Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin Covid-19 pandemisi sırasında kaygı düzeyleri, uyku kalitesi ve kas-iskelet ağrıları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladı.
Materyal-Metod: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışma, 15 Şubat-15 Temmuz 2021 tarihleri arasında bir üniversitenin sağlık alanı ile ilgili iki yüksekokulunda öğrenim gören 316 öğrenci ile yapıldı. Araştırma verileri, Bireysel Tanıtım Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri ve Nordic Kas İskelet Sistemi Anketi kullanılarak toplandı. Veriler Spearman korelasyonu ve Student t testi ile analiz edildi.
Bulgular: Katılımcıların ortalama durumluk kaygı puanı 40,4±11.1 (20-76), ortalama sürekli kaygı puanı 44,8±9,2 (22-57) idi. Ortalama Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi puanı 7,9±2,8 (6-10) idi. Öğrencilerin en çok ağrı ve rahatsızlık belirttikleri alanlar sırt, bel ve boyun bölgeleriydi. Durumluk ve sürekli kaygı toplam puanı arttıkça uyku kalitesinin kötüleştiği bulundu (p<0.05). Son 12 ay içinde dirsek dışında tanımlanan tüm kas-iskelet sistemi bölgelerinde ağrı ve hassasiyet tanımlayan öğrencilerin durumluk ve sürekli kaygı puanlarının yüksek olduğu belirlendi (p<0.05).
Sonuç: Çalışma, Covid-19 salgınında öğrencilerin kaygı, uyku kalitesi ve kas-iskelet ağrı düzeyleri arasında ilişki olduğunu gösterdi. Bu çalışma pandemi gibi kısıtlılık dönemlerinde, fizik aktivitenin azalması ile birlikte kas iskelet sistemi ile ilgili sorunların artışı ve bu durumun kaygı düzeyleri ile ilişkisinin gösterilmesi, ayrıca uyku bozukluklarının tedavisinde öğrencilerin kaygı durumlarının belirlenmesinin önemli olacağını göstermesi açısından kritik değere sahiptir. Bu süreçte öğrencilere yönelik masa başı egzersiz programlarının düzenlenmesinin hem kas iskelet sorunları, hem kaygı düzeyleri için yararlı olabileceği, dolayısı ile uyku kalitelerini iyileştirebileceği söylenebilir.
Kaygı Uyku kalitesi Kas-İskelet Ağrısı Covid-19 Salgını Üniversite Öğrencileri
Bulunmamakta
Çalışmamıza katılım gösteren öğrencilere teşekkür ederiz.
Objective: This study aimed to determine the relationship between levels of anxiety, sleep quality and musculoskeletal pain of university students during the Covid-19 pandemic.
Material and Method: The cross-sectional and descriptive study was conducted between February 15-May 15, 2021 with 316 students studying in two health services vocational schools of an university. The research data were collected using a questionnaire form including Personal Identification Form, Pittsburgh Sleep Quality Index, State and Trait Anxiety Inventory, The Nordic Musculoskeletal Questionnaire. The data were analyzed with Spearman correlation analysis and Students’s t test.
Findings: The participants' mean State Anxiety score was 40,4±111 (20-76), and Trait Anxiety mean score was 44,8±9,2 (22-57). The mean Pittsburgh Sleep Quality Index score was 7,9±2,8 (6-10). The areas where students stated most pain and discomfort were back, waist and neck regions. It was found that as the total score of state and trait anxiety increased, sleep quality worsened. It was determined that the state and trait anxiety scores of the students who described pain, soreness and tenderness in the last 12 months in all defined musculoskeletal system regions except the elbows were high.
Conclusion: The study showed that the relationship between students' anxiety, sleep quality and musculoskeletal pain levels during the Covid-19 outbreak. This study has a critical value in terms of showing the increase in musculoskeletal problems with the decrease in physical activity and the relationship between this situation and anxiety levels, and also showing that it will be important to determine the anxiety levels of students in the treatment of sleep disorders. In this process, it can be said that arranging desk exercise programs for students can be beneficial for both musculoskeletal problems and anxiety levels, thus improving their sleep quality.
Anxiety Sleep quality Musculoskeletal pain covid 19 pandemic university students
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 13 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |