Araştırma Makalesi

Divan şiirinde payitaht sevgisi: İstanbul redifli gazeller

Sayı: 34 22 Haziran 2023
PDF İndir
TR

Divan şiirinde payitaht sevgisi: İstanbul redifli gazeller

Öz

Mekân edebî eserlerin temel ögelerinden olup bazen insan ruhunu etkilemiş, bazen de insan tarafından şekillendirilmiştir. İçinde bulunduğu kültüre göre anlam ve değer kazanan mekân toplumun anlam kodlarını belirleyen, sınırlarını çizen anahtar bir kavramdır. İnsanın yaşadığı olayların, hissettiği duyguların içinde geçtiği mekân, edebî eserlerde genellikle şehir olarak karşımıza çıkar. Şehir ise insan hayatını düzenleyip yönlendiren; aynı zamanda insan tarafından biçimlendirilen büyük bir yapı olarak tanımlanabilir. Şehirler toplum hayatının göstergesi, bir kültürün tüm yönleriyle ortaya konduğu mekânlardır. Mekân divan şiirine şehirlerle, şehirler içinde de en çok İstanbul’un anlatımıyla yansımıştır. Yüzyıllarca farklı imparatorluk ve medeniyetlere ev sahipliği yapan, onlara ait unsurlarla şekillenip zenginleşen İstanbul, Osmanlı devletinin yönetim merkezi olarak divan şiirinde özel bir yere sahiptir. İstanbul Türk şiirinin yayıldığı coğrafyada değişmeyen bir başkenttir. Gerçekten de ‘payitaht’ İstanbul yüzlerce yıl divan şiirinin de merkezi olmuş, Osmanlı İmparatorluğu’nun görkemi bu şiire yansımıştır. Yaptığımız taramalarda, divan şairlerinin duygularını en rahat ifade ettikleri türlerin başında gelen gazel nazım şeklinde yazılmış, İstanbul’u konu edinen ve redifi İstanbul olan 16 şiir tespit edilmiştir. Bu çalışmada İstanbul övgüsünde yazılan bu gazeller şekil ve muhteva özellikleriyle incelenip yorumlanmış, böylece divan şairlerinin gözünden İstanbul sevgisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada ilk olarak İstanbul redifiyle gazel yazan şairler kronolojik olarak sıralanmış, daha sonra gazel sahibi her şair kısaca tanıtılmıştır. Ardından gazel metinleri önce şekil sonra da muhteva yönüyle incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akarsu, K. (1989). Zaifî Divanı Metin Tahlil ve Sistematik İndeks, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Akay, H. (1997). Fatih’ten Günümüze Şairlerin Gözüyle İstanbul-1, İstanbul: İşaret Yayınları.
  3. Akbayar, N. (1996). Mehmed Süreyya, Sicill-i Osmanî C: 3, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  4. Akçay, Ü. (2021). Osmanlı Şiirinin Coğrafyası: Gazellerde Şehirler, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  5. Aksoy, H. (1995). Esrar Dede, TDV İslam Ansiklopedisi, C: 11, 432-434.
  6. Aksoyak, İ. H. (2018). Gelibolulu Mustafa Âlî Divanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, (e-kitap, no: 3583).
  7. Aktaş, A. (1996). Yetîm Divanı İnceleme-Metin, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Altan, E. (2017). İstanbul’un Fethi Sırasında Şehirde Yaşananlar ve Psikolojik Durum, Tarih Dergisi, 66, 63-67

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

20 Haziran 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Faraşoğlu, Y. (2023). Divan şiirinde payitaht sevgisi: İstanbul redifli gazeller. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 34, 612-644. https://doi.org/10.29000/rumelide.1316212

Cited By