EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28

Cilt: 18 Sayı: 1 1 Mart 2015
PDF İndir
TR EN

EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28

Öz

Enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak amacıyla ülkemizdeki yapılarda ısı yalıtımı yaptırılması zorunlu hale gelmiştir. Yapıların izolasyonunda en yaygın yöntem, çeşitli yalıtım malzemeleriyle binaya dıştan mantolama yapılmasıdır. İzolasyon amacıyla kullanılan malzemelerin yangın performansları da can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir. Yapılarda izolasyon amacıyla en çok kullanılan malzeme tipleri EPS, XPS, köpük, taş yünü ve cam yünüdür. Taş yünü ve cam yünü yangına en dayanıklı malzemelerdir, fakat maliyetleri oldukça yüksektir. EPS ve XPS ise polimerik malzeme olmalarından dolayı yangın sırasında çok düşük sıcaklıklarda (yaklaşık 80oC) deforme olmaktadırlar. Bu durum sadece ekonomik kayba değil aynı zamanda CO2 salınımına ve küresel ısınmaya da neden olmaktadır. Bu çalışmada, aynı kalınlıkta sıva ile kaplanmış gri-EPS, Beyaz-EPS ve XPS yalıtım malzemelerinin yangın dirençleri karşılaştırılmıştır. Kaplamalar farklı sürelerde aleve maruz bırakılmışlardır. Deneysel çalışmaların sonunda, alev süresine bağlı olarak sıva arkasındaki yalıtım malzemelerinin büyük ölçüde deforme oldukları gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tayfun Uygunoğlu Bu kişi benim

İbrahim Güneş Bu kişi benim

Sevcan Özgüven Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2015

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Uygunoğlu, T., Güneş, İ., Çalış, M., & Özgüven, S. (2015). EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28. Politeknik Dergisi, 18(1), 21-28. https://izlik.org/JA39XP77MC
AMA
1.Uygunoğlu T, Güneş İ, Çalış M, Özgüven S. EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28. Politeknik Dergisi. 2015;18(1):21-28. https://izlik.org/JA39XP77MC
Chicago
Uygunoğlu, Tayfun, İbrahim Güneş, Metehan Çalış, ve Sevcan Özgüven. 2015. “EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28”. Politeknik Dergisi 18 (1): 21-28. https://izlik.org/JA39XP77MC.
EndNote
Uygunoğlu T, Güneş İ, Çalış M, Özgüven S (01 Mart 2015) EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28. Politeknik Dergisi 18 1 21–28.
IEEE
[1]T. Uygunoğlu, İ. Güneş, M. Çalış, ve S. Özgüven, “EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28”, Politeknik Dergisi, c. 18, sy 1, ss. 21–28, Mar. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39XP77MC
ISNAD
Uygunoğlu, Tayfun - Güneş, İbrahim - Çalış, Metehan - Özgüven, Sevcan. “EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28”. Politeknik Dergisi 18/1 (01 Mart 2015): 21-28. https://izlik.org/JA39XP77MC.
JAMA
1.Uygunoğlu T, Güneş İ, Çalış M, Özgüven S. EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28. Politeknik Dergisi. 2015;18:21–28.
MLA
Uygunoğlu, Tayfun, vd. “EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28”. Politeknik Dergisi, c. 18, sy 1, Mart 2015, ss. 21-28, https://izlik.org/JA39XP77MC.
Vancouver
1.Tayfun Uygunoğlu, İbrahim Güneş, Metehan Çalış, Sevcan Özgüven. EPS ve XPS Malzemeleriyle Yapılan Mantolamaların Yangın Sırasındaki Davranışlarının Araştırılması, sayfa:21-28. Politeknik Dergisi [Internet]. 01 Mart 2015;18(1):21-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39XP77MC
 
TARANDIĞIMIZ DİZİNLER (ABSTRACTING / INDEXING)
181341319013191 13189 13187 13188 18016 

download Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.