TR
EN
Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama
Öz
Üniversiteler, eğitim kurumları olarak katkıda bulunmalarının yanı sıra, bulundukları kenti ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan da desteklemektedir. harcamalar, konut ve hizmet talebi yerel ekonomiye büyük oranda canlılık getirmektedir. Dolayısıyla öğrencilerin yaşam kalitesinin arttırılması ve öğrenim gördükleri şehirden olumlu kanaatlerle ayrılmaları şehrin imajı için son derece önemlidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin bulundukları şehirden ve şehrin sunduğu hizmetlerden memnuniyetini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Bu amaçla, Dumlupınar Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde eğitim gören 413 öğrenciye “Şehir Olanakları Memnuniyet Ölçeği” uygulanmış, öğrencilerin memnuniyet düzeyini etkileyen 13 faktör yapısı açıklayıcı faktör analiziyle tespit edilmiştir. Çalışmada, elde edilen faktörler ile şehir memnuniyet düzeyi arasındaki ilişki regresyon analizi ile ortaya konulurken, şehir olanakları memnuniyet ortalamaları ile demografik değişkenler arasındaki ilişki ANOVA ile incelenmiştir
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arslan, F. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Şehirle Kurduğu Ekonomik ve Sosyal İlişkilerden Memnuniyet Analizi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(4), 1103-1120.
- Bonaiuto, M., Aiello, A., Perugini, M., Bonnes, M., Ercolani, A. P. (1999). Multidimensional perception of residential environment quality and neighbourhood attachment in the urban environment. Journal of Environmental Psychology, 19(4), 331-352.
- Demirel, M. (2014). Burdur Kent İmajı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Alan Araştırması-Burdur City Image: A Case Study On Mehmet Akif Ersoy University Students. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(10), 230-241.
- Demirgüneş, B., Avcılar Y. (2014). Şehir Markası Oluşturma: Şehirde Oturanların Memnuniyet Düzeyleri Üzerine Bir Uygulama. Gaziantep Üniversitesi 19.Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı, 18-22 Haziran 2014. Gaziantep. ss. 557-570.
- Fernandez, R. M., Kulik, J. C. (1981). A Multilevel Model Of Life Satisfaction: Effects Of İndividual Characteristics And Neighborhood Composition. American Sociological Review, 840- 850.
- Gültekin, N., Çelik, A., Nas, Z. (2008). Üniversitelerin Kuruldukları Kent’e Katkıları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(24), 264-269.
- Green, S.B., Salkind, N.J., Akey, T.M. (1997). Using Spss For Windows: Analyzing And Understanding Data. Nj : Prentice Hall, Inc. http://www.oecdbetterlifeindex.org/. 25 Nisan 2016 tarihinde erişildi.
- İsen, İ. (2013). Bir Şehrin Markalaşması ve Şehir Pazarlaması Açısından İncelenmesi: Örnek Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilimdalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 3
APA
Yıldız, A., Arı, E., & Yılmaz, V. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Researcher, 5(3), 36-50. https://izlik.org/JA46HH96MF
AMA
1.Yıldız A, Arı E, Yılmaz V. Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Researcher. 2017;5(3):36-50. https://izlik.org/JA46HH96MF
Chicago
Yıldız, Ayşegül, Erkan Arı, ve Veysel Yılmaz. 2017. “Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”. Researcher 5 (3): 36-50. https://izlik.org/JA46HH96MF.
EndNote
Yıldız A, Arı E, Yılmaz V (01 Ocak 2017) Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Researcher 5 3 36–50.
IEEE
[1]A. Yıldız, E. Arı, ve V. Yılmaz, “Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”, Researcher, c. 5, sy 3, ss. 36–50, Oca. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HH96MF
ISNAD
Yıldız, Ayşegül - Arı, Erkan - Yılmaz, Veysel. “Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”. Researcher 5/3 (01 Ocak 2017): 36-50. https://izlik.org/JA46HH96MF.
JAMA
1.Yıldız A, Arı E, Yılmaz V. Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Researcher. 2017;5:36–50.
MLA
Yıldız, Ayşegül, vd. “Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”. Researcher, c. 5, sy 3, Ocak 2017, ss. 36-50, https://izlik.org/JA46HH96MF.
Vancouver
1.Ayşegül Yıldız, Erkan Arı, Veysel Yılmaz. Üniversite Öğrencilerinin Şehir Memnuniyetlerini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması: Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Researcher [Internet]. 01 Ocak 2017;5(3):36-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HH96MF