JOHN STUART MILL'İN ERDEM TEORİSİ ve ARAÇSALLAŞTIRILMIŞ DEĞERLER
Öz
Ahlak alanında son iki yüz yılın önde gelen teorilerinden biri olan faydacılığın en önemli iki figürü Jeremy Bentham ve John Stuart Mill’dir. Bu iki düşünür, faydacı teori ile ilgili olarak, birçok konuda hem fikir olmalarına rağmen, bazı hususlarda fikir ayrılıkları yaşarlar. Bu hususlardan en önemlisi, teorinin en temel kavramı olan haz konusundadır. Mill, Bentham’ın aksine hazlar arasında niceliğin yanında niteliksel bir ayrıma da gider ve hazları yüksek ve alçak hazlar olmak üzere ikiye ayırır. Bu ayrım, Mill’in erdem teorisine genel şeklini verir. Onun erdem teorisine göre, insanlar sadece mutluluğu arzularlar ve bunun dışında erdemler de dâhil olmak üzere arzulanan her şey, temelde mutluluğa araç olmaları bakımından arzulanır. Fakat diğer taraftan Mill, erdemlerin sırf kendilerinde arzulanması gereken amaçlar olduğunu da iddia eder. Mill’in bu yaklaşımı erdemlerin aynı anda hem araç hem de amaç olmaları gibi paradoksal bir duruma neden olur. Bu paradoksal durum, yorumcular tarafından çeşitli açılardan eleştirilir. Bu eleştirilerin temelini, amaç ile araç arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, erdemlerin Mill tarafından hem amaç hem de araç olarak kabul edildiği iddiası oluşturur. Bu makale, erdemler her nasıl anlaşılırsa anlaşılsın Mill’in sisteminde sadece araçsal bir değere sahip olduğu iddiasını gerekçelendirir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Albee, Ernest. A history of English Utilitarianism. New York: The Macmillan Company, 1902.
- Aydın, Metin. “Jeremy Bentham’ın Ahlak Anlayışı ve Felicific Calculus”. II. Türkiye Lisanüstü Çalışmaları Kongresi - Bildiriler Kitabı III içinde, editör Ümit Güneş, 601–17. İstanbul: İlem, 2013.
- Aydın, Metin. “Mutlu Budala mı Mutsuz Sokrates mi: John Stuart Mill’in Ahlak Teorisinin Faydacı Karakteri ve Hazları Tasnifi”. Kutadgu Bilig Dergisi, sy. 35 (Eylül 2017): 121–48.
- Ball, Terence. “Psychology, Associationism, and Ethology”. A Companion to Mill içinde, editör Christopher Macleod ve Dale E. Miller. U.K.: Wiley Blackwell, 2017.
- Bentham, Jeremy. “An Introduction to Principles of Morals and Legislation”. The Works of Jeremy Bentham içinde, editör John Bowring, 1. New York: Russel&Russel Inc., 1962.
- Bentham, Jeremy. “The Rationale of Reward”. The Works of Jeremy Bentham içinde, editör John Bowring, 2. London: William Tait, 1953.
- Birks, Thomas Rawson. Modern Utilitarianism. London: MacMillan, 1874.
- Crisp, Roger. Mill on Utilitarianism. New York: Routledge, 1997.
- Doner, Wendy. “Mill’s Utilitarianism”. The Cambridge Companion to Mill içinde, editör John Skorupski. Cambridge: Cambridge University Press, 1988.
- Eggleston, Ben, ve Dale E. Miller, ed. The Cambridge Companion to Utilitarianism. Cambridge: Cambridge University Press, 2014.
