BibTex RIS Kaynak Göster

Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi

Yıl 2009, Cilt: 13 Sayı: 1, - , 01.07.2009

Öz

Çalısma; ekmeklik bugdayda geç dönemde azot (N) uygulamasının protein ve bazı kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla, 2006-2008 yıllarında Isparta ekolojik kosullarının kıraç sartlarında yürütülmüstür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüs Parseller Deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak, ana parsellere bugday çesitleri ve alt parsellere N uygulama zamanları gelecek sekilde kurulmustur. Arastırmada; kıslık ekmeklik bugday çesitleri (Gün-91, Gerek-79 ve Altay-2000) kullanılmıstır. N uygulama zamanı; azotsuz (N0), geleneksel N (1/2 ekimle ve 1/2 kardeslenme döneminde) ve geç dönem N uygulama (1/3 ekimle, 1/3 kardeslenme ve 1/3 çiçeklenme sonrası yapraga püskürterek) olarak verilmistir. Çalısmada; ekmeklik bugdayda, protein içeriği, sedimantasyon degeri, gecikmeli sedimantasyon değeri, yas öz degeri, kuru öz degeri, gluten indeks degeri ve düsme sayısı degerine geç dönemde azot uygulamasının etkisi incelenmistir. Yılların ortalamasına göre; çesitler arasında en yüksek kalite degerleri Altay- 2000 ve Gerek-79 çesidinden elde edilmistir. N uygulama zamanında, incelenen tüm özelliklerde en yüksek degerler geç N uygulamasında tespit edilmistir. Çesit x N uygulama zamanı interaksiyonunda ise en yüksek sonuçlar Altay-2000 ve Gerek-79 çesitlerinin geç dönemde N uygulama interaksiyonundan elde edilmistir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm TEMEL BİLİMLER
Yazarlar

Burhan Kaya Bu kişi benim

Haley Dizlek Bu kişi benim

Nimet Uysal Bu kişi benim

Hülya Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya, B., Dizlek, H., Uysal, N., Gül, H. (2009). Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(1). https://doi.org/10.19113/sdufbed.88149
AMA Kaya B, Dizlek H, Uysal N, Gül H. Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Nisan 2009;13(1). doi:10.19113/sdufbed.88149
Chicago Kaya, Burhan, Haley Dizlek, Nimet Uysal, ve Hülya Gül. “Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein Ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 13, sy. 1 (Nisan 2009). https://doi.org/10.19113/sdufbed.88149.
EndNote Kaya B, Dizlek H, Uysal N, Gül H (01 Nisan 2009) Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 13 1
IEEE B. Kaya, H. Dizlek, N. Uysal, ve H. Gül, “Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 13, sy. 1, 2009, doi: 10.19113/sdufbed.88149.
ISNAD Kaya, Burhan vd. “Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein Ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 13/1 (Nisan 2009). https://doi.org/10.19113/sdufbed.88149.
JAMA Kaya B, Dizlek H, Uysal N, Gül H. Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2009;13. doi:10.19113/sdufbed.88149.
MLA Kaya, Burhan vd. “Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein Ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 13, sy. 1, 2009, doi:10.19113/sdufbed.88149.
Vancouver Kaya B, Dizlek H, Uysal N, Gül H. Bugdayda Geç Dönemde Azot Uygulamasının Tane Protein ve Unda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2009;13(1).

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.