TR
AR
Arapçanın yabancı dil olarak çevrimiçi öğretimini yapan internet sitelerindeki sözlü etkileşim becerilerinin değerlendirilmesi
Öz
Bu çalışma; dil öğretim referansları ışığında, Arapçayı yabancı dil olarak öğrenenlerin sözlü etkileşim becerilerine ilişkin standartları içeren bir liste oluşturmayı ve yabancı dil eğitiminin yapıldığı internet sitelerini bu standartlar listesine göre değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu çalışma ile “Arapçanın yabancı dil olarak çevrimiçi öğretimini yapan internet sitelerinde sözlü etkileşim becerisini değerlendirmenin standartları nelerdir?” ve “Bu standartların bahsedilen internet sitelerindeki uygulanabilirliği ne ölçüdedir?” sorularına cevap aranmaktadır. Çalışmada internet sitelerinden rastgele seçilen örneklem üzerinden ulaşılan sonuçların tanımlanması ve analizi için tanımlayıcı-analitik yöntem izlenmiştir. Çalışma sonucunda Arapçanın yabancı dil olarak çevrimiçi öğretiminde internet sitelerinin; (a) birçoğunda eş zamanlı bağlantı seviyesinin düşüklüğü, (b) öğrencilerin etkileşimini sağlayan net bir yapıdan yoksun oluşu, (c) öğrencilere iş birliğine dayalı görev ve ödevler vermemesi ve (d) sözlü iletişim çalışmaları için gerekli fırsatı sunmaması nedeniyle sözlü etkileşim konusunda zayıf oldukları kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdulhamîd, Abdullah Abdulhamîd. (1986). Takvîmu’t-Ta`bîr eş-Şefehî fî-Merhaleti’l-İ`dadiyye fî-Muhâfazati Tanta fî-Cumhûriyyeti Mısr el-Arabiyye. Basılmamış doktora tezi, Külliyeti’t-Terbiye, Camiatu Tanta el-Ğarbiyye.
- Ades, Muhammed Abdurrahîm. (1995). El-İdaratu’s-Saffiyye ve’l-Medresetu’l-Münferide. Amman: Daru Mecdelâvî li’n-Neşr ve’t-Tıbâ`a ve’t-Tevzî`.
- Ali, Ekrem Fethî Mustafa. (2006). Fa`aliyyetü Bernamec Mukterah li-Tenmiyeti Maharât İntâc Mevakı`l-İnternet et-Ta`lîmiyye ledâa-Tullâbi Külliyyeti’t-Terbiye. Basılmamış doktora tezi, Külliyyeti’t-Terbiye en-Nev`iyye, Camiatu Cenûbi’l-Vâdî, Kanâ.
- Ali, Ta`vînât. (2009). Et-Tevasul ve’t-Tefâ`ul fî’l-Vasati’l-Medresî. El-Ma`hadu’l-Vatanîli-Tekvîni Müstahdimî’t-Terbiye ve Tahsîni Müstevâhüm. El-Haraş: Cezair.
- Almohammad Almansour, İ. (2018). Building and evaluating some online websites in teaching Arabic for non-native speakers. Turkish Academic Research Review, 3 (2), 75-102. DOI: 10.30622/tarr.442080
- Aly, Mahsoub Abdul-Sadeq. (2008). An Evaluative Study of Some Online Websites for Learning and Teaching English as a Foreign Language.
- Brown, H. Douglas. (1994). Mebadiu Ta`lîmi ve Te`allumi’l-Luğa. (trc. İbrahim b. Hamed el-Kaîd & Iyd b. Abdullah eş-Şummerî). Riyad: Mektebu’t-Terbiyeti’l-Arabî li-Düveli’l-Halîc.
- Ebu Nimra, Muhammed Hamîs. (2006). İdaratu’s-Saf ve Tanz’imuha. Amman: Daru Yafa li’n-Neşri ve’t-Tevzî`.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Arapça
Konular
Dilbilim
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
İbrahim Mansur
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
21 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi
13 Ağustos 2020
Kabul Tarihi
20 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Sayı: Ö7