Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Stories and Tales in Social Work Practices

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 146 - 170, 29.12.2021

Öz

Social work, which is defined as both an art and a science, is a solidarity and helping profession that serves people to develop and maintain their well-being in order that they can accommodate to changing society and helps people improve their quality of life. It is important that art therapy techniques in Social work provide a broad framework in micro-mezzo and macro dimensions, especially in terms of improving and rehabilitating applicability to the group of applicants of all ages.

Due to the therapeutic effects of fairy tales and stories in art therapy applications, the opportunity for the client to express his/her feelings allows him/her to take a place in the field of social work. Considering the needs and expectations of the clients of social workers to achieve the goals determined appropriate artistic techniques/art elements of micro, mezzo and macro dimensions in the relationship as an intervention technique to address an effective intervention and aid to use the ability of the process to take place is of great importance.

The aim of this study is to find an answer to the question of what is the place of tales and stories, which is a therapeutic tool, in practice in terms of individuals, family, groups and society in the field of social work. In this study, however, the effects of tales and stories on the client group in the intervention processes of micro-mezzo and macro dimensions in social work will be evaluated with examples. It will focus on the importance of fairy tale and storytelling that has been going on almost since the existence process of humanity and its use as a therapy tool. In the social work profession, whose main goal is the well-being and high well-being of human beings, finding a place in the storytelling of fairy tales and storytelling, and the dissemination of these elements which are a therapy tool, and their use, will be able to contribute valuable to the execution of effective intervention processes.

Kaynakça

  • Adıgüzel, Ö. (2018). Eğitimde Yaratıcı Drama. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Adıgüzel, Ö. (2018). Eğitimde Yaratıcı Drama. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Doğrudan Sosyal Hizmet Uygulamalarında Hikâye ve Masallar

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 146 - 170, 29.12.2021

Öz

Hem bir sanat hem de bir bilim olarak tanımlanan sosyal hizmet, insanların değişen topluma adapte olabilmeleri için iyilik hallerinin gelişmesini ve devamını sağlamak amacıyla hizmet veren, insanların yaşam kalitesini geliştirmeye yardım eden bir dayanışma ve yardım etme mesleğidir. Sosyal hizmette sanat terapi tekniklerinin özellikle her yaştan müracaatçı grubuna uygulanabilirliği iyileştirme ve rehabilite edici özelliği açısından mikro mezzo ve makro boyutta geniş bir çerçeve sunması önemlidir.

Sanat terapi uygulamaları içinde yer alan masallar ve hikâyelerin terapötik etkileri dolayısı ile müracaatçının duygularını dışa vurma imkânı vermesi sosyal hizmet alanında kendine bir yer edinmesine olanak sunmaktadır. Sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçıların ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alarak belirlenen hedeflere ulaşmak için uygun sanatsal teknikleri/sanat unsurlarını mikro, mezzo ve makro boyutlarda ele almaları ve yardım ilişkisinde bir müdahale tekniği olarak kullanabilmeleri etkili bir müdahale sürecinin gerçekleşebilmesinde büyük önem taşımaktadır.

Bu çalışmanın amacı terapötik bir araç olan masal ve hikâyelerin sosyal hizmet alanındaki birey, aile, grup ve toplum açısından uygulamadaki yeri nedir sorusuna cevap aramaktır. Bununla birlikte bu çalışmada sosyal hizmetin mikro-mezzo ve makro boyutlardaki uygulama alanlarındaki müdahale süreçlerinde masalların ve hikâyelerin müracaatçı grubu üzerindeki etkileri örneklendirmelerle ele alınarak değerlendirilecektir. Neredeyse insanlığın varoluş sürecinden beri süregelen masal ve hikâye anlatımının ve bir terapi aracı olarak kullanımının önemi üzerinde durulacaktır. Temel hedefinde insanın refahı ve yüksek iyilik hali olan sosyal hizmet mesleğinde masal ve hikâye anlatımının anlatıcılığının ve bir terapi aracı olan bu ögelerin yer bulması ve kullanım alanlarının yaygınlaştırılması etkili müdahale süreçlerinin yürütülmesine değerli katkılar sunabilecektir.

Kaynakça

  • Adıgüzel, Ö. (2018). Eğitimde Yaratıcı Drama. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Adıgüzel, Ö. (2018). Eğitimde Yaratıcı Drama. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji (Diğer)
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Banu Kabataş 0000-0003-4797-4841

Veli Duyan 0000-0003-4316-5756

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2021
Kabul Tarihi 8 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kabataş, B., & Duyan, V. (2021). Doğrudan Sosyal Hizmet Uygulamalarında Hikâye ve Masallar. Sosyal Çalışma Dergisi, 5(2), 146-170.

Creative Commons Lisansı
Sosyal Çalışma Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır.

Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.