BibTex RIS Kaynak Göster

Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 2, 932 - 936, 15.08.2018
https://doi.org/10.19113/sdufbed.28988

Öz

Bu çalışmada bir gıda endüstrisi atıksuyunun alüminyum elektrot kullanılarak kesikli sistemde elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtımı incelenmiştir. Anaerobik arıtma çıkışından alınan atıksuyun özellikleri 504 mg/L KOI, 100 mg/L TOK, 3.37 mS/cm iletkenlik ve 7.8 pH parametreleri ile karakterize edilmiştir. Elektrokoagülasyon prosesinin etkinliği KOİ parametresindeki değişim gözlenerek değerlendirilmiştir. Çalışmada pH, iletkenlik, akım yoğunluğu ve reaksiyon süresinin etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan optimum koşullar pH=7, iletkenlik=3.5 mS/cm, akım yoğunluğu =1.83 mA/cm2 ve süre=30 dak. olarak belirlenmiştir. Bu koşullarda %95 KOİ giderim verimi elde edilirken işletme maliyeti de 0.98 TL/m3 arıtılan atıksu olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Custodio, S.C., Tongco, E.O., Tiangco, C.C., 2006. Waste to Energy Project: Pineapple Processing Waste Biomethanation and Treatment Plant. Promotion of Renewable Energy and Greenhouse Gas Abatement (Prega), Pre-Feasibility Study Report, 1-76.
  • [2] Guven, G., Perendeci, A., Tanyolaç, A., 2009. Electrochemical treatment of simulated beet sugar factory wastewater. Chemical Engineering Journal, 151, 149-159.
  • [3] El-Naas, M.H., Al-Zuhair, S., Al-Lobaney, A., Makhlouf, S., 2009. Assessment of Electrocoagulation for the Treatment of Petroleum Refinery Wastewater. Journal of Environmental Management, 91, 180–185.
  • [4] Martinez-Huitle, C.A., Brillas, E., 2009. Decontamination of wastewaters containing synthetic organic dyes by electrochemical methods: A general review. Applied Catalysis B: Environmental, 87, 105–145.
  • [5] Kushwaha, J.P., Srivastava, V.C., Mall, I.D., 2010. Organics removal from dairy wastewater by eletrochemical treatment and residual disposal. Separation and Purification Technology, 76, 198-205.
  • [6] Emamjomeh, M.M., Sıvakumar., M., 2009. Review of pollutants removed by electrocoagulation and electrocoagulation/flotation processes. Journal of Environmental Management, 90, 1663-1679.
  • [7] Mollah, M.Y.A., Schennach, R., Parga, J.R., Cocke, D.L., 2001. Electrocoagulation (EC)- science and applcations. Journal of Hazardous Materials, 84, 29-41.
  • [8] Zaied, M., Bellakhal, N., 2009. Electrocoagulation treatment of black liquor from paper industry. Journal of Hazardous Materials, 163, 995-1000.
  • [9] Adhoum, N., Monser, L., 2004. Decolourization and removal of phenolic compounds from olive mill wastewater by electrocoagulation. Chemical Engineering Processing: Process Intensification, 43, 1281-1287.
  • [10] Akyol, N.H., 2012. Treatmentof paint manufacturing wastewater by electro coagulation. Desalination, 285, 91-99.
  • [11] Akbaş, H., 2014. Elektrokoagülasyon yöntemi ile renk gideriminin incelenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Özbay

Sevil Veli

Bilge Özbay Bu kişi benim

Ayla Arslan

Ecren Çebi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özbay, İ., Veli, S., Özbay, B., Arslan, A., vd. (2018). Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(2), 932-936. https://doi.org/10.19113/sdufbed.28988
AMA Özbay İ, Veli S, Özbay B, Arslan A, Çebi E. Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. Ağustos 2018;22(2):932-936. doi:10.19113/sdufbed.28988
Chicago Özbay, İsmail, Sevil Veli, Bilge Özbay, Ayla Arslan, ve Ecren Çebi. “Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22, sy. 2 (Ağustos 2018): 932-36. https://doi.org/10.19113/sdufbed.28988.
EndNote Özbay İ, Veli S, Özbay B, Arslan A, Çebi E (01 Ağustos 2018) Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 2 932–936.
IEEE İ. Özbay, S. Veli, B. Özbay, A. Arslan, ve E. Çebi, “Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi”, SDÜ Fen Bil Enst Der, c. 22, sy. 2, ss. 932–936, 2018, doi: 10.19113/sdufbed.28988.
ISNAD Özbay, İsmail vd. “Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/2 (Ağustos 2018), 932-936. https://doi.org/10.19113/sdufbed.28988.
JAMA Özbay İ, Veli S, Özbay B, Arslan A, Çebi E. Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2018;22:932–936.
MLA Özbay, İsmail vd. “Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 22, sy. 2, 2018, ss. 932-6, doi:10.19113/sdufbed.28988.
Vancouver Özbay İ, Veli S, Özbay B, Arslan A, Çebi E. Elektrokoagülasyon Prosesi İle Gıda Endüstrisi Atıksuyunun Arıtımında Optimum Koşulların Belirlenmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2018;22(2):932-6.

Cited By

e-ISSN: 1308-6529