SALGIN SÜRECİNDE YAŞLI NÜFUS, SOSYAL DIŞLANMA VE YAŞ AYRIMCILIĞI
Öz
İçinde bulunduğumuz Kovid-19 salgını tüm dünyada toplumların her kesimini dönüştürmüştür. Ancak dezavantajlı gruplar özellikle toplumsal eşitsizliği büyük ölçüde hisseden gruplar daha fazla etkilenmiştir. Özellikle salgının en fazla risklere maruz bıraktığı yaşlı nüfus bu süreçte hem biyolojik ve toplumsal hem de psikolojik olarak mücadele vermiştir. Toplumda daha çok gizil süreçler üzerinden varolan yaş ayrımcılığının belki de en açık biçimi bu dönemde yaşanmıştır. Pandeminin ilk günlerinden itibaren en büyük dikkat yaşlılara yöneltilmişti. Sosyal dışlanma dezavantajlı grupların toplumsal entegrasyon ve sosyal bütünleşmedeki sınırlandırıcı bir süreç olarak dezavantajlılığı üretmeye bu dönemde de devam etmiştir. Yaşlı yetişkinlerin sağlığı üzerinden yapılan klişeleştirme onarın hayatlarının değersizleşmesine ve sosyalleşmeyi korunaklı biçimde gerçekleştirmek yerine kendilerini izole etmelerine neden olmuştur. Bu çalışma da Kovid-19 sürecinden yaşlı nüfusun yaş ayrımcılığı başta olmak üzere sosyal dışlanmaya maruz kalma biçimleri tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Atila Demir, Sevim (2018), “Sakarya’daki Yaşlı Suriyelilerin Göç Deneyimleri ve Sorunları”, Göç Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 2, sf. 205 – 218.
- Arun, Özgür (2020), “Türkiye’de Peter Pan Sendromu ve Yaşlanmanın Yaklaşan Sorunları”, Kovid-19 Salgınının Sosyolojik Analizi, Editör: Lütfi Sunar, 25 Nisan 2020, Toplumsal Yapı Araştırmaları Programı.
- Ayalon, Liat,& Chasteen, Alison & Diehl, Manfred & Levy R. Becca & Neupert D. Shevaun& Rothermund, Klaus & Tesch-Römer, Clemens and Werner Wahl, Hans (2020), “Aging in Times of the COVID-19 Pandemic: Avoiding Ageism and Fostering Intergenerational Solidarity”, Journals of Gerontology: Psychological Sciences cite as: J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci, 2020, Vol. XX, No. XX, 1–4.
- Anthony, Kanu Ikechukwu (2020), Covıd-19 Pandemıc And The Health Of (Afrıcan) Mıgrants”, Journal of Applied Philosophy. Vol. 18. No. 2, 56-64.
- Berry, W. J. (1997). “Immigration, Acculturation, and Adaptation”. International Association of Applied Psychology. 46(1). 5-68.
- Cochrane, R. (1977). “Mental Illness in Immigrants to England and Wales" An Analysis of Mental Hospital Admissions, 1971”. Social Psychiatry 12. 25-35.
- Ehni, Hans-Joerg and Wahl, Hans-Werner (2020), “Six Propositions against Ageism in the COVID-19 Pandemic”, Journal of Aging & Social Policy, 32:4-5, 515-525, DOI: 10.1080/08959420.2020.1770032.
- Erkılıç, Erhan (2020), “Mülteciler Pandemi Sürecinden Nasıl Etkilendi?”, Erişim: 15.07.2020, https://www.amerikaninsesi.com/a/multeciler-pandemi-surecinden-nasil-etkilendi/5470664.html
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
10 Ağustos 2020
Kabul Tarihi
21 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Sayı: 38
