Because of its high genetic diversity, high adaptability, nutrient content, type of industrial
use, and therefore, its economical benefits, walnut is the mostly scrutinized species. Based upon the
technological advances, various types of research studies numerically increased on walnut species
both in our country and abroad. In Turkey, the first scientific study about walnuts was made in 1971.
Since 1971 the first publication in the walnut literature in Turkey, all scientific studies have been
grouped and evaluated. The results showed that academic publications consisted of 107 master theses,
225 isolated studies, 57 reviews, and 12 books, totalling up to 401 records on walnut studies in the last
half century. While 31% out of the studies on walnut were carried out by the year 2000, 69% of the
studies on walnut were performed in last 15 years period. Breeding and propagation studies have
dominated both in graduate theses and isolated research studies since 1971. Additionally, other
disciplines out of Horticultural Sciences have researched walnut in terms of the importance of
nutritious value of walnut, the importance of walnut in human health, walnut in forestry, and
industrial use of walnut timber.
Ceviz kültür tarihinin eskiliği, adaptasyon kabiliyetinin üstünlüğü, genetik çeşitliliğinin fazlalığı, besin içeriği, sanayide kullanımı ve bunlara bağlı ekonomik getirisi nedeniyle üzerinde çok fazla araştırma yapılan bir tür konumundadır. Bu araştırmalar gelişen teknolojinin de kullanılmasıyla birlikte gerek dünyada ve gerekse ülkemizde çeşitlenmiş, son yıllarda da sayısal olarak artış göstermiştir. Türkiye’de cevizle ilgili ilk bilimsel içerikli çalışma 1971 yılında yapılmıştır. Bu araştırmanın yapıldığı yıldan günümüze kadar gerçekleştirilen tüm çalışmalar belirli dönem aralığında gruplandırılmış ve değerlendirilmiştir. Yaklaşık yarım asırlık dönem içerisinde ceviz türünde 107 adet lisansüstü tez çalışması, 225 adet münferit araştırma makalesi, 57 adet derleme ve 12 adet kitap olmak üzere toplam 401 adet akademik çalışma tamamlanmıştır. Ceviz araştırmalarının %31’i 2000 yılına kadar, %69’u ise son 15 yıllık süreçte gerçekleştirilmiştir. Gerek lisansüstü tez çalışmalarında ve gerekse münferit araştırmalarda “ıslah” ve “çoğaltma” çalışmalarının ağırlıkta olduğu görülmektedir. Ayrıca diğer anabilim dallarında da cevizin besin değeri, insan sağlığındaki yeri, orman ağacı olarak ceviz ve ceviz odununun sanayide kullanımı gibi araştırmalar gerçekleştirilmiştir.
Diğer ID | JA75PB79EM |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.