Bu çalışmada yumurtlama dönemi (20 hafta) ve yumurtlama dönem öncesi (10-16 hafta) Denizli tavuğu (Gallus gallus domesticus) ovidukt mukozasındaki glikonjugat yapısının histokimyasal olarak belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada sağlıklı 6’şar adet yumurtlama dönemi ve yumurtlama dönemi öncesi tavuklara ait infundibulum, magnum, isthmus, uterus ve vagina bölgeleri materyal olarak kullanıldı. Yumurtlama döneminde magnum ve vagina örtü epitelinde yoğun sülfatlı mukosubstans içeren hücrelere rastlandı. Her iki dönemde uygulanan Best Carmine yöntemi sonucunda sadece isthmus bölgesi örtü epiteli hücrelerinde reaksiyon gözlendi. Alizarin Kırmızısı uygulamasında yumurtlama dönemi ve öncesinde sadece uterus örtü epitelinde reaksiyon gözlendi. Performik Asit/AB pH 2.5 uygulamasında yumurtlama döneminde infundibulum ve magnum bölgelerinde reaksiyon görülmesine karşın yumurtlama dönemi öncesi sadece isthmus bölgesinde reaksiyona rastlandı. Yumurtlama döneminde magnum ve isthmusta nötral mukosubtans salgılayan hücreler gözlenirken yumurtlama dönemi öncesinde tüm bölgelerde reaksiyon tespit edilmedi. KOH/PAS uygulamasında yumurtlama dönemi infundibulum, magnum, isthmus, vagina örtü epiteli hücrelerinde ve yumurtlama dönemi öncesi infundibulum ve vagina örtü epiteli hücrelerinde güçlü reaksiyon gözlendi. Nötral ve asidik mukosubtansı birlikte içeren hücreler yumurtlama döneminde isthmus ve vaginada; sülfatlı ve karboksilli asidik mukosubtansı birlikte içeren hücreler ise yumurtlama dönemi magnum, uterus, vagina bölgelerinde ve yumurtlama dönemi öncesi isthmus ve vagina örtü epitelinde saptandı.
Ovidukt Denizli tavuğu; Histokimyasal yapı; Glikoprotein; Gallus gallus domesticus
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: Özel |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.