Türkiye’ye özgü önemli bir gastronomik değer olan esnaf lokantacılığının ele alındığı bu araştırmanın amacı, Van ili özelinde esnaf lokantalarının özelliklerini ve mevcut durumlarını işletme sahipleri ve aşçılarının bakış açısıyla incelemektir. Ayrıca katılımcıların esnaf lokantalarının; Van mutfak kültürüne ve gastronomi turizminin gelişimine katkıları, ilin yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerine yer verme durumları, zayıflıkları ve üstünlükleri hakkındaki görüşlerini de belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada veriler Ağustos- Ekim 2022 tarihleri arasında Van ili merkez ilçelerindeki 20 esnaf lokantasının sahipleri ve aşçıları ile yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler MAXQUDA programı ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgulara göre esnaf lokantaları, samimiyet ve güler yüzün esas alındığı, diğer restoranlara göre düşük fiyatlı, lezzetli, çeşitli, yöresel ve sulu yemekler sunan, temiz, düzenli, sade, kaliteli hizmet anlayışına sahip, genellikle aile işletmeleri şeklinde faaliyet gösteren, halkın her kesimine ve yerli ve yabancı turistlere hitap eden yiyecek içecek işletmeleridir. Esnaf lokantalarında genel olarak Türk mutfak kültürüne özgü bazı geleneklerin hala devam ettiği, bazı unsurlarda ise değişiklikler olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2 |