This study deals with designing and manufacturing a red pepper dryer having counter flow-convection type and supported by solar energy, in Refrigeration and Air Conditioning Laboratory of Vocational School at Kahramanmaras Sutcu Imam University. The thermal analysis and energy balance of the manufactured dryer were determined by considering the first law of Thermodynamics. Energy loses from the dryer were analyzed by applying the steady-flow process in control volume method. Total energy entering and leaving from the dryer were calculated as 5912,45 watt, and 5411,95 watt, respectively. It was determined that the 8,46% difference between these two values were because of measurement errors and vapor loses during the experiments
Yapılan bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu, İklimlendirme–Soğutma atölyesinde tasarım ve imalatı yapılan güneş enerji destekli karşıt akışlı kırmızı biber kurutucusu tasarlanıp imal edilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda imal edilen kurutucunun termodinamiğin I. kanununa göre analizi yapılarak enerji dengesi ortaya çıkarılmıştır. Sistem sürekli-akışlı sürekli açık sistem (SASA), kontrol hacmi yöntemine göre analiz yapılarak meydana gelen enerji kayıpları tespit edilmiştir. Kurutucuya giren toplam enerji miktarı 5912,46 watt ve çıkan toplam enerji miktarı ise 5411,95 watt hesaplanmıştır. Giren ve çıkan enerjiler arasındaki %8,46’lık farkın ölçüm hataları ve buhar kayıplarından meydana geldiği tespit edilmiştir.
Diğer ID | JA48UA95GK |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 6 Sayı: 2 - Cilt: 6 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.