Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM SERTİFİKALI KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN WEB SİTE İÇERİKLERİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 3, 590 - 603, 30.12.2023

Öz

Küreselleşmeyle birlikte turizm geniş alanlara yayılmış ve milyonlarca insanın yer değiştirme faaliyeti haline gelmiştir. Bu durum ise, ülkelerin doğal ve kültürel kaynaklarının etkilenmesine yol açmış ve sürdürülebilirlik kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla turizm sektöründe sürdürülebilirlik ölçütünün oluşturulmasında uluslararası normlarda belirleyici bir kuruluş olan Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliği öncülüğünde “Sürdürülebilir Turizm Programı” başlatılmıştır. Bu program doğrultusunda belirlenen kriterleri sağlayan konaklama işletmelerine “Sürdürülebilir Turizm Sertifikası” verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, İstanbul’da faaliyet gösteren ve sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip 24 konaklama işletmesinin web sitelerinin içeriklerinin incelenmesidir. Bu amaçla, alanyazında ikincil verilerin incelenmesi ile belirlenen yedi ana özellik ve 43 alt özellik neticesinde, belirlenen özelliklere yönelik sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip işletmelerin web siteleri incelenerek veriler toplanmış ve içerik analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda konaklama işletmelerinin sürdürülebilir otel olma bilgisi ana özelliği yönünden web sitelerinde yeterli seviyede bilgiye yer verilmediği görülmüştür. Konaklama işletmelerine web sitelerini güncellemeleri ve sürdürülebilir turizm sertifikası bilgisini daha fazla ön plana çıkarmaları yönünde önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • Atay, L. ve Dilek, S. (2013). Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Ibıs Otel Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18 (1), 203-219.
  • Ateş, U. ve Boz, M. (2015). Konaklama işletmelerinin web sitelerinin değerlendirilmesi: Çanakkale örneği. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 1(1), 63-84.
  • Ayaş, N. (2007). Çevresel Sürdürülebilir Turizm Gelişmesi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 59-69.
  • Bayram, M. ve Yaylı, A. (2009). Otel Web Sitelerinin İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (27), 347-379.
  • Can, E. (2013). Turizm Destinasyonlarında Sürdürülebilir Turizmin Sürdürülebilir Rekabet Açısından Değerlendirilmesi. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 23-40.
  • Ertaş, M. Kırlar Can, B. Yeşilyurt, H. ve Koçak, N. (2016). Konaklama İşletmelerinde Çevreye Duyarlı Uygulamalar: Yeşil Yıldızlı Otellerin Web Sitelerinin İncelenmesi. 17. Ulusal Turizm Kongresi. 20-23 Ekim. Muğla, Türkiye.
  • Kara, G. ve Sezgin, M. (2020). Akdeniz Bölgesi’nde Bulunan Dört ve Beş Yıldızlı Otellerin Web Site İçeriklerinin Analizi. Journal of Tourism Intelligence and Smartness, 3(2), 138-151.
  • Konak, S. ve Özhasar, Y. (2019). Türkiye’deki Glamping İşletmelerinin Web Site İçeriklerinin Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 937-949.
  • Kozak, N. (2006). Turizm Pazarlaması (8. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Köroğlu, A. Karaman, S. ve Geyik, S. (2011). Pazarlama İletişim Aracı Olarak İnternet Butik Otellerin Web Sayfalarının İçerik Analizi Yöntemiyle İncelenmesi. 12. Ulusal Turizm Kongresi: Türk Turizminde Sürdürülebilir Rekabet Avantajının Elde Edilmesi, 30 Kasım-4 Aralık, Düzce, Türkiye.
  • Law, R. ve Hsu, C. H.C. (2005). Customers’ Perceptions on the Importance of Hotel Web Site Dimensions and Attributes, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 17(6), 493-503.
  • Lee, J. S. Hsu, L. T., Han, H. ve Kim, Y. (2010). Understanding How Consumers View Green Hotels: How A Hotel's Green Image Can Influence Behavioural Intentions. Journal of Sustainable Tourism, 18(7), 901-914.
  • Maksüdünov, A. (2019). Otel Web Sitelerinin İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi: Bişkek’te Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21(37), 186-196. Ö ztürk, E. (2018). Sürdürülebilir turizm ve rekabet avantajı holidaycheck en iyi otel sıralamasına giren oteller ve otellerin müşterileri üzerinden bir değerlendirme. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Pamukçu, H. ve Arpacı, Ö. (2016). Helal Konseptli Otel İşletmelerinin Web Sitelerinin Analizi. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (1), 147-160.
  • Vatan, A. ve Poyraz, M. (2016) Nasıl Sürdürülebilir Otel Olunur? Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1, 15-30.
  • Yılmaz, E. ve Bayrak Oğuz, R. (2019) Turizmde sürdürülebilirlik ve otel işletmelerinin sürdürülebilirlik çalışmalarının incelenmesi. 4. Uluslararası Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimlerde Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu, 22-24 Kasım, Samsun, Türkiye.
  • İnternet Kaynakçası GORRION Hotel İstanbul 2022 Sürdürülebilirlik Raporu https://www.gorrion.com/report/ee999d87-2e79-64d8-f2c7-be7d02d3b5d6/2022-sustainability-report-tr.pdf Erişim Tarihi: 9.05.2023.
  • Hotel Akol Çanakkale (2022). Sürdürülebilirlik Raporu https://hotelakol.com.tr/tr/surdurulebilirlik-raporu/ Erişim Tarihi: 9.05.2023.
  • Limak Şirketler Grubu 2020-2021 Sürdürülebilirlik Raporu limak-2020-2021surdurulebilirlik-raporu.pdf Erişim Tarihi: 8.05.2023.
  • Mirage Park Hotel Sürdürülebilirlik Politikası https://www.mirageparkresort.com.tr/tr/kurumsal Erişim Tarihi: 7.05.2023.
  • TGA (2023). Sürdürülebilir Turizm Programı. https://tga.gov.tr/wp-content/uploads/2023/02/Surdurulebilir-Turizm-Programi_07.12.2022_v3.pdf, Erişim Tarihi: 10.05.2023.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Buket Buluk Eşitti 0000-0001-5646-6166

Ekrem Bay 0000-0002-1012-3755

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Buluk Eşitti, B., & Bay, E. (2023). SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM SERTİFİKALI KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN WEB SİTE İÇERİKLERİNİN İNCELENMESİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(3), 590-603.