Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti

Cilt: 22 Sayı: 2 15 Ağustos 2018
PDF İndir

Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti

Öz

Dothistroma ibre yanıklığı, Lecanosticta kahverengi leke ibre yanıklığı ve Lophodermium ibre dökülme hastalığı, dünya çapında, yayılış alanları ve zararları giderek artan, çam türlerinin önemli hastalıkları arasında yer alırlar. Bu hastalıklara sebep olan funguslardan, Dothistroma septosporum, Dothistroma pini ve Lecanosticta acicola karantinaya tabi zararlı organizmalardır. Ancak bu fungusların ve sebep oldukları hastalıkların ülkemizdeki durumları tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, yukarıda adı geçen önemli ibre hastalıklarının tespitinde, hızlı ve güvenilir bir yaklaşım olarak moleküler yöntemlerin kullanım olanaklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, türe özgü primerlerin kullanıldığı moleküler bir yöntemden faydalanılarak; Burdur ili kızılçam ormanlarında, bu hastalıklara sebep olan fungusların ibre örneklerindeki varlıkları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, ibrelerde yalnızca D. septosporum ve Lo. seditiosum’un bulunduğu tespit edilmiştir. Bu iki fungusun bir arada görülmesi, bu orman alanlarının verimliliği ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli bir tehdittir. Çalışmada, bu iki fungusun bulunma oranlarının, örneklerin toplandığı meşcerelere ve yıllara göre farklılıklar gösterdiği de belirlenmiştir. Bu sonuçlar, çalışmada kullanılan moleküler yöntemin, adı geçen bu fungusların hızlı ve güvenilir olarak tespitine olanak sağladığını ortaya koymaktadır. Gerek bu orman alanında, gerekse ülkemizin diğer bölgelerindeki çam ormanlarında, bu yöntemden faydalanılarak,  daha detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Gonthier, P., Nicolotti, G., (Eds.). 2013. Infectious Forest Diseases. Cabi, 441.
  2. [2] Bednárová, M., Dvorák, M., Janousek. J., Jankovský, L., 2013. Other Foliar Diseases of Coniferous Trees, In, Infectious Forest Diseases. Cabi, 458-487.
  3. [3] OEPP/EPPO 2015. PM 7/46 (3) Lecanosticta acicola (formerly Mycosphaerella dearnessii), Dothistroma septosporum (formerly Mycosphaerella pini) and Dothistroma pini. EPPO Bull, 45: 163–182. doi: 10.1111/epp.12217.
  4. [4] Drenkhan, R., Tomešova-Haataja, V., Fraser, S., Bradshaw, R.E., Vahalik, P., Mullett, M.S., Martin-Garcia, J., Bulman, L.S., Wingfield, M.J., Kirisits, T., Cech, T.L., Schmitz, S., Baden, R., Tubby, K., Brown, A., Georgieva, M., Woods, A., Ahumada, R., Jankovsky, L., Thomsen, I.M., Adamson, K., Marcais, B., Vuorinen, M., Tsopelas, P., Koltay, A., Halasz, A., La Porta, N., Anselmi, N., Kiesnere, R.D., Markovskaja, S., Kačergius, A., Papazova- Anakieva, I., Risteski, M., Sotirovski, K., Lazarević, J., Solheim, H., Boroń, P., Braganca, H., Chira, D., Musolin, D.L., Selikhovkin, A.V., Bulgakov, T.S., Keča, N., Karadžić, D., Galovic, V., Pap, P., Markovic, M., Poljakovic Pajnik, L., Vasic, V., Ondruškova, E., Piškur, B., Sadiković, D., Diez-Casero, J.J., Solla, A., Millberg, H., Stenlid, J., Angst, A., Queloz, V., Lehtijärvi, A., Doğmus-Lehtijärvi, H.D., Oskay, F., Davydenko, K., Meshkova, V., Woodward, S. and Barnes, I., 2016. Global Geographic Distribution and Host Range of Dothistroma, A Comprehensive Review. Forest Pathology, 46(2016), 408-442.
  5. [5] Barnes, I., Crous, P.W., Wingfield, B.D., Wingfield M. J., 2004. Multigene Phylogenies Reveal That Red Band Needle Blight of Pinus is Caused by Two Distinct Species of Dothistroma, D. septosporum and D. pini. Studies in Mycology, 50(2004), 551-565.
  6. [6] Brown, A.V., Webber, J.F., 2008. Red Band Needle Blight of Conifers in Britain. Edinburgh, Forestry Commission, Research Note 002, 8s, UK.
  7. [7] Soylu, S., Kurt, Ş., Soylu, E. M., 2001. Determination of Important Fungal Disease Agents on Pine Trees in the Kahramanmaraş Regional Forests. Journal Turkish Phytopatholgy, 30(2001), 79.
  8. [8] Özkazanç, N.K., 2004. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarındaki çam (Pinus spp.) ve Göknar (Abies pp.)’lar da görülen fungal iğne yaprak ve sürgün hastalıkları üzerine araştırmalar. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Enstitü Anabilim Dalı Doktora Tezi, 200s, Zonguldak.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

15 Ağustos 2018

Gönderilme Tarihi

17 Kasım 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tunalı, Z., Doğmuş-lehtijärvi, H. T., & Oskay, F. (2018). Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(2), 628-636. https://doi.org/10.19113/sdufbed.73108
AMA
1.Tunalı Z, Doğmuş-lehtijärvi HT, Oskay F. Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2018;22(2):628-636. doi:10.19113/sdufbed.73108
Chicago
Tunalı, Zeynep, H. Tuğba Doğmuş-lehtijärvi, ve Funda Oskay. 2018. “Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 (2): 628-36. https://doi.org/10.19113/sdufbed.73108.
EndNote
Tunalı Z, Doğmuş-lehtijärvi HT, Oskay F (01 Ağustos 2018) Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 2 628–636.
IEEE
[1]Z. Tunalı, H. T. Doğmuş-lehtijärvi, ve F. Oskay, “Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 22, sy 2, ss. 628–636, Ağu. 2018, doi: 10.19113/sdufbed.73108.
ISNAD
Tunalı, Zeynep - Doğmuş-lehtijärvi, H. Tuğba - Oskay, Funda. “Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/2 (01 Ağustos 2018): 628-636. https://doi.org/10.19113/sdufbed.73108.
JAMA
1.Tunalı Z, Doğmuş-lehtijärvi HT, Oskay F. Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2018;22:628–636.
MLA
Tunalı, Zeynep, vd. “Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 22, sy 2, Ağustos 2018, ss. 628-36, doi:10.19113/sdufbed.73108.
Vancouver
1.Zeynep Tunalı, H. Tuğba Doğmuş-lehtijärvi, Funda Oskay. Burdur İli Kızılçam (<i>Pinus brutia</i> Ten.) Ormanlarında İbre Yanıklığı ve Dökümüne Neden Olan Fungal Etmenlerin Moleküler Yöntemlerle Tespiti. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 01 Ağustos 2018;22(2):628-36. doi:10.19113/sdufbed.73108

Cited By

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.