LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE PERSONEL SEÇİM KRİTERLERİNİN AHP VE TOPSİS YÖNTEMLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dünyadaki mesafeler azalmış ve ticari hareketlilik küresel hale gelmiştir. Bu büyüme ile birlikte lojistik sektörü gibi yeni sektörler ortaya çıkmış ve önemi artmıştır. Lojistik sektörü günümüz dünyasında birçok sektör için ihtiyaç haline gelmiştir. Sektörün hızla gelişmesi, kalifiye personel eksikliği problemini de beraberinden getirmiştir. Çalışmada bu problemin önemi göz önünde bulundurularak, lojistik işletmeleri için doğru işe alım sürecinin gerçekleşmesine katkıda bulunulmuştur. Bu amaçla çalışmada; lojistik sektöründe çalışacak operasyon elemanlarının işe alım sürecinde işletmeler tarafından göz önünde bulundurulan kriterler belirlenmiştir. Daha sonra uzman görüşü alınarak kriterlerin önem düzeyleri AHP yöntemi ile belirlenmiştir. Lojistik şirketine başvuran beş aday arasından işletmeye uygun doğru adayın seçilmesi için TOPSİS yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda şirket için en uygun aday önerilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akar, G.S., Çakır, E. (2016). Lojistik Sektöründe Bütünleştirilmiş Bulanık AHP-MOORA Yaklaşımı ile Personel Seçimi, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14 (2), 185-199.
- Akdemir, H.Y. (2011). Lojistik Sektörü İş Gücü Profilinin Değerlendirilmesi İzmir İli Örneği. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanından elde edildi. (Tez no: 298093)
- Bali, Ö. (2013). Bulanık Boyut Analizi ve Bulanık Vikor ile bir ÇNKV Modeli: Personel Seçimi Problemi, KHO Bilim Dergisi, 23 (2),125-149.
- Bedir, N., Eren, T. (2015). AHP-PROMETHEE Yöntemleri Entegrasyonu ile Personel Seçim Problemi: Perakende Sektöründe Bir Uygulama, Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 4 (4), 46-58.
- Bowersox, D.J., Closs, D. J. (1996). Logistical management: the ıntegrated supply chain process. http://books.google.com/books
- Ceran, Y., Alagöz, A. (2007). Lojistik Maliyet Yönetimi: Lojistik Maliyetler ve Lojistik Maliyet Muhasebesi, Yönetim Bilimleri Dergisi, 5 (2), 153-175.
- Cheng, E.W.L., Li, H. (2001). Analytic Hierarchy Process: an Approach to Determine Measures for Business Performance, Measuring Business Excellence, 5 (3), 30-37.
- Forman, E.H., Selly, M.A. (2001). Decision by objectives how to convince others that you are right. http://books.google.com/books
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Arzu Ilgaz
*
0000-0003-4266-7519
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
26 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
15 Aralık 2018
Kabul Tarihi
17 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 32
