Araştırma Makalesi

İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği

Cilt: 14 Sayı: 3 8 Ocak 2023
PDF İndir
EN TR

İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği

Öz

Değerler eğitimi okullarda hem örtük hem de açık şekilde öğrencilere kazandırılmaya çalışılmaktadır. Okullardaki eğitim yaşantılarının öğrencilerin davranışlarına etkilerinin tespit edilmesi önem taşımaktadır. Öğrencilerin geçmişteki değer odaklı eğitim yaşantılarının gelecekteki ahlaki davranışlarına etkisinin incelendiği bu çalışma, karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desen ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel evrenini İstanbul ilinde okuyan 8. sınıf öğrencileri, nitel çalışma grubunu ölçek değerlerine göre seçilen öğrenciler, ilkokul öğretmenleri ya da idarecileri oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında 3 ayrı ölçek ve yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS ve AMOS programlarından yararlanılmış, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM), doğrulayıcı faktör analizi ve yol analizi (path) kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Öğrencilerin sahip olduğu ahlaki kimliğin ahlaki olgunluk ve sosyal sorumluluk düzeylerini anlamlı şekilde yordadığı bulgulanmıştır. Ahlaki değerleri kazanım olarak davranışlarında gösteren öğrencilerin ilkokul idarecileri ve öğretmenleriyle yapılan görüşmeler; değerler eğitimine önem veren okul ve öğretmenlerin öğrencilerin gelecek yaşantılarındaki ahlaki davranışlarında daha etkili olduklarını ortaya koymuştur. Müfredatlarında değerler eğitimiyle ilgili müstakil çalışmalar yapan okulların ve yapılandırmacı eğitim anlayışına uygun olarak yaşayarak öğrenme yöntemini kullanan öğretmenlerin değerlerin kazanımında başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Değerler eğitimi okul kültürünün bir parçası olduğunda etkili sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktepe, Vedat - Yalçınkaya, Elvan. “Okul Ortamında Değerler Eğitiminin Öğrenci Görüşlerine Göre Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 17/2 (2016), 19.
  2. Aladağ, Soner. “İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretiminde Değer Eğitimi Yaklaşımlarının Öğrencilerin Sorumluluk Değerini Bilişsel Düzeyde Kazanmalarına Etkisi”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 161/161 (2012), 123-146.
  3. Altıntaş, Muhammed Esat. Öğretmenler Gözüyle Değerler Eğitimi. Konya: d-eğitim, 2016.
  4. Aquino, Karl vd. “A Grotesque and Dark Beauty: How Moral Identity and Mechanisms of Moral Disengagement Influence Cognitive and Emotional Reactions to War”. Journal of Experimental Social Psychology 43/3 (2007), 385-392. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2006.05.013
  5. Aslan, Rabia. Öğretmen Görüşlerine Göre İlköğretim Birinci Basamaktaki Öğrencilerin Temel Bilgi, Beceri Ve Değerleri Kazanma Düzeyleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2007.
  6. Ateş, Öznur Tulunay. “Türkiye’de Değerler Eğitimi Uygulamalarının Öğrencilere Kazandırılması İstenen Olumlu Özellikler Üzerindeki Etkisi”. Değerler Eğitimi Dergisi 15/34 (2017), 41-60.
  7. Aydın, Mehmet Zeki. Ahlak Öğretiminde Örnek Olay İncelemesi Yöntemi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2003.
  8. Aydın, Mehmet Zeki. Ailede Ahlak Eğitimi. İstanbul: Timaş Yayınları, 3. Baskı., 2010.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

8 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

9 Haziran 2022

Kabul Tarihi

29 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yalvaç Arıcı, H., Arıcan, S., & Üker, H. (2023). İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği. Şarkiyat, 14(3), 983-1011. https://doi.org/10.26791/sarkiat.1128461
AMA
1.Yalvaç Arıcı H, Arıcan S, Üker H. İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği. Şarkiyat. 2023;14(3):983-1011. doi:10.26791/sarkiat.1128461
Chicago
Yalvaç Arıcı, Handan, Sümeyra Arıcan, ve Hanifi Üker. 2023. “İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği”. Şarkiyat 14 (3): 983-1011. https://doi.org/10.26791/sarkiat.1128461.
EndNote
Yalvaç Arıcı H, Arıcan S, Üker H (01 Ocak 2023) İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği. Şarkiyat 14 3 983–1011.
IEEE
[1]H. Yalvaç Arıcı, S. Arıcan, ve H. Üker, “İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği”, Şarkiyat, c. 14, sy 3, ss. 983–1011, Oca. 2023, doi: 10.26791/sarkiat.1128461.
ISNAD
Yalvaç Arıcı, Handan - Arıcan, Sümeyra - Üker, Hanifi. “İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği”. Şarkiyat 14/3 (01 Ocak 2023): 983-1011. https://doi.org/10.26791/sarkiat.1128461.
JAMA
1.Yalvaç Arıcı H, Arıcan S, Üker H. İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği. Şarkiyat. 2023;14:983–1011.
MLA
Yalvaç Arıcı, Handan, vd. “İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği”. Şarkiyat, c. 14, sy 3, Ocak 2023, ss. 983-1011, doi:10.26791/sarkiat.1128461.
Vancouver
1.Handan Yalvaç Arıcı, Sümeyra Arıcan, Hanifi Üker. İlkokulda Alınan Değerler Eğitiminin Ortaokul Dönemindeki Tutum ve Davranışlara Etkisi Üzerine Karma Bir Araştırma: İstanbul Örneği. Şarkiyat. 01 Ocak 2023;14(3):983-1011. doi:10.26791/sarkiat.1128461

Cited By

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787