In this study, different salt stress (50, 75, 100, 125, 150 mM) to the concentration of salicylic acid is different (0.1, 0.25, 0.5, 0.75 and 1.0 mM) concentrations are applied, soybean (Glycine max L.) plant changes of some parameters investigated. The salt depending on the application Chlorophyll, MDA, ion (Na +, K +, Ca + +, Mg + +) ion contents of proline and varied in different ways according to the control. Chlorophyll different salt concentration, a decrease in the amount of potassium and magnesium, MDA, proline, has led to increase in the amount of sodium and calcium. Salicylic application of chlorophyll, increased the amount of potassium and magnesium, MDA, proline, decreased the amount of sodium and calcium. According to the results of chlorophyll, MDA, ion and proline applied with a positive correlation between the amount of salicylic acid have shown that. Salicylic acid has shown protective features against salt stress and concentration of 1.0 mM salicylic acid against salt stress tolerance enhancing effects to effectively concluded
Bu çalışmada tuz stresinin farklı (50, 75, 100, 125, 150 mM) konsantrasyonu ile salisilik asitin farklı (0.1, 0.25, 0.5, 0.75 ve 1.0 mM) konsantrasyonlarının uygulandığı, soya (Glycine max L.) bitkisindeki bazı parametrelerdeki değişiklikler araştırılmıştır. Tuz uygulamasına bağlı olarak bitkilerin klorofil, MDA, iyon (Na+, K+, Ca++, Mg++) prolin ve iyon içeriklerinin kontrole göre farklı şekilde değiştiği belirlenmiştir. Farklı tuz konsantrasyonu klorofil, potasyum ve magnezyum miktarında azalmaya, MDA, prolin, sodyum ve kalsiyum miktarında artmaya sebep olmuştur. Salisilik uygulamasıyla klorofil, potasyum ve magnezyum miktarı artmış, MDA, prolin, sodyum ve kalsiyum miktarı azalmıştır. Elde edilen sonuçlara göre klorofil, MDA, iyon ve prolin ile uygulanan salisilik asit miktarı arasında pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Salisilik asidin tuz stresine karşı koruyucu özellik gösterdiği ve 1.0 mM salisilik asit konsantrasyonu tuz stresine karşı etkin tolerans artırıcı etki yaptığı sonucuna varılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.