The more man knows herself and corrects his mistakes; he can get closer to perfection.
As long as he knows his weaknesses and makes their experiences in him short, he can protect himself from the situations that require repentance. The less and short-term these inherent weaknesses appear in life, the less repentance is experienced. The longer this process takes the form of habit and morality with an accepted mood, the more the frequency and duration of encountering the phenomenon of repentance happens.
If the feeling of repentance creates a feeling of “I am inferior” or “I am worthless” after the behaviours that man perceives as bad; he becomes depressed by feeling sad. If he says to himself "others will insult me if they understand what I am doing", he feels ashamed. If a person believes that he will be punished or retaliated for what he has done, he experiences fear and anxiety. If this worry lasts longer than normal, it can lead to anxiety disorders in him. The healthiest reaction after such events is to use the feeling of repentance as an opportunity to build a new personality. Sadness that also includes a sense of hidden repentance in itself, is a reaction that is opposite of happiness. However, this feeling occurs when a person loses a loved one or something of great value or fails to perform an important task.
Repentance helps people to shape their future decisions in a sound and more accurate way by providing them with the power of insight. People who experience this feeling are able to perform better than other people in decision-making, coping with problems and experiencing by living. Although repentance affects a person's life mostly positively, it can sometimes have negative effects on him. Some features such as hopelessness, hastiness, the feeling of satisfaction and the desire for immortality that exist in human creation, sometimes may lay the groundwork for the phenomenon of repentance. If these inherent features are not governed in the light of the principles and procedures ordered by the creator, they cause regretful consequences in man. These situations generally occur when people do not stay within the boundaries that should be stopped and neglect the measures to be taken.
The Qur’an verse human nature The Qur’an verse human nature The Qur’an, verse, human, nature
The more man knows himself and corrects his mistakes; he can get closer to perfection.
As long as he knows his weaknesses and makes their experiences in him short, he can protect himself from the situations that require repentance. The less and short-term these inherent weaknesses appear in life, the less repentance is experienced. The longer this process takes the form of habit and morality with an accepted mood, the more the frequency and duration of encountering the phenomenon of repentance happens.
If the feeling of repentance creates a feeling of “I am inferior” or “I am worthless” after the behaviours that man perceives as bad; he becomes depressed by feeling sad. If he says to himself "others will insult me if they understand what I am doing", he feels ashamed. If a person believes that he will be punished or retaliated for what he has done, he experiences fear and anxiety. If this worry lasts longer than normal, it can lead to anxiety disorders in him.
The healthiest reaction after such events is to use the feeling of repentance as an opportunity to build a new personality. Sadness that also includes a sense of hidden repentance in itself, is a reaction that is opposite of happiness. However, this feeling occurs when a person loses a loved one or something of great value or fails to perform an important task. Repentance helps people to shape their future decisions in a sound and more accurate way by providing them with the power of insight. People who experience this feeling are able to perform better than other people in decision-making, coping with problems and experiencing by living. Although repentance affects a person's life mostly positively, it can sometimes have negative effects on him.
Some features such as hopelessness, hastiness, the feeling of satisfaction and the desire for immortality that exist in human creation, sometimes may lay the groundwork for the phenomenon of repentance. If these inherent features are not governed in the light of the principles and procedures ordered by the creator, they cause regretful consequences in man. These situations generally occur when people do not stay within the boundaries that should be stopped and neglect the measures to be taken.
İnsan kendisini tanıdığı ve hatalarını düzelttiği oranda kemale yaklaşabilir. İnsan yaratılış zaaflarını bilip, bunların kendisinde yaşanmışlığını kısa tutabildiği ölçüde nedâmetten kendisini koruyabilir. Bu fıtri zafiyetler, insan hayatında ne kadar az ve kısa süreli olarak kendisini gösterirse nedamet olgusu da o denli az yaşanır. Ne kadar uzun süreli ve kabullenilmiş bir ruh haliyle huy ve ahlak halini alırsa, bu olgu ile karşılaşma sıklığı ve süresi de o kadar çok ve uzun olacaktır.
Nedâmet duygusu, kişide kötü olarak algıladığı davranışlarından sonra “ben aşağılık biriyim” veya “ben değersizim” duygusu yaratıyorsa; kişi kendisini üzgün hissederek depresyona girer. Eğer “diğerleri ne yaptığımı anlarsa beni aşağılarlar” diyorsa utanç duyar. Kişi yaptıklarından dolayı cezalandırılacağını ya da kendisine misilleme yapılacağına inanıyorsa korku ve endişe duyar. Değersizlik duygusu, utanç ve aşağılanma endişesi kişide kaygı bozukluklarına yol açabilir. Bu ruh hali, içinde gizli bir nedamet hissi de barındıran üzüntü, sevinç ve mutluluğun zıddı olan bir reaksiyondur. Ancak bu duygu, insanın sevdiği bir şahsı veya yanında büyük değeri olan bir şeyi kaybetmesi ile ya da önemli bir işi gerçekleştirmede başarısız olmasıyla da meydana gelebilmektedir.
Bu tip olaylardan sonra en sağlıklı tepki, nedamet duygusunu yeni bir kişilik inşasında fırsat olarak kullanmaktır. Nedamet, kişilere öngörü kazandırarak gelecekte vereceği kararlarını sağlam ve daha doğru şekillendirmede yardımcı olur. Bu duyguyu yaşayan kişiler karar verme, sorunlarla başa çıkabilme ve yaşayarak deneyimleme gibi becerilerde diğer insanlara göre daha iyi bir performans ortaya koyabilmektedir. Nedâmet insan yaşamını çoğunlukla olumlu yönde etkilese de bazen olumsuz etkilerde bırakabilmektedir.
Bu olguya, insan yaratılışında var olagelen bazı hasletler dayanak teşkil etmektedir. Bu fıtri hasletler, yaratıcının emrettiği usul ve esaslar ışığında yönetilmediği taktirde, insanda esefle son bulan neticeler doğurmaktadır. Kişinin durması gereken sınırlarda durmaması, hazları tatminde sınır tanımayarak alması gereken tedbirleri ihmal etmesi telafisi imkânsız pişmanlıklara neden olmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Din Araştırmaları |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |