Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Hicaz Nar ve Zivzik Nar Çeşitlerinin Derim Sonrası Muhafazasının Karşılaştırılması
Yıl 2023,
, 1 - 8, 30.06.2023
Ömür Dündar
,
Ebubekir Çağlın
Öz
Bu çalışmada, hem sağlık açısından büyük öneme sahip olan ve hemen her insanın damak tadına hitap eden hem ülkemiz ve birçok ülke için ekonomik öneme sahip nar meyvesinin depolaması yapılmıştır. Araştırmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Siirt ili ve ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan Zivzik ve Hicaznar çeşitleri kullanılmıştır. Her iki çeşit 6oC sıcaklık ve % 90 oransal nem koşullarında 6 ay muhafaza edilmiştir. Ayrıca narlarda muhafaza öncesi ve sonrası 15 gün 20οC’de % 65 oransal nem koşullarında raf ömrüne bakılmıştır. Meyvelerde periyodik olarak ayda bir ağırlık kaybı, solunum hızı, çürüme, kabuk ve dane rengi (h°), titre edilebilir asit miktarı (TEA, %), suda çözülebilir kuru madde miktarı (SÇKM, %), pH değeri ve meyve suyu miktarı değerlendirilmiştir. Tüm bu sonuçlar çerçevesinde Siirt ili ve ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan Zivzik nar çeşidinin bu koşullarda kalitesini koruduğu ve aynı koşullarda 4 ay muhafaza edilebileceği bulunmuştur.
Destekleyen Kurum
Ç.Ü. Rektörlüğü BAP birimi
Proje Numarası
FYL-2018-11186
Teşekkür
FYL-2018-11186 nolu proje desteği için Ç.Ü.BAP birimine teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Aydın, Y., Mikail, N., Pakyürek, M., Saltuk, B., Seven M. (2017). Water-yield relationship of Zivzik pomegranate under deficit ırrigation conditions. Scientific Papers. Series E. Land Reclamation, Earth Observation&Surveying, Environmental Engineering, 5, 81-86.
- Bayram, E., Dundar, O., Ozkaya, O. (2009). Effect of different packaging types on storage of Hicaznar pomegranate fruits. Acta Horticulture, 818, 319-322. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2009.818.47
- Çandır E, Özdemir A.E., Aksoy M.C. (2018). Effects of chitosan coating and modified atmosphere packaging on the storage and shelf life of pomegranate fruit cv. 'Hicaznar'. Scientia Horticulturae, 235, 235‒243. https://doi:10.1016/j.scienta.2018.03.01
- Eroğlu D., Oğuz. H.İ., Şen F. (2017). Ekşi, mayhoş ve tatlı nar genotiplerine ait meyvelerin muhafaza süresince bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Meyve Bilimi Dergisi, 1(Özel), 34-39.
- Karaca, S., Şen F. (2014). Nar meyvesinin muhafazasında farklı modifiye atmosfer ambalajlarının çürüklük gelişimi, ağırlık kaybı, renk ve duyusal özellikleri üzerine etkileri. Journal of AARI, 24(2), 21-31.
- Karaşahin, Z., İşçimen, B., Ünlü, M. Baysal, Z., Eroğlu, E.Ç., Özdemir, A.E. (2017). Hicaznar nar çeşidinin soğukta muhafazası üzerine potasyum uygulamalarının etkisi. Meyve Bilimi Dergisi, 1(özel), 78-85.
- Kipri, N., Dündar, Ö. (2011). Derim sonrası sıcak su uygulamasının Hicaznar çeşidinde muhafaza kalitesi üzerine etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 26(3), 195-204.
- Oğuz, H. İ., Şen, F., Eroğul, D. (2014). Güneydoğu Anadolu bölgesinde farklı lokasyonlarda yetiştirilen ‛Katırbaşı’ nar (Punica granatum L.) çeşidinin depolanma süresince bazı fiziksel ve biyokimyasal içeriklerindeki değişimlerin belirlenmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 24(3), 309-316. https://doi.org/10.29133/yyutbd.236281
- Özdemir, A.E., Atabey, T. (2021). Hatay yöresinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ ve ‘Katırbaşı’ nar çeşitlerinin soğukta ve modifiye atmosferde muhafazası. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(3), 617-634. https://doi.org/10.37908/mkutbd.943311
- Selçuk, N., Erkan, M. (2013). Modifiye atmosferde muhafazanın ‘Canernar-1’ narlarının antioksidan aktivitesi ve derim sonrası fizyolojisi üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 82-87.
- Selçuk, N., Erkan, M. (2016). Impact of passive modified atmosphere packaging on physicochemical properties, bioactive compounds, and quality attributes of sweet pomegranates. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 40(4), 475-488. https://doi.org/10.3906/tar-1509-57
- Serdar, H., Usanmaz, S. (2017). Effects of size, storage duration, and modified atmosphere packaging on some pomological characteristic of pomegranate cultivar. World's largest Science, Technology&Medicine Open Access book Publisher chapter 4, p. 76.
- Şen, F., Eroğlu, D. (2012). Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çesidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 103-111.
Şimşek, M. (2017). A general overview of pomegranate (Punica granatum L.) production potential, effect to health, problems and solution proposals of Turkey. Middle East Journal of Science, 3(1), 51-58. https://doi.org/10.23884/mejs.2017.3.1.06
- Taş, L., Boz, İ., Akbay, C. (2016). Siirt ili Şirvan ilçesinde organik Zivzik narının benimsenmesi ve yayılması. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi 25-27 Mayıs, Siirt. 1127-1136.
- Vardin, H., Karaaslan, M., Yılmaz, F., İzol, G., Cesur, Ö., Yüksekkaya, S., & Çevik, G. (2012). Zivzik ve görümlü narlarının özelliklerinin ve katma değerli ürünlere işlenebilirliğinin belirlenmesi projesi (pp: 44). Şanlıurfa, Türkiye: DİKA (Dicle Kalkınma Ajansı), Grafinet Medya.