Araştırma Makalesi

YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ

Cilt: 23 Sayı: 1 30 Ocak 2018
PDF İndir
EN TR

YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ

Öz

20 yy. konçertoları, klasik müziğe bir yenilik getirmekten ziyade eski dönem konçertolarının form ve konçerto anlayışını tekrarlayarak, biçim yeniliğinin ötesinde melodi ve stil farklılıkları ile müzik repertuvarını zenginleştirmişlerdir. En çok bilinen ve yorumlanan viyola konçertolarının arasında çoğunlukla Bela Bartok, Paul Hindemit ve Alfred Schnittke gibi büyük bestecilerin eserleri öne çıkmaktadır. Geçmiş dönemlerde viyola çalgısına bakış açısının “ikinci derece keman” şeklinde olduğu bilinmektedir. Bu bakış açısı 20.yy.da oldukça farklılaşmış, viyola çalgısı, önemli viyola icracıları sayesinde konçerto literatüründe hakkettiği yeri almıştır. Viyola çalgısını farklı bir konuma taşıyan en önemli viyola virtüozlerinden birisi de hiç şüphesiz Yuri Bashmet’dir. Yuri Bashmet’e viyola çalgısının tüm karakterini yansıtan farklı 50-den fazla konçerto ithaf edilmiştir. Bu çalışmada genel bir perspektifte 20. yy. Viyola konçertoları ve bu konçertolara Yuri Bashmet’ın etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BASHMET, Y. (2003). Vokzal Mechty, Muzyka, Moskova.
  2. BEKTAŞ, T. (2003). “Bireysel Çalgı Olarak Viyolanin Içerik ve Egitim Boyutlari Üzerine Bir Çalişma”, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 10:93-101.
  3. ÇOKAMAY, B. (2010). Giovanni Punto’nun 6 No’lu Korno Konçertosu’nun Form Analiz ve İcra Yönünden İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  4. DARDA, V. (2014). “Altovyy Concert Vtoroy Poloviny XVIII Veka Obshestvo”, Sreda Razvitie Dergisi, 3:112-115.
  5. MARSHANSKIY, S. (2010). “Sovremennaya Otechestvennaya Muzyka Dlya Alta: Perspektivy Izuchenija”, Vestnik Tchelyabinskogo Gosudarstvennogo Universiteta Filologiya İskusstvovedeniye Dergisi, 22: 164-168.
  6. STOKLITSKAYA, Y. (1984). Borisovskiy-Pedagog, Muzyka, Moskova.
  7. STRUVE, B. (1959). Process Formirovaniya Viol i Skripok, Muzgız, Moskova.
  8. TARAKANOV, M. (2005). İstoriya Sovremennoy Otechestvennou, Muzyka, Moskova.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Ocak 2018

Gönderilme Tarihi

25 Aralık 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Alizade, A. (2018). YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(1), 41-50. https://izlik.org/JA92YM76FR
AMA
1.Alizade A. YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ. SDÜİİBFD. 2018;23(1):41-50. https://izlik.org/JA92YM76FR
Chicago
Alizade, Ali. 2018. “YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23 (1): 41-50. https://izlik.org/JA92YM76FR.
EndNote
Alizade A (01 Ocak 2018) YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23 1 41–50.
IEEE
[1]A. Alizade, “YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ”, SDÜİİBFD, c. 23, sy 1, ss. 41–50, Oca. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92YM76FR
ISNAD
Alizade, Ali. “YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23/1 (01 Ocak 2018): 41-50. https://izlik.org/JA92YM76FR.
JAMA
1.Alizade A. YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ. SDÜİİBFD. 2018;23:41–50.
MLA
Alizade, Ali. “YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 23, sy 1, Ocak 2018, ss. 41-50, https://izlik.org/JA92YM76FR.
Vancouver
1.Ali Alizade. YURİ BASHMET’IN 20.YÜZYIL KONÇERTO ANLAYIŞI ÜZERİNE ETKİSİNE VİYOLA ÇALGISI PERSPEKTİFİNDEN BİR BAKIŞ. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Ocak 2018;23(1):41-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92YM76FR