Yazım Kuralları

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi Yazım Kılavuzu

Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır. Arz edilen makaleler ilk olarak yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Dergiye sunulan makalelerin içeriği ve formatı uygun görülmediği takdirde dergi editör kurulu tarafından reddedebilir. Makalelerin aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir: 

1. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmalar Dergisi'ne (SAÜKAD) gönderilecek yazılar, A4 sayfa formatında üstten 2 cm, alttan 2 cm; soldan 2 cm ve sağdan 2 cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Dergiye gönderilecek yazıların kaynakça ve tablolar dâhil olmak üzere 8000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.

2. Makale Başlığı: Cambria 12 punto, kalın ve sayfada ortaya hizalanmış, önce 0 nk, sonra 0 nk ve Tek satır aralığı olarak yazılmalıdır. Başlık 4 satırı geçmemelidir. İngilizce özetten (Abstract) önce çalışmanın İngilizce başlığı 12 punto (italik), sayfaya ortalanmış olarak yazılmalıdır. 

3. Yazar/ların ad ve soyadları: Cambria 10 punto, normal yazı fontu sayfada ortaya hizalanmış olarak önce 0 nk, sonra 0 nk ve Tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Yazarın kurum ve iletişim bilgileri: Cambria 7 punto normal yazı fontu  ile sayfada ortaya hizalanmış , önce 0 nk, sonra 0 nk ve Tek satır aralığı olmalıdır.

4. Özet ve Anahtar Kelimeler: Makalenin Türkçe ve İngilizce özeti en çok 250 kelime olacak şekilde; çalışmanın amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerini kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir. Özet metni: Cambria 9 punto (normal), önce 0 nk, sonra 0 nk ve Tek satır aralığı ile iki yana yaslı olacak şekilde yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin altında en az 3 en fazla 5 (Türkçe ve İngilizce) anahtar kelime verilmelidir. Eğer makale İngilizce dışında Türkçe ile yazılmış ise kısa özetlerden sonra genişletilmiş İngilizce özet eklenmelidir. Genişletilmiş özet, makalenin yazım kuralları ile aynı olmalıdır ve en fazla 750-1000 kelime arasında olmalıdır.

5. Başlıklar: Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Bölüm Başlıkları Cambria 11 punto (Kalın) Sola yaslı, her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. Bölüm başlıkları numaralandırılmalıdır. Örn: 1. Bölüm Başlık Düzeni . Alt Başlıklar sola dayalı, koyu, gerekiyorsa numaralandırılmalı ve her kelimenin ilk harfleri büyük olmalıdır. (Örnek: 1. Birincil Başlık Düzeni, 1.1. İkincil Başlık Düzeni; 1.1.1. Üçüncü Başlık Düzeni) Kaynakça başlık yazısı sayfaya ortalanmış olmalıdır. 

6. Metinler: Cambria 11 punto (normal) iki yana yaslı, 1,15 satır aralığı ile şablona benzer olarak yazılmalıdır. Özgün araştırmalar tipindeki yazılar; giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç alt başlıkları şeklinde sunulmalıdır. Verilmesi düşünülen tablo, grafik ve şekiller metin içinde gösterilmesi gereken yerde sunulmalı uygun bir şekilde numaralandırılmalıdır.

7. Tablo başlıkları: tablo üzerinde Cambria 10 punto sayfanın ortasında, önce 6 nk, sonra 0 nk, Tek satır aralığı formatında yazılmalıdır. Varsa kaynak, tablonun altında Cambria 10 punto yazılmalıdır. 8. Resim ve Şekil başlıkları: şekil ya da resmin altında Cambria 10 punto sayfanın ortasında, önce 6 nk, sonra 0 nk, Tek satır aralığı formatında yazılmalıdır. Tablo ve şekiller için gerekli olması halinde sayfa şekli yatay olarak kullanılabilir. Varsa kaynak, şekil ya da resmin altında Cambria 10 punto yazılmalıdır. 

  • SAÜKAD dergisinin şablon dosyasında belirtilen açıklamalar dikkate alınarak ve dergi şablonu kullanılarak makaleler düzenlenmeli ve hazırlanmalıdır.
  •  Makale yazım şablonuna ulaşmak için tıklayınız.

Makale yazım şablonları:
Türkçe yazılan tek yazarlı makale yazım şablonu için tıklayınız.
Türkçe yazılan 2 veya daha fazla yazarlı makale yazım şablonu için tıklayınız.
İngilizce yazılan tek yazarlı makale yazım şablonu için tıklayınız.
İngilizce yazılan 2 veya daha fazla yazarlı makale yazım şablonu için tıklayınız.
Kitap inceleme şablonu için tıklayınız.

  • SAÜKAD dergisine gönderilecek makaleler, APA7 Türkçe ve İngilizce sürümlerinde belirtilen metin içi ve sonu kaynak gösterimi, tablo ve şekil yazımları dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Kaynakça başlığı diğer başlıklar ile aynı formatta olup numaralandırılmamalıdır. Metin içerisinde göndermeler ve Kaynakça gösterimi için lütfen tıklayınız.

Makale Türlerine Göre İçerik Düzenleri ve Temel Özellikler

Özgün Araştırma

Sırasıyla Öz", "Anahtar kelimeler", ‘Giriş’, ‘Yöntem’, ‘Bulgular’ ve ‘Sonuç/Tartışma’ bölümlerinden oluşmalıdır. Tartışma kısmının son paragrafında çalışmanın sonuçları ifade edilebilir, ek bir başlık açılmasına gerek yoktur.

Sistematik Derleme

Araştırma makalesi kapsamındadır. İlgili alanda yayınlanmış olan çalışmaları sistemli ve kapsamlı bir biçimde tarayıp çeşitli nesnel kabul ve ret kriterleri çerçevesinde hangi çalışmaların derlemeye gireceğini belirleyip ilgili konuda yer alan bilgilerin sentez edilmesi ile oluşturulur. Bir derleme makalenin sistematik olarak tanımlanabilmesi için derlemeye alınacak çalışmaların belirlenmesi, seçilmesi, çalışma verilerinin sentezlenmesi süreçlerinin izlenmesi gerekir. Sistematik derleme çalışmaları; "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", "Alt başlıklar" ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.

Metanaliz

Meta-analiz, girişimlerin etkinliği için doğruluğu, gerçekliği konusunda kanaat verici belge (en yüksek derecede kanıt) sağlamak amacıyla yazılan araştırma makaleleridir. Belirli bir konuda yapılmış, birbirinden bağımsız en az iki çalışmanın bulgularının birleştirilmesi ile belirli bir durumunun etkisini tek bir tahmin edici ile göstermek amacıyla geliştirilen istatistik yazın türüdür. Birden çok çalışmaya ait bulguların birleştirilmesi ile elde edilmiş sonuçların geçerlilik ve güvenilirlik derecesi kuvvetlenecektir. Meta-analiz, hem deneysel hem de nicel araştırmalar için yapılabilir. Meta-analiz makaleleri; "Öz", "Anahtar kelimeler", "Giriş", "Yöntem", "Bulgular", "Sonuç/Tartışma" ve "Kaynaklar" bölümlerinden oluşur.


Kitap Değerlendirmesi

Kitap Değerlendirmeleri yayınlanan kitapların içeriklerinin değerlendirilerek tanıtıldığı bir makaledir. Ek bilgiler (çizim, çizelge, film veri setleri) editör ve hakemlerin takdirine bağlı olarak yayınlanabilir.  "Kaynak"lar bölümü yazar tarafından gerekli görüldüğü takdirde yer verilir. Kitap değerlendirmesi şablonuna ulaşmak için tıklayınız.

Olgu Sunumu

En çok 10 sayfa (kaynaklar hariç) olmalıdır. Olgu sunumları ise sırasıyla giriş, olgu sunumu ve tartışma bölümlerini içermelidir.

Editöre Mektup

En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir. En fazla bir çizim veya çizelge içerebilir. Bir makaleye ithaf olarak yazılmış ise sayı ve tarih verilerek belirtilmeli ve metnin sonunda yazarın ismi, kurumu ve adresi bulunmalıdır.

Söyleşi

En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir. Söyleşi makaleleri alanında zengin birikime ve atıf alan çalışmalara sahip uzman kişilerce yapılan röportajları içeren yazılardır. 

Son Güncelleme Zamanı: 28.06.2024 16:18:03