Birçok farklı kültürel unsura sahip olan
Anadolu’da, yeme içme kültürünün önemli bir ürünü olan pekmez, yapım geleneği
ve bu kültüre ait alanlar/mekânlar, özgün yönleri ile nitelikli olup
değerlendirilmelidirler. Değişken ve dinamik bir kavram olan kültür içerisinde,
bu unsurun mevcut durumunun belirlenmesi için gerçekleştirilmesi gereken öncelikli
basamaklar mevcuttur. Bunlar; gerekli bilgilerin toplanması, tespitlerin
yapılması ve belgelendirme işlemidir. Görsel analiz yöntemi, krokilendirme ve
fotoğraf çekimi ile belgeleme çalışması desteklenmiş, yerel halk ile sözlü
görüşmeler yapılmıştır. Çalışma hedefi
doğrultusunda, bütüncül bir koruma anlayışı ile pekmez yapım geleneği, somut ve
somut olmayan kültürel miras kapsamında ele alınmıştır. Antalya/Çukurköy
yerleşiminde kırsal mimari özellik taşıyan pekmez damları/işlikleri tespit
edilerek, farklı mimari özellikleri kapsamında değerlendirilmiştir. Tespit
edilen 15 adet yapıya dair elde edilen çeşitli veriler, belgelemenin
gerekliliklerine göre; kroki çizimleri, fotoğraflar, tabloların ve tespit
fişlerinin hazırlanması, karşılaştırmalar, vb. farklı şekillerde aktarılmıştır.
Yerel Mimari Somut Olmayan Kültürel Miras Pekmez Damı Antalya Çukurköy
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
| Gönderilme Tarihi | 3 Ağustos 2019 |
| Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 |
Art-e 12/1/2011 yılından sonraki sayıları tam metin olarak, 12/1/2008 yılından sonraki sayıları ise indeks olarak EBSCO'da Art Source isimli veri tabanında yer almaktadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi ROR ID: https://ror.org/04fjtte88

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Art-e Sanat Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır /Art-e Journal of Süleyman Demirel University Fine Arts Faculty is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International