetics of attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD): what every clinician should know. European journal of paediatric neurology. 2012;16(5):422-33.
  6. 6. Seidman LJ, Valera EM, Makris N, Monuteaux MC, Boriel DL, Kelkar K et al. Dorsolateral prefrontal and anterior cingulate cortex volumetric abnormalities in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder identified by magnetic resonance imaging. Biological psychiatry. 2006;60(10):1071-80.
  7. 7. Castellanos FX, Lee PP, Sharp W, Jeffries NO, Greenstein DK, Clasen LS et al. Developmental trajectories of brain volume abnormalities in children and adolescents with attention-deficit/hyperactivity disorder. Jama. 2002;288(14):1740-8.
  8. 8. Makris N, Biederman J, Valera EM, Bush G, Kaiser J, Kennedy DN et al. Cortical thinning of the attention and executive function networks in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder. Cerebral Cortex. 2006;17(6):1364-75.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Psikiyatri

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

17 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

12 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

JAMA
1.Kılınç K, Çetin FH, Uçar HN, Türkoğlu S. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İle Otonom Sinir Sisteminin İlişkisi: Bir Güncelleme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. 2022;14:235–246.

Cited By

Creative Commons Lisansı
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.