Araştırma Makalesi

“İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi

Cilt: 23 Sayı: 43 15 Haziran 2021
PDF İndir
TR EN

“İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi

Öz

Kur’ân ve sünnette ilmin faziletini vurgulayan ve ilim öğrenmeye teşvik eden pek çok âyet ve hadis bulunmaktadır. İslam âlimleri, özellikle de hadis ehli tarihî süreçte bu ilâhî teşvikler doğrultusunda hareket etmiş ve ilim uğruna nice zahmetli yolculuklara katlanmışlardır. Söz konusu teş-vik bağlamında yaygınlık kazanmış rivayetlerden biri de “İlmi Çin’de de olsa talep edin. Çünkü ilim talep etmek her Müslümana farzdır” lafzıyla nakledilen rivayettir. Bu kapsamda öncelikle hadis kaynaklarında pek çok sahâbî kanalıyla nakledilen ve “ilim talep etmek her Müslümana farzdır” lafzıyla meşhur olan hadisin sıhhat değeri üzerinde durulacaktır. Çünkü araştırma konusu olan rivayetin aslının bu hadis olduğu düşünülmektedir. Nitekim hadisi rivayet eden sahâbîler arasında yer alan Enes b. Mâlik’ten hem Çin kaydının bulunduğu hem de bulunmadığı rivayetler nakledilmiştir. Bu itibarla rivayetteki ‘ilmi Çin’de de olsa talep etmeyi’ emreden ilave kaydın, rivayetin metnine hangi raviler yoluyla, nasıl ve ne maksatla girmiş olabileceği üzerinde durulacak; rivayetle ilgili tarikler arasındaki bağlantı noktaları tespit edilerek sened ve metin analizi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Hadis, İlim, Çin, Rivayet, Tarîk,, Teferrüd, İdrâc

Kaynakça

  1. Ahmed el-Lükkî, Ahmed b. el-Kâsım el-Mısrî. Nüshatü Nubayt b. Şerît el-Eşca’î. thk. Hallâf Mahmûd Abdüssemî’. b.y.: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2002.
  2. Ali el-Kārî, Ebü’l-Hasen Nûrüddîn Alî b. Sultân Muhammed. Şerḥu Müsnedi Ebî Ḥanîfe, thk. Şeyh Halîl Muhyiddîn el-Meyyis. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1405/1985.
  3. Azîzî, Ali b. Ahmed. es-Sirâcü’l-münîr Şerhu’l-Câmiu’s-sağîr fî hadîsi’l-Beşîri’n-Nezîr. 4 Cilt. b.y.: y.y., ts.
  4. Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyn. Şu’abü’l-îmân. thk. Abdül’alî Abdülhamîd Hâmid. 14 Cilt. Bombay/Hindistan: Mektebetü’r-Rüşd, 1423/2003.
  5. Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyn. el-Medḫal ilâ Kitâbi’s-Süneni’l-Kübrâ, thk. Mu-hammed Ziyâüddin el-A’zamî. Kuveyt: Dâru’l-Hulefâ li’l-Kitâbi’l-İslâmî, ts.
  6. Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. el-Hüseyn. Menâḳıbu’ş-Şâfiî, thk. es-Seyyid Ahmed Sakr. Kahire: Mektebetü Dâri’t-Türâs, 1390/1970.
  7. Bezzâr, Ebû Bekir Ahmed b. Amr. Müsnedü’l-Bezzâr -el-Bahru’z-zehhâr-. thk. Mahfûzur-rahmân Zeynullah vd. 18 Cilt. Medine: Mektebetü’l-Ulûm ve’l-Hikem, 1988-2009.
  8. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl. el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ. thk. Muhammed Züheyr b. Nâsır. 9 Cilt. Beyrut: Dâru Tavki’n-Necât, 1422.
  9. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl. et-Târîḫu’l-kebîr. nşr. Muhammed Ab-dülmu’îd Hân. 8 Cilt. Haydarâbâd-Dekkan: Dâiretü’l-Maarifi’l-Osmâniyye, ts.
  10. Câhiz, Ebû Osmân Amr b. Bahr. Kitâbü’l-Ḥayevân. 7 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İl-miyye, 2. Basım, 1424.

Kaynak Göster

APA
Genç, M. (2021). “İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 23(43), 247-275. https://doi.org/10.17335/sakaifd.872340
AMA
1.Genç M. “İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2021;23(43):247-275. doi:10.17335/sakaifd.872340
Chicago
Genç, Mustafa. 2021. “‘İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır’ Rivayetinin Sened ve Metin Analizi”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 23 (43): 247-75. https://doi.org/10.17335/sakaifd.872340.
EndNote
Genç M (01 Haziran 2021) “İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 23 43 247–275.
IEEE
[1]M. Genç, “‘İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır’ Rivayetinin Sened ve Metin Analizi”, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 23, sy 43, ss. 247–275, Haz. 2021, doi: 10.17335/sakaifd.872340.
ISNAD
Genç, Mustafa. “‘İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır’ Rivayetinin Sened ve Metin Analizi”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 23/43 (01 Haziran 2021): 247-275. https://doi.org/10.17335/sakaifd.872340.
JAMA
1.Genç M. “İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2021;23:247–275.
MLA
Genç, Mustafa. “‘İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır’ Rivayetinin Sened ve Metin Analizi”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 23, sy 43, Haziran 2021, ss. 247-75, doi:10.17335/sakaifd.872340.
Vancouver
1.Mustafa Genç. “İlmi Çin’de de Olsa Talep Edin, Çünkü İlim Talep Etmek Her Müslümana Farzdır” Rivayetinin Sened ve Metin Analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 01 Haziran 2021;23(43):247-75. doi:10.17335/sakaifd.872340