Sokak gıdalarının besin değeri farklıdır ve dünya çapında birçok popülasyonda gıda alımını önemli ölçüde etkilemektedir. Sokak yemeği sektörü, sokaklar başta olmak üzere halka açık alanlarda seyyar satıcı veya büfelerde hazırlanıp satılan, hızlı tüketime uygun içecek ve yiyecekleri içermektedir. Bu çalışmada Adana'da sıklıkla tercih edilen 10 sokak yemeğinin makro ve mikro besin değerleri BeBIS 7.2 programı kullanılarak incelenmiştir. Seçilen tüm sokak yiyecekleri, makro besinler açısından önemli ölçüde farklılık göstermektedir. İçecekler, sokak yiyecekleri arasında en az enerji içeriğine sahiptir. Bir porsiyonda enerji ve doymuş yağ oranı en yüksek yemeğin Adana Dürüm olduğu, protein, A vitamini ve demir içeriği en yüksek yemeğin ise Ciğer olduğu tespit edilmiştir. İçecekler, sokak yiyecekleri arasında en az enerji içeren ürünlerdir. Tatlılar arasında en fazla enerjiye sahip olan Burma'dır. Adana'da birçok sokak yemeği çeşidi bulunmakta ve sıklıkla tercih edilen ürünler bu çalışmada yer almaktadır. Sokak yemekleri bireyler tarafından sıklıkla tercih edilen hızlı ve ekonomik bir yemek olduğu için besin içeriği açısından geliştirilmeli ve zenginleştirilmelidir. Türkiye'de sokak yemeklerinin gastronomik yönünü değerlendiren birçok çalışma olmasına rağmen besin ögelerini değerlendiren bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, sokak yemeklerini makro ve mikro besinler açısından değerlendiren ilk çalışma olması nedeniyle benzersiz bir değere sahiptir. Ayrıca ileride yapılacak çalışmalarda sokak gıdalarının gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi literatüre katkı sağlayacaktır.
sokak yemekleri yerel yiyecekler besin bileşimi yerel içecekler
Araştırma verileri literatür kaynaklarından elde edilmesi sebebiyle etik kurul izni gerektirmemektedir.
Yoktur.
Street food varies in nutritional value and significantly affects food intake in many populations worldwide. The street food sector includes beverages and foods suitable for fast consumption, which are prepared and sold by peddlers or kiosks in public areas, especially on the streets. In this study, the macro and micro nutrients of 10 street foods that are frequently preferred in Adana were examined using the BeBIS 7.2 program. All selected street foods differed significantly in macronutrients. Beverages have the least energy content of street food. Adana Wrap was found to be the food with the highest energy content and saturated fat content for one serving, while Liver was found to be the dish with the highest protein, vitamin A and iron content. Beverages are the product with the least energy content of street food. Of the desserts, Burma has the most energy. There are many types of street food in Adana and frequently preferred products are included in this study. Street food should be developed and enriched in terms of nutritional content, as it is a fast and economical meal that is frequently preferred by individuals. Although there are many studies evaluating the gastronomic aspect of street food in Turkey, there is no study evaluating the nutritional elements. This study has a unique value as it is the first study to evaluate street food in terms of macro and micro nutrients. In addition, the evaluation of street food in terms of food safety in future studies will contribute to the literature.
Street food Local foods Nutritional Composition Local Beverages
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3 |