TR
EN
EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ
Öz
Diaspora Yahudileri, tarihsel süreçte, bir yandan din ağırlıklı geleneklerine bağlı kalmaya devam ederken, bir yandan da bulundukları bölge ve dönemin koşulları çerçevesinde birlikte yaşadıkları kültürlerle farklı etkileşimler deneyimlemişlerdir. Roma İmparatorluğu’nun değişen siyasal, toplumsal ve ekonomik iç dinamikleri, bu anlamda konumuzun mekânsal sınırını oluşturan Hierapolis’teki (Pamukkale) Yahudiler üzerinde de MS II. ve III. yüzyıllarda benzer sonucu getirmiştir. Bu makale, aynı döneme tarihli mezar yazıtları üzerinden, Hellen kent kültürünün ve evrensel Roma düşüncesinin, bölgeye gelen Yahudi toplulukları üzerindeki etkisi ve bu anlamda Yahudi grupların göstermiş oldukları toplumsal tepkilere odaklanacaktır. Diğer bir deyişle, pax Romana ve III. yüzyıl krizinde belirgin şekilde görülmeye başlanan Yahudi gruplara ait somut kanıtlar aracılığıyla, diaspora Yahudilerinin yerel kültürlerle entegrasyon süreci tartışılacaktır. Sonuçta Hierapolis’e gelmiş (getirilmiş) Yahudiler, içinde yaşadıkları Roma İmparatorluk sistemine katılım sağladıkları gibi, kendi ortak kültürlerine (kimliklerine) vurgu yapmaktan ve inançlarına ait değerleri mezarları üzerinde çekinmeden ortaya koymaktan da geri durmamışlardır. Bu bağlamda yazının temel tartışması, tamamı MS II. yüzyılın ikinci yarısı ve III. yüzyıla tarihli mezar yazıtları (epigrafik buluntular) üzerinden, Hierapolis kentinde yaşayan Yahudilerin, kendi kimlikleriyle, içinde bulundukları yerleşimin kültürel dokusu arasındaki kültürel geçirgenlikler ve Yahudilerin göstermiş olduğu kültürel direnç olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arnaoutoglou, I. (2016). “Hierapolis and its Professional Associations: A Comparative Analysis”, Urban Craftsmen and Traders in the Roman World. (Eds). A. Wilson – M. Flohr, Oxford: Oxford University Press. 278-300.
- Bartlett, J. R. (1985). Jews in the Hellenistic World, Cambridge: Cambridge University Press.
- Baslez, M.F. (2019). “Les communautés juives de la Diaspora dans le droit commun des associations du monde gréco-romain”, , Private Associations and Jewish Communities in the Hellenistic and Roman Cities (Ed. Eckhardt, B.). Leiden: Brill. 97-114.
- Benda-Weber, I. (2013). “Textile Production Centres, Products and Merchants in the Roman Province of Asia”. Margarita Gleba and Judit Pasztokai-Szeöke (Ed.). Making Textiles in Pre-Roman and Roman Times. Oxford: Oxbow Books. 171-191.
- Çelgin, A. V. (2007). “Termessos Örneği bağlamında Agon’ların Antik Kent Yaşamındaki Yeri ve Son Epigrafik Araştırmaların Agonistik Yazıt Repertuvarına Katkısı”, Colloquium Anatolicum, VI, 27-47.
- D’Andria, F. (2010). Hierapolis of Phrygia (Pamukkale), İstanbul: Ege Yayınları.
- Dinç, U. (2024). Hellenistik Çağda ve Roma Döneminde Phrygia Bölgesinde Yahudiler (MÖ. III. yy. – MS. III. yy.), (Basılmamış Doktora Tezi), Anadolu Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eskişehir.
- Eckhardt, B. (2020). “Synagogues as Associations in the Roman Empire”, Synagogues in the Hellenistic and Roman Periods: Archaeological Finds, New Methods, New Theories, (Ed.) L. Doering – A. R. Krause. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht. 313-338.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Roma Tarihi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
6 Mayıs 2025
Kabul Tarihi
17 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 29
APA
Dinç, U., & İznik, E. (2025). EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, 15(29), 221-238. https://izlik.org/JA72PJ54KJ
AMA
1.Dinç U, İznik E. EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ. KTÜSBD. 2025;15(29):221-238. https://izlik.org/JA72PJ54KJ
Chicago
Dinç, Umut, ve Erkan İznik. 2025. “EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi 15 (29): 221-38. https://izlik.org/JA72PJ54KJ.
EndNote
Dinç U, İznik E (01 Haziran 2025) EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi 15 29 221–238.
IEEE
[1]U. Dinç ve E. İznik, “EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ”, KTÜSBD, c. 15, sy 29, ss. 221–238, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72PJ54KJ
ISNAD
Dinç, Umut - İznik, Erkan. “EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi 15/29 (01 Haziran 2025): 221-238. https://izlik.org/JA72PJ54KJ.
JAMA
1.Dinç U, İznik E. EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ. KTÜSBD. 2025;15:221–238.
MLA
Dinç, Umut, ve Erkan İznik. “EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, c. 15, sy 29, Haziran 2025, ss. 221-38, https://izlik.org/JA72PJ54KJ.
Vancouver
1.Umut Dinç, Erkan İznik. EPİGRAFİK KAYNAKLAR IŞIĞINDA MS II. VE III. YÜZYILLARDA PHRYGİA HİERAPOLİS’İ (PAMUKKALE) YAHUDİLERİ. KTÜSBD [Internet]. 01 Haziran 2025;15(29):221-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72PJ54KJ
