BibTex RIS Kaynak Göster

Bulanık Dematel Ve Bulanık Topsis Yöntemleri İle Üçüncü Parti Lojistik Firma Seçimi İçin Bütünleşik Bir Model Yaklaşımı

Yıl 2015, Cilt: 20 Sayı: 3, - , 11.09.2015

Öz

Günümüzde hızlı, doğru ve kesin kararlar verebilmek, var olan rekabet ortamında karar vericilere önemli üstünlükler sağlamaktadır. Karar vericilerin aldıkları kararlarda, karar destek araçlarını kullanmaları ise onların kararının rakiplerine göre daha hızlı ve daha az maliyetle amaçlarına ulaşmasına yol açacaktır. Karar vericilerin, karar vermekte zorlandığı alanlardan biri de lojistik dış kaynak kullanımında üçüncü parti lojistik firmasının seçilmesidir. Üçüncü parti lojistik(3PL) firma seçimi kalite, maliyet ve dağıtım zamanı gibi birbiri ile çelişen birçok amacın eşzamanlı eniyilemesinin gerektirdiği karmaşık çok ölçütlü bir karar verme sürecidir.

Bu çalışmada,3PL firması seçimi için oluşturulan bütünleşik model ile boru üretimi yapan bir işletmenin mevcut dört farklı alternatif firma arasındaki seçim işlemi yapılmıştır. Bütünleşik modelde, bulanık DEMATEL yöntemi kriterler arasındaki etkileşimi, bulanık hiyerarşik TOPSİS ise önerilen modeldeki kriter hiyerarşilerini incelemek için kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler incelenen işletmenin yöneticileri ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiş ve yapılan çalışma sonunda bu verilere en uygun lojistik firma seçimine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Bulanık DEMATEL, Bulanık TOPSİS, Üçüncü Parti Lojistik(3PL)Firma Seçimi, Lojistik

Jel Kodları: C44, L1, R410

ABSTRACT

Ability to make fast, correct and accurate decisions provides significant advantages to decision makers. Decision makers can benefit from these advantages faster and with less cost with decision support tools. One of the areas with which decision makers are having difficulty is the selection process of a third party logistics firm in outsourcing logistics. The selection process of a Third Party Logistics (3PL) firm is a complex multi–criteria decision making process, where decision makers have to deal with the optimization of conflicting objectives such as quality, cost, and delivery time. Making a decision is difficult and time consuming process for 3PL company under these criteria.

In this article, an integrated model created for a pipe-manufacturing company has been used to choose one of the 4 alternative companies in 3PL firm selection. While this paper employed DEMATEL method to investigate the interaction between the criteria in this integrated model, fuzzy hierarchic TOPSIS model was used to examine the hierarchy of criteria in the model. The data used in this article was obtained by face to face interviews with the managers of the firms surveyed and data was used to select the optimal logistics firm.

Key Words: Fuzzy DEMATEL, Fuzzy TOPSIS, Third Party Logistics(3PL)Firm Selection, Logistics

Jel Codes: C44, L1, R410

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şenol Altan

Elçin Karaş Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Altan, Ş., & Karaş Aydın, E. (2015). Bulanık Dematel Ve Bulanık Topsis Yöntemleri İle Üçüncü Parti Lojistik Firma Seçimi İçin Bütünleşik Bir Model Yaklaşımı. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(3).