Gastronomi
her geçen gün turizm sektöründe yerini genişleten, bulunduğu bölgenin ve
halkının kalkınmasına fayda sağlayan, bu özelliği ile de ülke ekonomisine olumlu
etkiler sağlayan faaliyetler topluluğudur. İnsanlar farklı bölgelerin farklı
kültürlerini öğrenirken o bölgenin kültürünü yansıtan farklı lezzetleri de
tatmak ve öğrenmek istemektedir. Bu bağlamda turizm sektörü ile iç içe girmiş
olan gastronomi turizmi bireylere farklı lezzetler tatma ve bu lezzetlerin
geçmişini öğrenme imkanı sağlamaktadır. Bu araştırma farklı destinasyonlardaki yöresel
yemeklerin sunumu ile sağlanan makro ve
mikro besin ögelerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Karabük ilinin
turistik bir bölgesi olan Safranbolu ilçesinin yöresel yemeklerinden 5 tanesi
incelenerek, bu besinler ile vücuda alımı sağlanan makro ve mikro besin
öğelerini incelenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde; araştırmaya dahil edilen etli
yaprak dolması, perohi, cevizli-keşli yayım, ıspanaklı kıymalı Safranbolu
bükmesi ve ev baklavası olan 5 yöresel yemeğin 1 porsiyonunun karbonhidrat,
protein, yağ gibi makro ve kalsiyum, demir, C vitamini gibi mikro besin ögeleri
içerikleri birbirinden farklı bulunmuş ve bu farklılığın da yöresel yemeklerin
hazırlanmasında kullanılan malzemelerin farklılık göstermesinden kaynaklandığı
gözlenmiştir. Yöresel yemekler ağırlıklı içerdiği malzemenin temel besin ögesi
içeriklerini hazırlanan yemeklerde de yansıtmakta ve malzemelerin farklılığına
göre de mikro ve makro besin ögeleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu besin
ögesi içerikleri sadece 5 yöresel yemeğin incelenmesiyle elde edilmektedir.
Diğer yöresel yemeklerinde incelendiğinde her yöresel yemeğin içerdiği
ağırlıklı malzemeye göre besin ögeleri yönünden farklılık göstereceği
söylenebilir. Yöresel yemeklerin malzeme içeriklerinin o bölgede
ulaşılabilirliği ile ilintili olarak değiştiği ve her yöresel yemeğin hergün
tüketilmediği göz önünde bulundurulursa sağlık açısından gerekli olan tüm besin
ögeleri farklı malzemelerden üretilen yöresel yemeklerin tüketilmesiyle sağlanmış
olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |