Kurutarak saklama, insanın doğadan öğrendiği,
ilk çağlardan beri uygulanan saklama yöntemidir. Bu çalışma Gaziantep
mutfağında yapılan kışlık hazırlıkları, kullanılan metotları, nerelerden temin
edildiği, hangi ürünlerin kullanıldığı ve kurutmalıkların bunlar arasındaki
yerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Örnekleme grubunu yerel Gaziantepli olan,
25 yaş üstü olup, çalışan ya da ev hanımı olan kadınlar oluşturmaktadır. Bu
çerçevede 13 kişiye mülakat tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, saklama
yöntemlerinden Gaziantep ile özdeşmiş olan ve yöre halkı tarafından en çok
kullanılan yöntemin kurutarak saklama olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgulara
göre UNESCO’da 291 yemeği tescillenen ve
yaklaşık 400 çeşit yemeğe sahip olan Gaziantep mutfağında, ‘kurut’
olarak adlandırılan patlıcan, biber, haylan kabağı ve pirpirim yaz aylarının
yakıcı güneşinde en çok kurutulan malzemeler olurken, bunların yanında domates
konservesi, turşu çeşitleri, reçel çeşitleri de en fazla yapılan ürünler arasında
yer almaktadır. Kişilerin yaptıkları bu hazırlıkları genellikle Eylül ve Ekim
ayları arasında, evde kullanma amacı ile evlerinde yaptıkları
sonucu elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |