0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMİ KULLANILARAK HEMŞİRE ÇİZELGELEME PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ
Öz
Son yıllarda gerek üretim sistemlerinde gerekse hizmet sistemlerinde müşteri memnuniyetinin her geçen gün daha da zorlaştığı görülmektedir. Rekabet gücünü arttırma yollarına başvuran işverenler, müşteriden önce hizmeti sunan kişilerin memnuniyetini sağlamayı hedeflemişlerdir. Hastanelerin 7/24 hizmet vermesi sebebiyle vardiya sistemi kurulmuştur. Fakat yanlış veya adil olmayan bir vardiya sistemi sonucu çalışanların fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz etkilendiği görülmektedir. Genellikle vardiya sisteminin çizelgesini, hastanenin çalışma saatlerine uyumlu bir şekilde sorumlu baş hemşire yapmaktadır.
Günlük hayatta karşılaşılan problemlerde gerçekleştirilmesi istenen birden çok amaç olabilmektedir. Bu gibi durumlarda karar verme aşamasında aynı anda birden fazla hedefin sağlanabilmesi için geliştirilen hedef programlama yöntemi avantajlı bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada ele alınan problem tipi için birden fazla hedefin karşılanmasını sağlayan ve bu hedeflerde esneklik olmasına izin veren hedef programlama yöntemi kullanılmıştır. Ele alınan bu problem tipinde vardiya sistemindeki dengesizlikleri ortadan kaldıracak ve aynı zamanda hemşirelerin bazı özel durumlarına olanak sağlayan bir çizelge oluşturulmuştur. Bir devlet hastanesinden alınan veriler kullanılarak 0-1 hedef programlama yöntemi ile hemşire çizelgelemesi yapılan bu problemde elde edilen sonuçlara göre hemşirelerin planlama yaklaşımlarındaki başarısını olumlu yönde etkileyerek gerçekleştirilmesi istenen hedeflere ulaşıldığı, adil ve dengeli bir çizelgelerin oluşturulduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aickelin, U., & White, P. (2004). Building better nurse scheduling algorithms. Ann Oper Res, 128(1), 159-177.
- Azaiez, M. N., & Al Sharif, S. (2005). A 0-1 goal programming model for nurse scheduling. Computers & Operations Research, 32(3), 491-507.
- Arikan, E. 2008. A performance comparison of polar codes and Reed-Muller codes. IEEE Commun Lett, 12(6).
- Bağ, N., Özdemir, N. M., & Eren, T. (2012). 0-1 Hedef programlama ve ANP yöntemi ile hemşire çizelgeleme problemi çözümü. International Journal of Engineering Research and Development, 4(1), 2-6.
- Beaulieu, H., Ferland, J. A., Gendron, B., & Michelon, P. (2000). A mathematical programming approach for scheduling physicians in the emergency room. Health Care Manag Sc, 3(3), 193-200.
- Capan, M., Hoover, S., Jackson, E. V., Paul, D., & Locke, R. (2017). Integrating nurse preferences and organizational priorities into nurse schedules–application to the neonatal intensive care unit. Proceedings of the 2017 Industrial and Systems Engineering Conference, 19-24.
- Constantino, A. A., Landa-Silva, D., de Melo, E. L., de Mendonça, C. F. X., Rizzato, D. B., & Romão, W. (2014). A heuristic algorithm based on multi-assignment procedures for nurse scheduling. Ann Oper Res, 218(1), 165-183.
- Dağdeviren, M., & Eren, T. (2001). Tedarikçi firma seçiminde analitik hiyerarşi prosesi ve 0-1 hedef programlama yöntemlerinin kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(1).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Buse Uslu
Türkiye
Neşet Bedir
Bu kişi benim
Tamer Eren
*
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
25 Ocak 2018
Kabul Tarihi
9 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 3
Cited By
Hedef Programlama Yöntemi ile Akaryakıt İstasyonları Tanıtımı için Personel Çizelgeleme Problemi
Politeknik Dergisi
https://doi.org/10.2339/politeknik.796136Hemşire çizelgeleme problemi ve bir sağlık kuruluşunda uygulama
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.25092/baunfbed.947636Goal Programming Model Proposal for Solution of Special Constraint Nurse Scheduling Problem
Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
https://doi.org/10.29137/umagd.1095873Türkiye’de Ekip Çizelgeleme Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi
https://doi.org/10.46578/humder.1509219A Constraint Programming Model for Personnel Scheduling Problem: Application in A Factory Operating in Healthcare Sector
Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
https://doi.org/10.29137/umagd.1482600