Aim: To determine the internet, social media and game addictions of young people, to investigate the relationships of these addictions with their sociodemographic and internet usage characteristics, and to contribute to the studies that protect and improve the health of young people by better understanding the problems related to technological addictions.
Material and Methods: A web-based data collection form was used in the descriptive cross- sectional study in which 321 university students participated. Social Media Addiction Scale (SMAS), Digital Game Addiction Scale (DGAS), Young Internet Addiction Scale (YIAS) and a data collection form including some socio-demographic characteristics such as gender, department of education and internet usage characteristics were used. For descriptive and inferential data analysis, tests were performed using SPSS version 20.0.
Results: 31.20 % (n=100) of the students are male, 68.80% (n=252) of them are in the department of medicine/dentistry. It was determined that medical/dentistry students had lower scores in SMAS than students of other faculties, those who played digital games had higher scores in DGAS and YIAS, and those who used the internet for more than 7 years had higher DGAS scores (p=0.025). It was determined that those who thought that they were social media addicts had higher SMAS and YIAS scores (p=0.000). It was determined that SMAS scores were higher in smokers (p=0.038) and DGAS scores were higher in alcohol users (p=0.000). It was determined that social media addiction status and Young internet addiction and Digital game addiction (r=.341, p=0.000).
Conclusion: Technological addiction among young people is quite high and it is an important public health problem that is expected to increase gradually. Researches on technological addictions of young people should be planned at regular intervals and necessary precautions should be taken according to their results.
Social media addiction digital game addiction Internet addiction
None
Amaç: Gençlerin internet, sosyal medya ve oyun bağımlılıklarının saptanarak bu bağımlılıkların sosyodemografik ve internet kullanım özellikleriyle ilişkilerini araştırmak aynı zamanda teknolojik bağımlılıklar ile ilgili sorunların daha iyi anlaşılması böylece gençlerin sağlığını koruyucu ve iyileştirici çalışmalara katkı sağlamaktır.
Gereç ve Yöntemler: 321 üniversite öğrencisinin katıldığı tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırmada web tabanlı bir veri toplama formu kullanılmıştır. Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (SMBÖ), Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği (DOBÖ), Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği (YİBÖ) ile cinsiyet, öğrenim gördüğü bölüm, yaş gibi bazı sosyo-demografik özellikler ve internet kullanım özelliklerini içeren bir veri toplama formu kullanılmıştır. Tanımlayıcı ve çıkarımsal veri analizi için SPSS 20.0 versiyonu kullanılmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin %31,20 (n=100)’si erkek, % 68,80’i (n=221) Tıp/diş hekimliği bölümündedir. Tıp/diş hekimliği öğrencilerinin diğer fakülte öğrencilerinden SMBÖ’de daha düşük puan aldıkları, dijital oyun oynayanların ise DOBÖ ve YİBÖ’de daha yüksek puana sahip oldukları, yedi yıldan fazla internet kullananlarda daha yüksek DOBÖ puana sahip oldukları belirlendi (p=0,025). Sosyal medya bağımlısı olduğunu düşünenlerin SMBÖ ve YİBÖ puanlarının daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,000). Sigara kullananlarda SMBÖ puanlarının (p=0,038), alkol kullananlarda ise DOBÖ puanın daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,000). Sosyal medya bağımlılık durumu ile Young internet bağımlılığının güçlü pozitif korelasyona (r=,810, p=0,001), Young internet bağımlılığı ile Dijital oyun bağımlılığı arasında ise düşük oranda pozitif korelasyon olduğu tespit edildi (r=,292, p<0,05).
Sonuç: Gençler arasında teknolojik bağımlılık oldukça yüksektir ve giderek artması da beklenen önemli halk sağlığı sorunudur. Gençlerin teknolojik bağımlılıkları ile ilgili araştırmalar düzenli aralıklarla planlanmalı ve bunların sonuçlarına göre gerekli önlemler alınmalıdır.
Sosyal medya bağımlılığı dijital oyun bağımlılığı ; internet bağımlılığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 14 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |