TR
EN
Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma
Öz
Amaç: Bu çalışma, Enneagram sistemi tarafından dokuz farklı tipe ayrılan kişilik özellikleri ile bireylerin yemek tercihleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Farklı demografik geçmişleri temsil eden 18 yaş üstü toplam 987 katılımcı çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların Enneagram tipleri ve yemek tercihlerini belirlemek için "Google Documents" üzerinden oluşturulan Taştan Kişilik Tipi Envanteri ve Yemek Tercihi Anketi kullanılmıştır. Kişilik tipleri ve besin tercihleri arasındaki ilişkiyi ve kişilik tiplerinin gıda seçimleri üzerindeki etkisini belirlemek için sırasıyla Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın etik kurul onayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alınmıştır (Protokol No: 2020.37.02.11).
Bulgular: Mevcut çalışmanın bulguları, Enneagram kişilik tipleri ile gıda seçimleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, Enneagram TİP 2 kişiliğine sahip bireylerin gıda tercihleri açısından ruh hali, uygunluk, duyusal görünüm ve fiyat alt boyutları ile en yüksek korelasyonu sergilediğini ortaya koymuştur. Sağlık, ağırlık kontrolü ve etik kaygılar alt boyutları ile en yüksek ilişki düzeyi TİP 3 kişilik tipi ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, çalışmada duygusal yeme ile TİP 2 ve TİP 9 kişiliklerine sahip bireylerin gıda seçimleri arasında bir ilişki bulunmuştur.
Sonuç: Enneagram kişilik tiplerinin gıda seçimlerini nasıl etkilediğini anlamak, genel refahı teşvik etmek için bireylerin farklı ihtiyaçlarını ve motivasyonlarını ele alan kişiselleştirilmiş diyet stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Enneagram kişilik özellikleri ile bireylerin gıda tercihlerini etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Çalışmanın etik kurul onayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar
Etik Kurulundan alınmıştır. (protokol no: 2020.37.02.11).
Bu makale, Uzm. Dyt. Hilal Eravcı’nın Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Doğuer danışmanlığında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Sağlık
Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında Kabul edilen, 2023 tarihli “Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile
İlişkisinin Araştırılması” isimli yüksek lisans tez çalışmasından türetilmiştir.
Bu çalışmanın bir kısmı, 4-6 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenen “8 th International Başkent Congress On Medicine, Nursing, and
Health Sciences” isimli kongrede sözlü bildiri olarak sunulmuş ve bildirinin özet metni yayınlanmıştır.
Kaynakça
- [1] Kılıklar, A., Şahin, A., Sarıkaya, S., Bozkurt, İ. 2017. Kişilik tiplerinin tat tercihlerine etkisi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies. 5(3), 93-117.
- [2] Şahin, T. 2019. Kişilik Özelliklerinin Yeme Davranışıyla İlişkisi. Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
- [3] Beyaz-Sipahi, B. 2023. Obezite ve Yoksulluk: Türkiye Örneği. Erciyes University Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences. 64, 73-79.
- [4] ÜNAL ASLAN, K. S., CANTEKİN, I., TAR, E. 2022. Hemşirelik Öğrencilerinin Kişilik Özelliklerinin Yeme Davranışları Üzerine Etkisi. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 12(1), 69-75. [5] KABAK, S. 2011. Enneagramın 7. Sınıf Matematik Öğretiminde Grup Çalışmasına Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi, Doktora Tezi, İzmir.
- [6] Taştan, K. 2019. Development and Validation of a Personality Type Inventory Based on Enneagram. Konuralp Tıp Dergisi. 11(1), 112-120. doi: 10.18521/ktd.462049.
- [7] Gadd, A. 2018. The Enneagram of Eating: How the 9 Personality Types Influence Your Food, Diet, and Exercise Choices. Simon and Schuster.
- [8] Ercan, İ., KAN, İ. 2004. Ölçeklerde güvenirlik ve geçerlik. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 30(3), 211-216.
- [9] Dikmen, D., İnan-Eroğlu, E., Göktaş, Z., Barut Uyar, B., Karabulut, E. 2016. Validation of a Turkish version of the food choice questionnaire. Food Quality and Preference. 52, 81-86. doi: 10.1016/j.foodqual.2016.03.016.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Halk Sağlığı (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
22 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi
5 Şubat 2024
Kabul Tarihi
3 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 1
APA
Eravcı, H., & Doğuer, Ç. (2024). Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(1), 62-71. https://doi.org/10.22312/sdusbed.1431746
AMA
1.Eravcı H, Doğuer Ç. Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;15(1):62-71. doi:10.22312/sdusbed.1431746
Chicago
Eravcı, Hilal, ve Çağlar Doğuer. 2024. “Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 (1): 62-71. https://doi.org/10.22312/sdusbed.1431746.
EndNote
Eravcı H, Doğuer Ç (01 Nisan 2024) Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 1 62–71.
IEEE
[1]H. Eravcı ve Ç. Doğuer, “Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy 1, ss. 62–71, Nis. 2024, doi: 10.22312/sdusbed.1431746.
ISNAD
Eravcı, Hilal - Doğuer, Çağlar. “Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15/1 (01 Nisan 2024): 62-71. https://doi.org/10.22312/sdusbed.1431746.
JAMA
1.Eravcı H, Doğuer Ç. Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;15:62–71.
MLA
Eravcı, Hilal, ve Çağlar Doğuer. “Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy 1, Nisan 2024, ss. 62-71, doi:10.22312/sdusbed.1431746.
Vancouver
1.Hilal Eravcı, Çağlar Doğuer. Enneagram Kişilik Tiplerinin Besin Seçimi ile İlişkisinin Araştırılması: Kesitsel Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 01 Nisan 2024;15(1):62-71. doi:10.22312/sdusbed.1431746
