Araştırma Makalesi

Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış

Cilt: 3 Sayı: 1 23 Şubat 2025
PDF İndir
EN TR

Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış

Öz

Açık veri, kamu verisinin, herkes tarafından serbest şekilde kullanılmak üzere yayımlanmasıyla oluşmaktadır ve bu verinin dijital dönüşümle birlikte yayımının kolaylaşması nedeniyle açık verinin düzenlenmesi son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Söz konusu düzenlemeler ise açık veri kavramının idare hukukunda düzenlenmesini gerektirmiştir. Açık veriyle idarenin şeffaflığının sağlanması hedeflenmektedir. Bu açıdan açık verinin varlığı kamu yararı amacını taşımaktadır. Kamu yararına olan açık verinin hukuk düzeninde korunabilmesi için idare hukuku çerçevesinde bir hukuki niteliğe kavuşturulması için uğraşılmaktadır. Bu uğraşlar sırasında açık verinin kamu malı olarak nitelendirildiği görülmektedir. Bununla beraber, bu nitelemelerin idare hukukunun senelerdir yerleşmiş olan kamu malı teorisi çerçevesinde yapılmadığı fark edilmiştir. Açık veri kavramına, “kamu malı” gibi belirli hukuki sonuçları olan bir niteleme yapılacaksa bunun idare hukuku çerçevesinde uygun olup olmadığının incelenmesi gereklidir. Gerçekten de açık veri, kamu malı olarak kabul edilen varlıklardan farklı görünse de kamu malı teorisinden hareketle yeni bir hukuki niteliğe ve buna bağlı olarak hukuki korumaya sahip olabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdamar E, ‘Akıllı Kent İdealine Ulaşmada Açık Verinin Rolü’ (2017) 6 Social Sciences Research Journal 45
  2. Aksoy Retornaz E and Güçlütürk OG, ‘Büyük Veri’ in Eylem Aksoy Retornaz ve Osman Gazi Güçlütürk (eds), Gelişen Teknolojiler ve Hukuk III: Büyük Veri (1. Bası, Onikilevha 2021)
  3. Akyılmaz B, Sezginer M ve Kaya C, Türk İdare Hukuku (18. Bası, Savaş 2024)
  4. Arisi M, ‘Open Knowledge. Access and Re-Use of Research Data in the European Union Open Data Directive and the Implementation in Italy’ (2022) 8 Italian Law Journal 33
  5. Avcı M ve Yavuzdoğan S, ‘Türkiye’de Kamu Malları Konusuna Genel Bir Bakış’ (2015) 5 Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11.
  6. Botero Arcila B, ‘The Place of Local Government Law in the Urban Digital Age’ (SSRN, 17 Mayıs 2021) https://ssrn.com/abstract=3848202 Erişim Tarihi: 15 Eylül 2022.
  7. Bülbül E, Kamu İştirakleri (1. Bası, Beta 2004)
  8. Bülbül E and Seiller B, ‘Le Droit Administratif Turc’ [2005] AJDA 873

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Şubat 2025

Gönderilme Tarihi

20 Ocak 2025

Kabul Tarihi

30 Ocak 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bilgehan, A. D. (2025). Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış. Periodicum Iuris, 3(1), 1-22. https://izlik.org/JA75RG88SB
AMA
1.Bilgehan AD. Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış. PI Dergi. 2025;3(1):1-22. https://izlik.org/JA75RG88SB
Chicago
Bilgehan, Aslıhan Deniz. 2025. “Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış”. Periodicum Iuris 3 (1): 1-22. https://izlik.org/JA75RG88SB.
EndNote
Bilgehan AD (01 Şubat 2025) Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış. Periodicum Iuris 3 1 1–22.
IEEE
[1]A. D. Bilgehan, “Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış”, PI Dergi, c. 3, sy 1, ss. 1–22, Şub. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75RG88SB
ISNAD
Bilgehan, Aslıhan Deniz. “Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış”. Periodicum Iuris 3/1 (01 Şubat 2025): 1-22. https://izlik.org/JA75RG88SB.
JAMA
1.Bilgehan AD. Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış. PI Dergi. 2025;3:1–22.
MLA
Bilgehan, Aslıhan Deniz. “Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış”. Periodicum Iuris, c. 3, sy 1, Şubat 2025, ss. 1-22, https://izlik.org/JA75RG88SB.
Vancouver
1.Aslıhan Deniz Bilgehan. Açık Verinin Kamu Malı Niteliğinde Olduğu İddiasına Türk İdare Hukuku Penceresinden Bir Bakış. PI Dergi [Internet]. 01 Şubat 2025;3(1):1-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75RG88SB