BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2015, Cilt: 19 Sayı: 2, 179 - 183, 02.09.2015

Öz

The effects of different gas compositions on the fruit quality of Pink Lady apple grown in Eğirdir (Isparta) during controlled atmosphere (CA) storage were investigated. Fruits harvested at optimum stage were stored in three different CA gas combinations (2% O2-2% CO2; 1.5% O2-1% CO2; 3% O2-1% CO2) at 0°C and 8590% relative humidity for 8 months. Weight loss, fruit firmness, fruit skin color, soluble solid content, titratable acidity, respiration rate, ethylene production and physiological disorders and fungal diseases of fruits were determined at the 0th, 4th and 8th months of storage. The results showed that Pink Lady apple variety stored in 1.5% O2-1% CO2 conditions gave the best results in terms of some quality parameters compared to other gas combinations during storage

Kaynakça

  • Anonim, 2015. TC. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi, Isparta İli Tarımsal Yatırım Rehberi.
  • Brackmann, A., Streif, J., Bangerth, F., 1993. Relationship Between a Reduced Aroma Production and Lipid Metabolism of Apples After Long-term Controlled Atmosphere Storage. Journal of the American Society for Horticultural Science, 118, 243- 247.
  • Burak, M., Ergun, M., 2001. Bitkisel Üretim (Meyvecilik), Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu (Elma Raporu, 16-54s), 8. Beş Yıllık kalkınma Planı. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Yayın No: DPT:2649-ÖİK:657,751. Ankara.
  • Çalhan, Ö., Eren, İ., Onursal, C.E., Güneyli, A., 2012. Granny Smith Elma Çeşidin Dinamik Kontrollü Atmosferde (DKA) Depolanması. V. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18-21 Eylül, İzmir, 145-152.
  • De Castro, E., Biasi, W.V., Mitcham E.J., 2007. Quality

Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi

Yıl 2015, Cilt: 19 Sayı: 2, 179 - 183, 02.09.2015

Öz

Çalışmada, Eğirdir koşullarında yetiştirilen Pink Lady elma çeşidinde farklı atmosfer bileşimlerinin kontrollü atmosferde (KA) depolama boyunca meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Optimum derim zamanında toplanan meyveler 3 farklı atmosfer bileşimine (%2 O2-%2 CO2; %1.5 O2-%1 CO2; %3 O2-%1 CO2) sahip KA'lı depolarda 0°C'de ve %85-90 oransal nem koşullarında 8 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama süresince 0, 4 ve 8. aylarda alınan meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, solunum hızı ve etilen üretimi yanında fizyolojik ve patojenik kaynaklı bozulmalarda belirlenmiştir. Çalışma sonucunda %1.5 O2 ve %1 CO2'ye sahip atmosfer bileşiminin diğer bileşimlere göre Pink Lady elma çeşidinin derim sonrası kalitesinin korunması açısından daha başarılı sonuçlar verdiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2015. TC. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi, Isparta İli Tarımsal Yatırım Rehberi.
  • Brackmann, A., Streif, J., Bangerth, F., 1993. Relationship Between a Reduced Aroma Production and Lipid Metabolism of Apples After Long-term Controlled Atmosphere Storage. Journal of the American Society for Horticultural Science, 118, 243- 247.
  • Burak, M., Ergun, M., 2001. Bitkisel Üretim (Meyvecilik), Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu (Elma Raporu, 16-54s), 8. Beş Yıllık kalkınma Planı. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Yayın No: DPT:2649-ÖİK:657,751. Ankara.
  • Çalhan, Ö., Eren, İ., Onursal, C.E., Güneyli, A., 2012. Granny Smith Elma Çeşidin Dinamik Kontrollü Atmosferde (DKA) Depolanması. V. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18-21 Eylül, İzmir, 145-152.
  • De Castro, E., Biasi, W.V., Mitcham E.J., 2007. Quality
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm TARIM ve ORMAN BİLİMLERİ
Yazarlar

Cemile Ebru Onursal

Derya Erbaş

Mehmet Ali Koyuncu

Yayımlanma Tarihi 2 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Onursal, C. E., Erbaş, D., & Koyuncu, M. A. (2015). Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(2), 179-183. https://doi.org/10.19113/sdufbed.20733
AMA Onursal CE, Erbaş D, Koyuncu MA. Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi. SDÜ Fen Bil Enst Der. Eylül 2015;19(2):179-183. doi:10.19113/sdufbed.20733
Chicago Onursal, Cemile Ebru, Derya Erbaş, ve Mehmet Ali Koyuncu. “Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19, sy. 2 (Eylül 2015): 179-83. https://doi.org/10.19113/sdufbed.20733.
EndNote Onursal CE, Erbaş D, Koyuncu MA (01 Eylül 2015) Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19 2 179–183.
IEEE C. E. Onursal, D. Erbaş, ve M. A. Koyuncu, “Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi”, SDÜ Fen Bil Enst Der, c. 19, sy. 2, ss. 179–183, 2015, doi: 10.19113/sdufbed.20733.
ISNAD Onursal, Cemile Ebru vd. “Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19/2 (Eylül 2015), 179-183. https://doi.org/10.19113/sdufbed.20733.
JAMA Onursal CE, Erbaş D, Koyuncu MA. Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2015;19:179–183.
MLA Onursal, Cemile Ebru vd. “Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy. 2, 2015, ss. 179-83, doi:10.19113/sdufbed.20733.
Vancouver Onursal CE, Erbaş D, Koyuncu MA. Eğirdir Koşullarında Yetiştirilen Pink Lady Elma Çeşidinde Farklı Atmosfer Bileşimlerinin Depolama Boyunca Meyve Kalitesine Etkisi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2015;19(2):179-83.

e-ISSN: 1308-6529