Araştırma Makalesi

TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 22 Sayı: 3 30 Temmuz 2017
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Çalışan çocuklar gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin sorunudur. Çocukların büyük bir bölümü düşük ücretlerle, ihmal ve istismar içeren güç koşullarda ve uygun olmayan işlerde çalışmaktadırlar. Nedenleri ne olursa olsun çocukların çalışma hayatında yer almaları, fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz olarak etkileyebilmekte, fiziksel gelişme sürecini henüz tamamlamamış olan çocukların çalışma hayatında karşılaştıkları riskler de çalışma süreleri ve çalışma şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Buradan yola çıkılarak amaç; çocukları emek arz etmeye zorlayan sebepler ile işverenlerin emek taleplerini neden çocuklara yönelttikleri konusuna açıklık getirmek, Türkiye’de çocuk işçiliğinin ulaştığı boyutu ele alarak çocuk işçiliği ile ilgili mücadele politikalarını göz önünde bulundurmak ve çocuk işçiliği sorununa çözüm önerileri sunmaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKINTÜRK, T. (2002). Aile Hukuku Cilt 2. İstanbul: Beta.
  2. AKYÜZ, E. (2000). Ulusal ve Uluslararası Hukukta Çocugun Haklarının ve Güvenliginin Korunması. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  3. AYDIN, F. (2004). Türkiye Tarafından Onaylanan Ilo Sözleşmeleri. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yayın No:08, Ankara, 299.
  4. BEQUELE, A., & Boyden, J. (1992). Çocuk İstihdamıyla Mücadele. Ankara: ILO Ankara Bürosu: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yayını.
  5. BETCHERMAN, G. (2004). Çocuk İşçiliği ve Eğitim Çocuk Hakları. Washington DC: Dünya Bankası.
  6. BOYBEK, S. (2009). Sosyal Yardım Uygulamaları ve Çocuk İşçiliği Arasındaki İlişki: Keçiören Örneği. Ankara: Yayımlanmış Sosyal Yardım Uzmanlık Tezi, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü.
  7. BULUT, I. (1997). Sanayide Çalışan Çocukların Psiko-sosyal Gelişim Sorunları: Sanayi Bölgelerinde Çalışan Çocukların Sorunları. Ankara: TİSK yayını.
  8. ÇATAK, B. (2006). Çocuk işçiliği için Risk Faktörlerinin Belirlenmesi; Çocuk işçi ve Okuyan Öğrencilerin Sağlık Durumlarının Karşılaştırılması. Denizli: Uzmanlik Tezi, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali İhsan Burak Dur * Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Temmuz 2017

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Dur, A. İ. B., & Öztürk, M. (2017). TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(3), 613-635. https://izlik.org/JA95RJ69UJ
AMA
1.Dur AİB, Öztürk M. TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. SDÜİİBFD. 2017;22(3):613-635. https://izlik.org/JA95RJ69UJ
Chicago
Dur, Ali İhsan Burak, ve Mustafa Öztürk. 2017. “TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 (3): 613-35. https://izlik.org/JA95RJ69UJ.
EndNote
Dur AİB, Öztürk M (01 Temmuz 2017) TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 3 613–635.
IEEE
[1]A. İ. B. Dur ve M. Öztürk, “TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, SDÜİİBFD, c. 22, sy 3, ss. 613–635, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95RJ69UJ
ISNAD
Dur, Ali İhsan Burak - Öztürk, Mustafa. “TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22/3 (01 Temmuz 2017): 613-635. https://izlik.org/JA95RJ69UJ.
JAMA
1.Dur AİB, Öztürk M. TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. SDÜİİBFD. 2017;22:613–635.
MLA
Dur, Ali İhsan Burak, ve Mustafa Öztürk. “TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 22, sy 3, Temmuz 2017, ss. 613-35, https://izlik.org/JA95RJ69UJ.
Vancouver
1.Ali İhsan Burak Dur, Mustafa Öztürk. TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE MÜCADELE POLİTİKALARI: SDÜ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. SDÜİİBFD [Internet]. 01 Temmuz 2017;22(3):613-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95RJ69UJ