Yazım Kuralları

Genel Kurallar:

1. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi yılda üç sayı (Ocak, Mayıs, Eylül) olarak yayımlanmaktadır.
2. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi’ne yazı gönderimi Dergipark üzeriden yapılmaktadır (https://dergipark.org.tr/en/pub/ppad).
3. Ulusal ve Uluslararası araştırma ve yayın etiği kurallarına uyulmalıdır. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
4. Yazıların uzunluğu dergi formatında tablo ve şekiller dahil, kaynakça hariç olmak üzere 8.000 sözcüğü geçmemelidir.
5. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiğinde Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, bütün yayın haklarına sahip olacaktır.
6. Yazarların, unvanlarını, öğrenci ya da çalışan oldukları kurumlarını (Üniversite/ Kurum ismi; varsa Fakülte/Enstitü ve Bölüm olarak), haberleşme adresleri ile telefon numaralarını ve e-posta adreslerini Dergipark sistemi’ne girmeleri gerekmektedir. Ancak, Sisteme yüklenen çalışmalarda yazar isimlerine yer verilmemelidir.
7. Dergiye gönderilen çalışmalar, Yayın Kurulu’nca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının basılmasına, rapor çerçevesinde düzeltilmesine, yazının geri çevrilmesine ya da üçüncü bir hakeme gönderilmesine karar verilecek ve durum yazara en kısa sürede bildirilecektir.
8. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi’nin yazı dili Türkçe olmakla birlikte, İngilizce olarak yazılmış çalışmalar da yayımlanmaktadır. Yazı dili Türkçe olan çalışmalar için, en çok 200 sözcükten oluşan Türkçe Öz ve İngilizce Abstract ayrı bir sayfa olarak yazılmalıdır. Aynı şekilde, dili Türkçe olan çalışmalarda, yazının başlığının Türkçe ve İngilizce olarak yazıya eklenmesi, ayrıca yine Türkçe ve İngilizce olarak en az 3 anahtar sözcüğün belirtilmesi gerekmektedir.
9. İngilizce yazılmış olan makalelerin ve İngilizce özetlerin redaksiyonunun (proofreading) yapılması gerekmektedir.
10. Kabul edilen makalelerin yayınlanabilmesi için telif sözleşmesinin doldurulup dergimize gönderilmesi gerekmektedir.
11. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren ve verisi Ocak 2020 tarihinden itibaren toplanmış olan nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmaların Etik Kurul raporlarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
12. Dergiye gönderilen tüm makalelerin intihal programlarından alınmış raporlarının makale ile birlikte Dergipark sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Raporlardaki benzerlik oranı en fazla %15 olan çalışmalar hakem değerlendirme sürecine kabul edilecektir.

Yazım Kuralları:

1. Çalışmalar, Word formatında, 1.5 satır aralığında, ana bölümlerinde 11 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde yazılmalıdır.
2. Öz ve Abstract 10 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde olmalıdır.
3. Kaynakça 11 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde tek satır aralığında yazılmalıdır.
4. Tablo içindeki yazılar 9 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman olarak yazılmalıdır.
Tablo ve Şekiller metin içine ortalanarak yerleştirilmedir. Tablo başlıkları tablo üstüne, Şekil başlıkları şekil altına yazılmalıdır. Tablo başlıkları Times New Roman ve 11 punto olmalı ve kalın formatta yazılmalı, numaradan sonra nokta konularak başlığa devam edilmeli (Tablo 1.); başlık da yine Times New Roman ve kalın olmayan formatta kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
5. Makale başlığı tüm harfleri büyük olacak şekilde Times New Roman, 11 punto, kalın formatta ve metni ortalayarak yazılmalıdır. Yazının giriş ve sonuç bölümleri dahil olmak üzere tüm bölüm başlıkları, tüm kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde kalın punto ile yazılmalı ve 1.; 1.1.; 1.1.1.; 1.1.1.1. şeklinde numaralandırılmalıdır. Bunların dışındaki başlıklar italik olmalıdır.
6. Ondalık kesirler ayrılırken makalenin yazıldığı dildeki kurallar uygulanmalıdır. Türkçe için örneğin; ‘,05’; İngilizce için ‘.05’ şeklinde yazılmalıdır. Sayıların ayrımı ise Türkçe için örneğin 9.900 (dokuz bin dokuz yüz); İngilizce için 9,900 (dokuz bin dokuz yüz) şeklinde olacaktır. Denklemler, sıra numaraları parantez içinde sayfanın sağında yer alacak şekilde ortalanmış olarak metin içinde yer almalıdır.

 

Genişletilmiş Özet

• Dergimizin yabancı yazında da taranabilmesi için, Türkçe yazılmış makaleler için İngilizce Genişletilmiş Özet çalışmanın sonuna konulmalıdır. Genişletilmiş özette yer alması gereken alt başlıklar şu şekildedir:

Giriş
Kavramsal / Kuramsal Çerçeve
Yöntem
Bulgular ve Tartışma
Sonuç ve Öneriler


Genişletilmiş Özet, Şekiller, Tablolar vb. dahil olmak üzere en fazla 1500 kelimeyi geçmeyecek şekilde hazırlanarak makalenin sonuna eklenmelidir.

Genişletilmiş İngilizce özetlerin redaksiyonunun (proofreading) yapılması gerekmektedir.


Yollamalar ve Kaynakça

• Yollamalar ve kaynakça APA (American Psychological Association) kurallarına uygun olacaktır (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/journal-article-references)

• Metin içinde yapılacak yollamalar ayraç içinde gösterilecektir. Kaynakça da bu yollama sistemine uygun olarak hazırlanacaktır.