Cilt: 5 Sayı: 1, 20.04.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Derleme Makaleleri

Olgu Sunumları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi (SBÜHD), hemşireliğin tüm alanları ile doğrudan ilgili olan bilginin gelişimini ve değişimini teşvik etmeyi, sağlık bilimleri ve toplumun sağlık sorunları konusunda nitelikli ve orijinal, klinik, deneysel, sosyal ve sağlık politikalarına yönelik araştırmalar yayınlamayı amaçlayan hakemli bir bilimsel dergidir.

Dergi, aynı zamanda farklı kültürlerden gelen uluslararası fikir ve deneyim alışverişini de teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi bağımsız, tarafsız, çift kör ve hakemlik ilkeleri doğrultusunda Nisan, Ağustos ve Aralık olmak üzere yılda 3 kez yayınlanan bilimsel bir dergidir.

Dergi, bilimsel, kanıta dayalı, teorik veya felsefi bir temele sahip olan, hemşirelik ve sağlık bilimlerinin tüm alanları ile ilgili; klinik ve deneysel (orijinal) araştırmaları, olgu sunumlarını ve derleme türündeki makaleleri, editör yorumlarını, eğitim ve uygulamadaki yenilikleri, editöre mektupları, yayın etiği makalelerini ve incelemeleri kapsar. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, klinisyenler, araştırmacılar, eğitimciler, yöneticiler, politika yapıcılar veya öğrenciler gibi hemşirelik uygulamasında yer alan herkes için önemli bir kaynaktır. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin içeriği Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Yazarlara Bilgi



Yazının İncelenme ve Kabul Süreci


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, hakemli bilimsel bir dergidir. Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler, Editöryel Kurul ve en az iki hakem tarafından incelenir. Dergiye gönderilen tüm makaleler ilk aşamada Editöryel Kurul tarafından incelenir. Bu aşamada makale konusunun güncelliği ve kapsama uygunluğu, makalenin hemşirelik uygulamalarına katkısı ve dergi yazım kurallarına uygunluğu değerlendirilir. Makale yazım kurallarına uymayan yazılar, daha ileri bir incelemeye gerek görülmeksizin yazara iade edilir. Yayımlanmaya aday bulunan makaleler hakemlere gönderilir. Hakemler ve Editöryel Kurul’un önerdiği düzeltmeler yazar(lar)a iletilir; yazar(lar) tarafından gerekli düzeltmeler yapılır. Yayımlanmasına onay verilen makalenin basılabilmesi için son şekli üzerinden yazar(lar)ın onayı alınır.

Yazarın Sorumluluğu


Telif hakkı devir formunun doldurulması ve gönderim aşamasında Editöryel Kurul’a bildirilmesi gerekir. Yazar(lar) telif hakkı devir formu ile makalenin her türlü yayın hakkının Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi’ne ait olduğunu onaylamış sayılırlar. İletişim kuran yazar, formu kendisi ve diğer yazarlar adına imzalamalı ve dergi sistemine yüklemelidir. Ayrıca kendisinin ve diğer yazarların ORCID bilgilerini de sisteme girmelidir.
Yayın için başvurulan eserlerin benzerlik oranı iThenticate programı ile değerlendirilmektedir. Sahte veri kullanıldığı belirlenen ve daha önce başka bir dergide yayımlanmış olan makaleler değerlendirmeye alınmaz. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin benzerlik oranı en fazla %20 olarak belirlenmiştir. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde yazarların şahsi yayınları da dahil olmak üzere daha önce yayımlanmış hiçbir makale ile benzerlik bulunmamalıdır.

Araştırma ve Yayın Etiği


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, gönderilen bilimsel makalelerin araştırma ve yayın etiğine uygunluğunu değerlendirmek için, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tavsiyeleri ile Committee on Publication Ethics (COPE)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alır. Araştırma makaleleri için etik kurul onayı (kurul adı, tarih ve sayı no) metin içerisinde yöntem bölümünde belirtilmeli ve DergiPark sistemine yüklenmelidir.

Makalenin Hazırlanması


Makaleler APA 6.0 (American Psychological Association, 6th edition) yazım kurallarına göre hazırlanmalıdır. Derleme yazılar ve olgu sunumları 15, araştırma yazıları 20 sayfayı geçmemelidir (özet, tablo, şekil/grafik ve kaynaklar hariç). Gönderilen makalelerde tablo, grafik ve şekil sayısı toplamda 5’i geçmemelidir. Makale sisteme; "Makale Telif Hakkı Devir Formu", “Etik Kurul Onayı Formu” (sadece araştırma yazıları için), “Editöre Mektup”, “Başlık ve Yazar(lar) Bilgi Sayfası”, “Ana Metin” olmak üzere beş ayrı doküman olarak yüklenmelidir. Yazım dili İngilizce olan makalelerin gönderimi sırasında dil edit sertifikası sisteme yüklenmelidir.

Makalenin Hazırlanmasına Yönelik Genel Kurallar (Format)


• Makale 12 punto, 2 satır aralıklı olacak şekilde, Times New Roman yazı tipi ile yazılmalıdır. Makalenin tamamı iki yana yaslı şekilde olmalı, başlık ve paragraf girişleri ise sola yaslanmalıdır.
• Ana başlıklar (birinci düzey) 14 punto olarak koyu ve ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Ana başlıkların altında yer alan alt başlıklar (ikinci düzey) 12 punto, koyu ve ilk harfleri büyük olmalıdır. Alt başlıkların altındaki diğer başlıklar (üçüncü düzey) 12 punto, koyu, italik ve ilk harfleri büyük olacak şekilde tümce düzeninde yazılmalıdır.
• Cümle sonunda noktadan önce boşluk bırakılmamalı ve noktadan sonra bir boşluk bırakarak cümleye başlanmalıdır.
• Virgülden önce boşluk bırakılmamalı ve cümle içinde kelimeler arasında bir boşluk bırakılmalıdır.
• Ondalıklı sayılar ayrılırken Türkçe makalelerde “,”, İngilizce makalelerde ise “.” kullanılmalıdır.
• Yüzde (%) işareti ile rakamlar arasında boşluk bırakılmadan yazılmalıdır. Yüzde işareti Türkçe makalelerde rakamın önünde, İngilizce makalelerde rakamdan sonra yazılmalıdır. ( ), “ ” ve / işareti kullanılan yerlerde cümle/kelime öncesi ve sonrası boşluk bırakılmadan yazılmalıdır.
• Kullanılan bütün birimler “Systeme Internationale” (SI) birimleri olmalı ve ilaçların jenerik adları kullanılmalıdır. Başlıkta veya özette kesinlikle kısaltma kullanılmamalıdır.
• Kısaltmalar, ilgili kelimelerin metin içinde ilk kullanıldığı yerde yapılmalı ve kısaltma sayısı mümkün olduğunca az olmalıdır.
• Özet bölümünde kaynak verilmemelidir.
• Bütün tablo ve şekil/grafiklerin başlıklarının yazılması ve metinde kullanılış sırasına göre numaralanması gerekir. Şekiller dijital formatlı, jpeg kayıtlı ve 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır. Dergi sistemine yüklenen metinde tablo, şekil ve grafikler, kaynaklardan sonra verilmelidir. Kullanılan tüm kısaltmalar dipnotlarda tanımlanmalıdır. Dipnot için sırasıyla †, ‡, §, ||, †† ve p  değerleri için “*, **” sembolleri kullanılmalıdır. Tablo başlıkları tablonun üzerinde verilmeli, bold (koyu) yazılmalı ve başlıktaki her bir kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır (Örn: Tablo 1: Hasta Güvenliği Kültürünü Etkileyen Faktörler).
• Şekil/grafik başlıkları şekil/grafiklerin altında verilmeli ve özel isimler dışında tümce düzeninde yazılmalıdır (Örn: Şekil 1: Lewin’in değişim süreci).

Editöre Mektup


Editöre mektup, tüm yazarlar adına Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'ne gönderilen makalenin daha önce yayınlanmadığını ya da incelenmek üzere başka bir dergiye gönderilmediğini içeren bir yazıdan oluşmalıdır. Mektup, makalenin Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi okuyucuları için önemini açık bir şekilde ifade etmelidir.

Başlık ve Yazar(lar) Bilgi Sayfası


Başlık ve yazar bilgi sayfası tek bir sayfada ana metinden ayrı olarak hazırlanmalıdır. Bu bölümde aşağıdaki bilgilere yer verilmelidir:
• Makalenin başlığı ve kısa başlığı Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Kısa başlık altı kelimeyi geçmemelidir.
• Her bir yazarın makalede yer alan isim sırasına göre adı ve soyadı, unvanı, görevi, çalıştığı kurum bilgisi (kurum adı ve adresi), ORCID numarası, iletişim (halihazırda kullanmakta olduğu iş telefonu, e-posta; ayrıca sorumlu yazarın cep telefonu) bilgileri
• Kongre ya da Sempozyumda Sunulma Durumu:
• Tez Çalışmasından Üretilme Durumu:
• Teşekkür (varsa):
• Etik Kurul Onayı: Bu çalışma için etik kurul onayı ............ Etik Kurulu'ndan alınmıştır (Tarih:......ve Sayı No:.....).
• Çıkar Çatışması Beyanı:
• Finansal Destek Beyanı:
• Yazarların Katkı Düzeyleri: Tıp Dergisi Editörleri Uluslararası Komitesi tarafından kabul edilen Vancouver Ölçütleri dikkate alınarak düzenlenmelidir.
(Bkz. http://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html) Bu bölüm, “Çalışma Fikri (Konsepti) ve Tasarımı”, “Veri Toplama / Literatür Tarama”, Verilerin Analizi ve Yorumlanması”, “Makalenin Hazırlanması” ve “Yayınlanacak Son Haline Onay Verilmesi” alt başlıklarını içermelidir. Her bir alt başlık için hangi yazar (lar)ın katkı verdiği sadece isim ve soy isimlerinin baş harfleri (büyük) ile gösterilmelidir.

Ana Metin


Ana metin yazarları tanımlayabilecek herhangi bir bilgi içermemelidir. Ana metin içeriğine ilişkin dökümanlar (Türkçe-İngilizce Başlık, Türkçe-İngilizce Özet, Metin, Kaynaklar, Tablolar ve/veya Şekiller sırasında) sisteme "Word" formatında ve tek bir dosya olarak yüklenmelidir.

Başlık


Makalenin başlığı Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Makalenin tam başlığı kısaltmalar içermemelidir.

Özet


Türkçe ve İngilizce özet ayrı sayfalarda yer almalıdır. Özetlerin her biri en fazla 250 kelime olmalıdır. Araştırma yazılarında Türkçe Özet “Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç”, İngilizce Özet ise “Introduction, Aim, Methods, Results, Conclusion” bölümlerinden oluşmalıdır. Özetin sonunda Türkçe olarak Türkiye Bilimleri Terimleri (TBT) ve İngilizce olarak Medical Subject Headings'e (MesH) göre seçilmiş 3-5 tane anahtar kelime verilmelidir. İlk anahtar kelime büyük harfle başlamalı, diğer kelimelerin ilk harfi küçük yazılmalı, kelimeler arasında noktalı virgül (;) olmalı, alfabetik sırayla dizilmeli ve son kelimenin bitiminde (.) nokta konulmalıdır.

Araştırma Makalesi


Türkçe araştırma makalesi Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, İngilizce araştırma makalesi ise Introduction, Aim, Methods, Results, Discussion ve Conclusion bölümlerinden oluşmalıdır.
Giriş: Makalenin dayandığı bilimsel görüşler ve düşünceler açık olarak ifade edilmeli; ortaya konan sorun hemşirelik ile ilişkilendirilmeli, güncel kaynaklar kullanılmalı, ortaya konan sorun ile ilgili literatürde var olan bilgi özet olarak verilmelidir.
Amaç: Araştırmanın amacı ve ardından hipotezi ya da araştırma soruları yazılmalıdır.
Yöntem: Bu bölümde, araştırmanın türü (tasarımı), yapıldığı yer, araştırma evreni ve örneklemi, veri toplama araçları, araştırmanın etik yönü (etik kurul onayı, kurum izni, bilgilendirilmiş olur), verilerin toplanması (ön uygulama (varsa) ve uygulamanın nasıl ve ne zaman yapıldığı) ve verilerin değerlendirilmesi bölümleri yer almalıdır.
Bulgular: Bulgular, araştırma sorularına yanıt verecek şekilde ve sistematik biçimde sunulmalıdır. Bulgularda tablolara atıf yapılmalı, yanı sıra tablonun konmasının uygun görüldüğü yere tablo numarası ve başlığı eklenmelidir.
Tartışma: Tartışma, araştırma sorularına yanıt verecek şekilde ve sistematik biçimde güncel literatürle ilişkilendirilerek sunulmalıdır. Bu bölümün sonunda araştırmanın sınırlılıklarına yer verilmelidir.
Sonuç: Bu bölümde konunun önemi vurgulanmalı; araştırma sonuçlarının hemşirelik uygulamalarına katkısı ile birlikte öneriler verilmelidir.

Derleme Makale


Derleme makalelerde Giriş ve Sonuç bölümü dışındaki alt başlıklar yazarın(ların) inisiyatifine bırakılmıştır. Buna karşın giriş bölümünde makalenin amacı ve dayandığı bilimsel düşünceler açık olarak ifade edilmelidir. Ele alınan konunun hemşirelik ile ilişkisine yer verilmelidir. Metin içinde yer alan alt başlıklar makalenin amacını ve kapsamını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sonuç bölümünde ise verilen bilgilerin bir özeti sunulmalıdır.

Olgu Sunumu


Olgu sunumları Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümünde konunun hemşirelik hizmetlerindeki yeri ve önemi belirtilmelidir. Bilgilendirilmiş gönüllü olur/ onam formunun imzalatıldığına dair bilgi makalede yer almalıdır.

Kaynaklar


Kaynaklar dergi yazım kurallarına uygun olarak verilmelidir. Doğruluğundan yazarlar sorumludur. Birden fazla kaynak arka arkaya metin içinde gösterileceği zaman aralarında “ ; ” olmalı ve yıllara göre artarak sıralanmalıdır (Şendir, 2007; Yıldırım, 2008; Kadak, 2010). Aynı yazarın aynı yıl yayınlanmış iki farklı eserinden yararlanılmışsa ilgili kaynak metin içinde (Göktepe, 2005a; 2005b) şeklinde verilmelidir. Kullanılan tüm kaynaklar metin sonunda ayrı bir bölüm halinde, alfabetik olarak yazar soyadlarına göre, çift satır aralıklı olacak şekilde sıralanmalıdır.

Metin İçinde Kaynak Gösterme

Tek yazarlı kaynak gösterimi:
Türkçe
Şendir (2014) veya (Şendir, 2014)
İngilizce
Elliott (2017) veya (Elliott, 2017)

İki yazarlı kaynak gösterimi:
Türkçe

Şendir ve Büyükyılmaz (2008) veya (Şendir ve Büyükyılmaz, 2008)
İngilizce
Roman ve Rock (1993) veya (Roman ve Rock, 1993)

Üç, dört, beş yazarlı kaynak gösterimi:
Türkçe

İlk kullanımda: İyigün, Ayhan, Taştan, Arıcı ve Akpınar (2014) veya (İyigün, Ayhan, Taştan, Arıcı ve Akpınar, 2014)
Sonraki kullanımlarda: İyigün ve arkadaşları (2014) veya (İyigün ve ark., 2014)
İngilizce
İlk kullanımda: Lam, Kim, Petro ve Khaitan (2020) veya (Lam, Kim, Petro ve Khaitan, 2020)
Sonraki kullanımlarda: Lam ve arkadaşları (2020) veya (Lam ve ark., 2020)

Altı ve üzeri sayıda yazarlı kaynak gösterimi:
Türkçe

İlk kullanımda: Çınar ve arkadaşları (2019) veya (Çınar ve ark., 2019)
Sonraki kullanımlarda: Çınar ve arkadaşları (2019) veya (Çınar ve ark., 2019)
İngilizce
İlk kullanımda: Lee ve arkadaşları (2019) veya (Lee ve ark., 2019)
Sonraki kullanımlarda: Lee ve arkadaşları (2019) veya (Lee ve ark., 2019)

Grup çalışması:
Türkçe

İlk kullanımda: Yükseköğrenim Kurulu (YÖK, 2013) veya (Yükseköğretim Kurulu [YÖK], 2023)
Sonraki kullanımlarda: YÖK (2013) veya (YÖK, 2013)
İngilizce
İlk kullanımda: Organization for Economic Cooperation and Development (OECD, 2014) veya (Organization for Economic Cooperation and Development [OECD], 2014)
Sonraki kullanımlarda: OECD (2014) veya (OECD, 2014)

Kaynakçada Kaynak Gösterme Makale

Dergi
Eğer içerik ile eşleştirilmiş bir DOI numarası varsa kaynakçada verilmelidir.
Yazar, A.A., Yazar, B.B., ve Yazar, C.C. (Yıl). Yazının başlığı. Süreli Yayının Başlığı, Cilt(sayı), s-s. doi: xxxxxxxxxxxx


Yedi ve daha az sayıda yazarlı makale:
Türkçe

Akdemir, N., Çınar, F.I., ve Görgülü, Ü. (2007). Yaşlılığın algılanması ve yaşlı ayrımcılığı. Türk Geriatri Dergisi, 10(4), 215-222.
İngilizce
Chan, H.F., Guillot, M., Page, L., & Torgler, B. (2015). The inner quality of an article: Will time tell? Scientometrics, 104, 19-41. doi:10.1007/s11192-015-1581-y


Yediden fazla yazarlı makale:
Türkçe

Ayhan, H., Çınar, F.İ., Yılmaz Şahin, S., Demirtaş, A., Özkan, Y., Külekçi, E., … İyigün, E. (2019). Cerrahi ve iç hastalıkları hemşireliği eğitimi kapsamında yürütülen simülasyon uygulamalarına yönelik öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. SBÜ Hemşirelik Dergisi, 1(2), 66-75.
İngilizce
Lal, H., Cunningham, A. L., Godeaux, O., Chlibek, R., Diez-Domingo, J., Hwang, S.J., … Heineman, T. C. (2015). Efficacy of an adjuvanted herpes zoster subunit vaccine in older adults. New England Journal of Medicine, 372, 2087–2096. doi: 10.1056/NEJMoa1501184

Kitap
Türkçe kitap

Karasar, N. (1995). Araştırmalarda rapor hazırlama (8.bs). Ankara: 3A Eğitim Danışmanlık Ltd.
Tonta, Y., Bitirim, Y., ve Sever, H. (2002). Türkçe arama motorlarında performans değerlendirme. Ankara: Total Bilişim.


Türkçeye çevrilmiş kitap
Johnson, A. (2005). Hemşirelik ve etik (A. Ateş, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.


Editörlü kitap
Ören, T., Üney, T., ve Çölkesen, R. (Ed.). (2006). Türkiye bilişim ansiklopedisi. İstanbul: Papatya Yayıncılık.


İngilizce kitap
Epstein, R., & Street, R. (2008). Patient-centered care for the 21st century: physicians’ roles and patients’ preferences. Philadelphia, PA: ABIM Foundation.
Potter, P.A., & Perry, A.G. (2009). Caring in nursing practice. In Fundamentals of nursing (7th ed.). (pp. 95-105). St. Louis: Mosby Elsevier.

Türkçe kitap içerisinde bölüm
Öztürk, H. (2014). Takım çalışması. Ü. Baykal, ve E. Türkmen (Ed.), Hemşirelik hizmetleri yönetimi içinde (s. 352-383). İstanbul: Akademi Yayınevi.
İngilizce kitap içerisinde bölüm
Bassett, C. (2006). Cultural studies and new media. In G. Hall, & C. Birchall (Eds.), New cultural studies: Adventures in theory (pp. 220–237). Edinburgh, UK: Edinburgh University Press.


Türkçeye çevrilmiş kitap içerisinde bölüm
Tolay, E. (2013). Planlamanın temelleri. S.P. Robbins., D.A. Decenzo, & M. Coulter (Eds.), Yönetimin esasları: temel kavramlar ve uygulamalar içinde. A. Öğüt (Çev. Ed.) (s. 104-129). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Elektronik Kaynak
Türkçe

Sağlık Bakanlığı. (2001). Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Konusunda Eğitim Verecek Merkezlerin Nitelikleri, Tespiti, Çalışma Usul ve Esasları ile Eğitim Programı ve Sertifika Verilmesine Dair Tebliğ. Erişim adresi (07.12.2019): https://www.saglik.gov.tr/TR,11302/uremeye-yardimci-tedavi-yontemleri-konusunda-egitim-verecek-merkezlerin-nitelikleri-tespiti-calisma-usul-ve-esaslari-ile-egitim-programi-ve-sertifika-verilmesine-dair-teblig.html
İngilizce
World Health Organization (WHO). (2005). WHO Multi-country Study on Women's Health and Domestic Violence against Women: initial results on prevalence, health outcomes and women's responses. Retrieved from (02.05.2019):
https://www.who.int/reproductivehealth/publications/violence/24159358X/en/

Güncellenme Tarihi 27.05.2022

Yayın Politikası

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, hemşirelik ve sağlık bilimlerinin tüm alanlarında, klinik ve deneysel (orijinal) araştırmaları, sistematik derleme, olgu sunumu ve derleme türündeki makaleler ile editör yorumlarını ve editöre mektup türündeki yazıları yayımlamaktadır.

Açık Erişim Politikası

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, bilimin ilerlemesinde bilgi paylaşımının rolü gereği yayınlanan tüm makaleleri, DergiPark Dizini üzerinden tam metninin okunabileceği ve indirilebileceği bir ortamda, ücretsiz olarak açık erişime sunmaktadır. Makale değerlendirme ve yayın işlemleri dahil olmak üzere herhangi bir işlem için yazar(lardan) ücret talep edilmemektedir.

Makale Geri Çekme Süreci

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin yayın politikası gereği yazar(lar), ön kontrol adımında yer alan makalesini geri çekebilir. Değerlendirme aşamasında veya yayın sürecinde iken makalesini geri çekmek isteyen yazar(lar), geri çekme gerekçesini ve sorumlu yazarın ıslak imzalı onayını içeren “Makale Geri Çekme Formu”nu doldurup, taratarak sbu.hemsirelikdergisi@sbu.edu.tr adresi üzerinden e-posta aracılığıyla Editör Kurulu’na iletmekle yükümlüdür. Editör Kurulu, bu isteği inceleyerek en geç 15 gün içinde yazara dönüş yapacaktır. Çalışmanın geri çekme isteği onaylanmadığı sürece makale, başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilemez. Yazar(lar)ın yayımlanmış bir makaleye ilişkin geri çekme talepleri ise dikkate alınmayacaktır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi’ne gönderilen makalelerin tümü iThenticate intihal programı kullanılarak kontrol edilmektedir. Benzerlik raporu doğrultusunda, editör kurulu makalenin hakem değerlendirilmesine alınıp alınmayacağına veya doğrudan reddedilip edilmeyeceğine karar vermektedir. Telif hakkı ile ilgili sorunların ve intihal yapıldığının tespit edilmesi durumunda sürecin takibi COPE (Code of Conduct for Journal Editors) yönergeleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
SBÜHD Editör Kurulu, yayımlanmış veya değerlendirme aşamasındaki bir çalışmaya ilişkin telif hakkı ve/veya intihal şüphesi oluşması durumunda çalışmaya ilişkin inceleme başlatma yükümlülüğü taşır. Yapılan inceleme sonucunda Editör Kurulu’nun değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda çalışmayı değerlendirmeden geri çeker ve yazarlara iade eder. Yayımlanmış ise, makalenin elektronik gösterimdeki başlığına “Geri Çekildi” ibaresi eklenir.

Yayımlanmış bir makale ile ilgili yanlış ya da hata varlığında yazar(lar)ın düzeltme talebi, Editör Kurulu tarafından değerlendirilir, uygun bulunduğu takdirde bir sonraki sayıda makale başlığına “Düzeltme” ibaresi eklenerek düzeltmenin içeriği yayımlanır.

Makale Değerlendirme ve Kabul Süreci

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi’ne gönderilen makaleler çift kör hakem değerlendirmesi ile incelenmektedir. Hakem değerlendirmesi süreci yayımlanacak makalelerin kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. SBÜHD’ye gönderilen tüm makaleler editör kurulu ve hakemler tarafından aşağıda yer alan değerlendirme prosedürü kullanılarak değerlendirilmektedir.
1. Editör Kurulu tarafından tüm makaleler konunun güncelliği, kapsam uygunluğu ve makalenin hemşirelik uygulamalarına katkısı açısından değerlendirilir.
2. Editör Kurulu görüşü doğrultusunda hakem değerlendirme sürecinin başlayıp başlamayacağına karar verilir.
3. Dergi yazım kurallarına uymayan fakat değerlendirmeye alınmaya uygun olduğu belirlenen makaleler, daha ileri bir incelemeye gerek görülmeksizin düzeltmelerin (yazım kuralları açısından) yapılması üzere dergi sekretaryası tarafından yazara tekrar gönderilir.
4. Yazar(lar) tarafından düzenlenen dosya yazar(lar) ile ilgili tanımlayıcı bilgiler çıkarılarak alanında uzman, iki farklı kurumda çalışan ve bağımsız en az iki hakeme gönderilir.
5. Değerlendirme için hakemlere yaklaşık 15 gün süre verilmektedir.
6. Hakemlerin makale değerlendirme sürecinde Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmaları ve metin üzerinde düzeltme önerilerini içeren dosyayı sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
7. Hakemlerin “minör revizyon”, “majör revizyon”, “kabul” ve “red” kararlarından birini vermesi gerekmektedir.
8. Hakemlerden biri “red”, diğerinin ise “kabul” kararı vermesi durumunda makale üçüncü hakeme atanır.
9. Makale kabul kararının verilebilmesi için en az iki hakemin “kabul” kararı bildirmesi gerekmektedir.
10. Hakem değerlendirmeleri çift kör hakem değerlendirmesine uygun olacak şekilde DergiPark sistemi üzerinden Editör Kurulu tarafından yazarlara iletilir.
11. Hakem önerileri doğrultusunda yazar(lar) dokümanlar üzerinde değişiklik yaptıktan sonra dokümanların son halini “Editör ve Hakem Düzeltmelerine İlişkin Yazarın Yanıtı” adlı dosya ile beraber DergiPark sistemine yükler.
12. Yazar(lar)dan, her bir hakem için ayrı ayrı olmak üzere düzeltmeleri belirginleştirerek (vurgulayarak) göstermeleri beklenir.
13. Yazar(lar)dan gelen düzeltmeler ilgili editör yardımcısı tarafından değerlendirilir.
14. Yazar(lar) tarafından yapılan düzenlemeler değerlendirme yapan hakemlere tekrar gönderilir.
15. Makalenin kabul durumuna ilişkin nihai kararı (“kabul”, “red”) Editör Kurulu tarafından verilmektedir.
16. Değerlendirme süreci yaklaşık 3 ay sürmektedir.

Etik İlkeler

SBÜHD, hemşirelik biliminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla bilimsel yöntemlerle üretilen, nitelikli makaleleri etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak yayımlamaktadır. Yayım sürecinin bileşenlerini oluşturan; Editör Kurulu, hakemler, yazarlar ve okuyucuların bu süreç boyunca yayın etiği ilke ve sorumluluklarına uymaları önemlidir. Bu sorumluluklar, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tavsiyeleri (http://www.icmje.org/recommendations) ile Committee on Publication Ethics (COPE)’un uluslararası standartları https://publicationethics.org/resources/guidelines) doğrultusunda hazırlanmış ve aşağıda sunulmuştur:

Yazarların Etik Sorumlulukları

• Yazar(lar), daha önce başka yerde tamamen ya da kısmen benzer içerikte, Türkçe/yabancı dilde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini SBÜHD’ye göndermemelidir.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı yazar olarak yazılmamalı, makale değerlendirilmek üzere dergiye gönderildikten sonra hiçbir aşamada başlık sayfasında belirtilen yazar isimleri ve sıralaması dışında makaleye yazar ismi ekleme, silme ve sıralamada değişiklik yapılması önerilmemelidir.
• Makale yazımı sırasında yararlanılan kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Yazar(lar), kullanılan kaynaklara makale içerisinde ve sonunda etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmalıdırlar.
• Yazar(lar), yayımlanmak üzere SBÜHD’ye gönderdikleri makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Yazar(lar)dan değerlendirme sürecinde makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda istenen bilgileri Editör Kurulu’na sunmalıdırlar.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerle ilgili izinlerin ve araştırmaya katılanlardan bilgilendirilmiş onamın alındığını belgelemelidirler.
• Yazar(lar), araştırma makaleleri için etik kurul onayı aldığını, kurul adı, tarih ve sayı no ile birlikte makalenin yöntem bölümünde ayrı bir başlıkta belirtmeli ve etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin ilk gönderiminde sisteme yüklemelidir. Olgu sunumlarında ise olguya gönüllü olur/ onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalenin yöntem bölümünde yer vermelidir.
• Yazar(lar), makalede araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunu belirtmeli, araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlara (Helsinki deklarasyonu vb.) uygun şekilde gerçekleştirildiği bildirilmelidir.

Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması

• Yazar(lar) yöntem bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında; etik kurul onayı, kurum izni ve bilgilendirilmiş olur bilgilerini belirtmelidir.
• Hastaların gizliliğini korumak yazarların sorumluluğundadır.
• Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için hasta veya yasal temsilcisinin izin belgeleri eklenmeli ve yöntem bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında bildirilmelidir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

• Hakemler uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Çıkar çatışması olduğunu düşündükleri makaleyi değerlendirmeyi reddederek Editör Kurulu'na bilgi vermelidir.
• Hakemler editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için değerlendirmeyi objektif olarak yapmalı, yayımlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmalı ve bu süreci gizlilik içinde yürütmelidir.
• Değerlendirmelerini kişisel yorumlardan uzak, akademik kurallara uygun şekilde ve yapıcı bir dille yapmalıdır.
• Hakemler değerlendirme formu ve/veya metin üzerinde belirtilen düzeltme önerilerini yazar(lar)a iletilmek üzere dergi yönetim sistemi üzerinden Editör Kurulu’na iletmelidir.
• Hakemler makaleyi kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelidir.

Editörler / Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları

• Editörler / Editör Kurulu, hakemlerin, yazar(lar)ın, okuyucu ve uygulayıcıların bilgi gereksinimlerini karşılamaya yönelik, açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler, etkili bir iletişim içinde olurlar.
• Derginin politikası ve yayın önceliklerine uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddederler.
• Makalelerin yayımlanmasına karar verirken, içeriğine göre değerlendirirler, makalelerin özgün olmasına, bilimsel açıdan katkı sağlamasına özen gösterirler ve hiçbir yazara ayrıcalık göstermezler.
• Fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; her makale için benzerlik denetimini yaparlar.
• Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinde hakemler ve yazar(lar) arasında çift kör hakem değerlendirmesi uygular, çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Makaleleri hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar.
• Hakem değerlendirmelerinin akademik görgü kurallarına uygun ve bilimsel olup olmadığını değerlendirirler.
• Hakemler tarafından makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, makalelerin yazarı(ları)na mutlaka cevap hakkı verirler.
• Danışma kurulunun güncel ve oldukça geniş olmasını sağlarlar.
• Yayın politikaları konusundaki gelişmeleri takip eder, dergi yayın süreçlerinin güncel politika ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlarlar.
• Makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış bilgilendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Dergiye bildirilen dilek ve şikayetleri inceler ve gereken açıklamaları yaparlar.

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Hakemler ve yazarlar ile ilgili bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen bir durum ile (insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi) karşılaşıldığında, bu durum ile karşılaşan kişi iddia ettiği aykırılığı sbu.hemsirelikdergisi@sbu.edu.tr adresine elektronik posta yoluyla bildirilmesi gerekir.

Güncellenme Tarihi 27.05.2022

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi’nde yayınlanan tüm makalelere erişim açık olup, çevrimiçi ve ücretsiz şekilde erişim sağlanabilmektedir. Dergiye yayınlanması için makale gönderen yazarlardan herhangi bir makale işlem ücreti veya yayın ücreti talep edilmemektedir.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi açık erişimli bir dergidir, yani tüm içerik, kullanıcı veya kurumu tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Yazarların ve okuyucuların, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nde yayınlanan tüm makalelerin tam metinlerini özgürce okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına, bunlara bağlantı vermesine veya bunları başka herhangi bir yasal amaç için kullanmasına izin vermektedir.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin içeriği Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.