Özet:
Amaç:
Seromerler, seramik
kullanımında çeşitli kısıtlamaların bulunduğu vakalarda, özellikle
parafonksiyonel alışkanlığa sahip veya periodontal destek dokuları yetersiz
bireylerde gerilim kırıcı özellikleri nedeni ile iyi bir alternatiftirler. Klinik
kullanımda dental materyallerle ilgili önemli kriterlerden biri de yüzey
özellikleridir ancak, belirli sürelerde ağız ortamında kullanım sonucunda yüzey
özellikleri değişebilmektedir. Bu çalışmanın amacı Co-Cr metal alt yapı üzerine
uygulanmış bir seromer materyalin farklı yaşlandırma işlemleri sonrası in vitro
olarak yüzey pürüzlülüğünü değerlendirmektir.
Gereç
ve Yöntem:
Disk şeklindeki Co-Cr
alt yapılar üzerine (10x2 mm), bir seromer materyal olan Ceramage (Shofu,
Japonya) 6 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde olacak şekilde yerleştirilerek polimerize
edilmiştir (n=36). Distile suda bekletme, termal siklus ve fırçalama simulatörü
uygulamalarına tabi tutulan örneklerin ortalama yüzey pürüzlülüğü değerleri bir
profilometre cihazı ile ölçülmüştür. Yaşlandırma işlemleri sonrası örneklerin
yüzeyleri taramalı elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Verilerin
istatistiksel analizi, tekrarlanan ölçümlü varyans analizi kullanılarak
yapılmıştır.
Bulgular:
Örneklerin
yaşlandırma işlemleri öncesi ve sonrası ortalama Ra değerleri sırasıyla distile
suda bekletme için (0,34 µm±0,06; 0,36 µm±0,01), termal siklus uygulaması için (0,26
µm±0,02; 0,29 µm±0,02), ve fırçalama uygulaması için (0,28 µm±0,09; 0,44 µm±0,09)
olarak ölçülmüştür. Başlangıç yüzey pürüzlülüğü değerleri ile kıyaslandığında
örneklerin ortalama yüzey pürüzlülüğü değerlerindeki artışın en fazla fırçalama
simulasyonu sonrası olduğu bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç:
Bu in vitro çalışmanın sınırları
dahilinde fırçalama simulasyonunun bir seromer materyal olan Ceramage’ın yüzey
pürüzlülüğünde diğer yaşlandırma işlemleriyle karşılaştırıldığında önemli bir
artışa yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |