BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2012, Cilt: 16 Sayı: 1, 13 - 17, 14.07.2014

Öz

Bu çalışmanın materyalini, Diyarbakır yöresinden sağlanan inek, keçi, koyun sütlerinin fermente edilmesiyle elde edilen yoğurt ile üretici bir firmanın hazır inek yoğurdunun suyu oluşturmaktadır. Deney grupları; Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa türlerinin elde edilen yoğurt sularına, kontrol grupları ise aynı bakteri türlerinin serum fizyolojik (SF) içine ekilmesiyle oluşturulmuştur. Daha sonra deney ve kontrol gruplarındaki kültürler inkübatörde 37ï‚°C sıcaklıkta 24, 48, 72 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Ekim işlemi; deney ve kontrol gruplarından 0.1 cc alınarak içinde Agar besiyeri bulunan petri kutularına inoküle edilmesiyle yapılmıştır. Bu kültürler inkübatörde 37ï‚°C sıcaklıkta 24 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Sürenin sonunda, petri kutularındaki BA yüzeyinde bakteri koloni sayımı yapılmıştır. Deneysel çalışma 3 kez tekrarlanmıştır. Aynı işlemler 48, 72 saat süreyle inkübasyona bırakılan deney ve kontrol grupları için de yapılmıştır. Çalışmanın sonunda veriler, Student's t testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, deney ve kontrol gruplarındaki bakteri koloni sayıları arasında büyük fark olduğu tespit edilmiştir. 24, 48, 72 saat süre sonunda kontrol gruplarındaki bakteri koloni sayısı çok yoğun olmasına rağmen, deney gruplarında bu sayının bakteri türüne, yoğurt çeşidine, zamana bağlı olarak değiştiği ve kontrol grubuna göre oldukça büyük oranda düşüş gösterdiği saptanmıştır.

Kaynakça

  • Asperger, H. 1986. Wirkungen von Milcsaurebakterien auf undere Mikroorganismen, Österreiche Milchwitschaft. 41, Sonderdruck, 4, 1-22.
  • Gasson, M.J., De, Vos, W. M. (1994). Genetics and Biotechnology of Lactic Acid Bacteria., Blackie Academic and Professionel, p. 300, London.
  • Gilland, S.E., Speck, M.L. 1977. Antagonistic Action of Lactobacillus acidophilus Toward Intestinal and Foodborne Pathogens in Associative Cultures, J. Food Prot., 40, 820.
  • Gönç, S., Akçiçek, E., Akalın, A. 1990. Yoğurdun Terapötik Etkisi, E. Ü. Z. F. Dergisi, 27(2), 245264.
  • Haenel, H., Müller-Beuthow, W., Scheunert, A. (1956). Zum Bild der Normalen Dickdarmflora. Klinische Wochenschr., 34, 1137.
  • Hertelius, M., Gorbach, S.L., Mollby, R., Nord, C.E., Pettersson, L., Winberg, J. 1989. Elimination of Vaginal Colonization with Escherichia coli by Administration of İndigenous Flora, Infect. Immun. 57, 2447-2451
  • Haenel, H. (1963). Zur Beziehungen Zwischen Sauermilcherzeugnissen und der Dermbesiedlung. Milchwissenschaft, 18, 221224.
  • Kalliomaki, M., Salminen, S., Arvilommi, H., Kero, P., Koskinen, P., Isolauri, E. 2001. Probiotics in Primary Prevention of Atopic Disease: A randomised Placebo-Controlled Trial, Lancet, 357, 1076-1079.
  • Kılıç, S. 1986. Orijini, Özellikleri, Oranları Farklı L.bulgaricus ve S.thermophilus Bakterileri İçeren Sıvı. Dondurulmuş ve Liyofilize Kültürler ile Yapılan Yoğurtların Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Basılmamış, Bornova-İzmir. 4197.
  • Klebanoff, S.J., Hillier, S.L., Escenbach, D.A., Waltersdorph, A.M. 1991. Control of the Microbial Flora of the Vagina by H2O2 Generating Lactobacilli, J. Infect. Dis., 164, 94100.
  • Larpent, J.P. 1994. Les Bacteries Lactiques et leur Action Probiotique, p. 87-98.
  • Lembcke, A. 1963. Einfluss Saurer Milcherzeugnisse auf die Darmflora. Milchwisenschaft, 18, 215-221. Mackie, R.I. 1999. Developmental Microbial Ecology of the Neonatal Gastrointestinal Tract,Am.J. Clin. Nutr., 69, 1035- 1045.
  • Mcfarland, L.V. 2000. Normal Flora : Diversity and Functions, Microbial Ecol. Health Dis., 12, 193207.
  • Mcgroarty, J.A., Reid, G. 1988. Detection of a Lactobacillus Substance which Inhibits Escherichia colii, Can. J. Microbiol., 34, 974978.
  • Metin, M. 2001. Sütün Tanımı ve Bileşimi. Süt Teknolojisi, S: 4. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Plant, A.R., Graham, S.M., Allen, S.J, 1996. Lactobacillus GG and Acute Diarrhoea in Young Children in the Tropics. J Trop Pediatr., 42, 162. Raza, S.,Graham, S.M., Allen, S.J. 1995. Lactobacillus GG Promotes Recovery from Acute Nonbloody Diarrhea in Pakistan. Pediatr Infect Dis J., 14, 107.
  • Raz, R., Stamm, W.E. 1993. A controlled Trial of Intravaginal Estriol in Postmenopausal Women with Recurrent Urinary Tract İnfections, N. Engl. J. Med., 329, 753-756.
  • Reid, G. 2001. Probiotic Agents to Protect the Urogenital Tract Against Infection, Am. J. Clin. Nutrition, 73, 437-443.
  • Reid, G., Cook, R.L., Bruce, A.W. 1987. Examination of Strains of Lactobacilli for Properties which may Influence Bacterial Interference in the Urinary Tract, Journal Urology, 138, 330-335.
  • Reid, G., Bruce, A.W., Fraser, N., Heinemann, C., Owen, J., Henning, B. 2001. Oral Probioticscan Resolve Urogenital Infections, FEM Microbiol. Immunol., 30, 49-52.
  • Reid, G., Bruce, A.W., Taylor, M. 1992. Influence of Three- Day Antimicrobial Therapy and Lactobacillus Vaginal Suppositories on Recurrence of Urinary Tract Infections. Clin Ther., 14, 11-6.
  • Reid, G., Bruce, A.W., Taylor, M. 1995. Instillation of Lactobacillus and Stimulation of Indigenous Organisms to Prevent Recurrence of Urinary Tract Infection, Microecol. Ther., 23,32-45.
  • Sieber, R., Dietz, U-T. 1998. Lactobacillus acidophilus and Yogurt in the Prevention and Therapy of Bacterial Vaginosis, Int. Dairy J., 599, 599-607.
  • Turantaş, F. 1998. Fermentasyonda Rol Oynayan Mikroorganizmalar. Gıda Mikrobiyolojisi Ünlütürk., F. Turantaş. editör ), Mengi Tan Basımevi, İzmir, 433-453s.
  • Velraeds, M.C., Van Der Belt, B., Van Der Mei, H.C.,Reid, G., Busscher, H.J. 1998. Interference in Initial Adhesion of Uropathogenic Bacteria and Yeast Silicone Rubber by a Lactobacillus acidophilus Biourfactant, J.Med. Microbiol., 49, 790-794.
  • Yaygın, H. 1999. Yoğurt Teknolojisi. Akdeniz Üniv. Yayın no: 75 Akdeniz Üniv. Basımevi, Antalya XVI-331.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm TEMEL BİLİMLER
Yazarlar

Ayşegül Dursun Bu kişi benim

Ömer Yeşil Bu kişi benim

Abdunnasır Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dursun, A., Yeşil, Ö., & Yıldız, A. (2014). Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(1), 13-17. https://doi.org/10.19113/sdufbed.84841
AMA Dursun A, Yeşil Ö, Yıldız A. Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. Mart 2014;16(1):13-17. doi:10.19113/sdufbed.84841
Chicago Dursun, Ayşegül, Ömer Yeşil, ve Abdunnasır Yıldız. “Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16, sy. 1 (Mart 2014): 13-17. https://doi.org/10.19113/sdufbed.84841.
EndNote Dursun A, Yeşil Ö, Yıldız A (01 Mart 2014) Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 1 13–17.
IEEE A. Dursun, Ö. Yeşil, ve A. Yıldız, “Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., c. 16, sy. 1, ss. 13–17, 2014, doi: 10.19113/sdufbed.84841.
ISNAD Dursun, Ayşegül vd. “Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16/1 (Mart 2014), 13-17. https://doi.org/10.19113/sdufbed.84841.
JAMA Dursun A, Yeşil Ö, Yıldız A. Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;16:13–17.
MLA Dursun, Ayşegül vd. “Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy. 1, 2014, ss. 13-17, doi:10.19113/sdufbed.84841.
Vancouver Dursun A, Yeşil Ö, Yıldız A. Bazı Yoğurt Sularının Farklı Sürelerdeki Antibakteriyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;16(1):13-7.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.