In addition being common symptoms of childhood, fever can cause recurrent emergency admissions, anxiety, and panic in families. Various factors such as anxiety and panic in parents, lack of knowledge about fever management and not knowing the correct methods can lead to ineffective coping, such as early, high, or low dose drug administrations at frequent intervals. The oral antipyretic administration is a technique frequently preferred by parents and can be used at home in the management of fever. Correct measurement of fever, appropriate drug selection, time, determination of the right dose, drug measurement and administration tool used, and administration of the entire dose are among critical principles in terms of controlling fever. It is well known that the drug, applied incompletely or less dose, prevents the effective fight against fever, and may cause recurrent emergency admissions, repetition of doses, and mortality due to intoxications. Although there are studies about fever management and antipyretic use, confusion, and lack of knowledge among parents continue to exist. Family education is essential in choosing appropriate methods for the correct and effective management of fever. The nurse, who is in close contact with the parents in the emergency applications, follow-up of the child, and the administration of the drug, is important in terms of educating the family about the administration of the drug and setting a role model in practice. The erroneous approaches that parents often make in fever management and the responsibilities of nurses in education regarding fever management are included in this review.
Ateş, çocukluk çağının en sık görülen semptomlarından biri olmasının yanı sıra, tekrarlayan acil başvurularına, ailelerde kaygı ve paniğine neden olabilmektedir. Ebeveynlerde oluşan kaygı ve panik, ateş yönetimi ile ilgili bilgi eksikliği ve doğru yöntemlerin bilinmemesi gibi faktörler erken, yüksek ya da düşük dozda, sık aralıklarla ilaç uygulamaları gibi etkisiz baş etme davranışlarını beraberinde getirebilmektedir. Ateş semptomunun yönetiminde oral antipiretik uygulaması, ebeveynler tarafından sık tercih edilen ve evde de kullanabilecek bir yöntemdir. Ateşin doğru ölçümü, uygun ilaç seçimi, ilacın uygulanma zamanı, doğru dozun belirlenmesi, ilaç ölçüm ve uygulama aracı ile belirlenen dozun tamamının uygulanması ateşin kontrol altına alınması sürecinde önem taşıyan ilkeler arasında yer almaktadır. Eksik ya da olması gerekenden az uygulanan ilaç, ateş ile etkin mücadelenin önüne geçerken, tekrarlayan acil başvurularına ve ebeveynler tarafından dozların yinelenmesine hatta intoksikasyonlara bağlı mortaliteye dahi neden olabileceği görülmektedir. Ateş yönetimi ve antipiretik kullanımı hakkında yapılan mevcut çalışmalara rağmen, ebeveynlerde kafa karışıklığının ve bilgi eksikliğinin devam ettiği bildirilmektedir. Ateşin doğru ve etkin yönetilebilmesi için uygun yöntemlerin seçilmesi konusunda ailelerin eğitimi elzemdir. Acil başvurularında çocuğu izleyen ve ilacın uygulamasında ebeveynler ile yakın temas halinde olan hemşire, doğru ilaç uygulama adımları hakkında ailenin eğitimi ve uygulamada rol model oluşturma açısından önem taşımaktadır. Bu doğrultuda derlemede ebeveynlerin ateş yönetiminde sıklıkla yaptıkları hatalı yaklaşımlara ve hemşirelerin ateş yönetimine ilişkin ebeveyn eğitimindeki sorumluluklarına yer verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.