Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Kültürü Yapılan Kişniş Populasyonlarının (Coriandrum sativum L.) Elementel Karakterizasyonu

Yıl 2017, Cilt: 12 Sayı: 2, 110 - 114, 31.12.2017

Öz

Türkiye’de
kültürü yapılan Şemsiyeçiçekliler (
Umbelliferae)
familyasına ait
farklı
kişniş populayonlarının mineral içerikleri (makro elementler:
Na, K, Ca, Mg ve P; mikro elementler : Fe, Zn, Cu
ve Mn; ağır metaller: Al, Ba, Co, Ni, Cr ve Pb) İndüktif Olarak Eşleşmiş
Plazma-Optik Emüsyon Spektroskopisi (ICP-OES) ile belirlenmiştir. Kişniş
populasyonlarının mineral içeriklerinin arasındaki farklılıklar istatistiki
olarak önemli
(p<0.01)
bulunmuştur. Populasyonlar içerisinde en yüksek fosfor (P)  miktarı 
7878.00 ppm ile Muğla populasyonundan elde edilirken en düşük 2969.91 ppm
ile Tokat populasyonundan elde edilmiştir. Mikro elementlerden demir (Fe)
içeriği en yüksek 435.00 ppm ile Kırşehir populasyonu iken en düşük 42.04 ppm
ile Bursa yöresine ait populasyondan elde edilmiştir. Ağır metal içerikleri
bakımından da populasyonlara göre en yüksek Alüminyum (Al) içeriği (850.91 ppm)
Hatay populasyonundan elde edilmiştir. Bu çalışma ile, farklı kişniş
populasyonlarının mineral içerikleri yeni çalışmalara katkı sunması
amaçlanmıştır.

Kaynakça

  • Aissaoui, A., Hilaly, J.E., Israili, Z.H., Lyoussi, B., 2008. Acute diuretic effect of continuous intravenous infusion of an aqueous extract of Coriandrum sativum L. in anesthetized rats; Journal of Ethnopharmacology 115 (2008) 89–95.
  • Başgel, S., Erdemoğlu, S.B., 2006. Determination of mineral and trace elements in some medicinal herbs and their infusions consumed in Turkey; Science of the Total Environment 359 (2006) 82– 89.
  • Baytop, T.,1994. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları . 578 s.
  • Chen, Q., Yao, S., Huang, X., Luo, J., Wang, J., Kong, L., 2009. Supercritical fluid extraction of Coriandrum sativum and subsequent separation of isocoumarins by high-speed counter-current chromatography; Food Chemistry 117 (2009) 504–508.
  • Eguale, T., Tilahun, G., Debella, A., Feleke, A., Makonnen, E., 2007. In vitro and in vivo anthelmintic activity of crude extracts of Coriandrum sativum against Haemonchus contortus; Journal of Ethnopharmacology 110 (2007) 428–433.
  • Gupta, K. K., Bhattacharjee, S., Kar, S., Chakrabarty, S., Thakur, P., Bhattacharyya, G., Srivastava, S. C., 2003. Mineral Compositions of Eight Common Spices; Communications in Soil Science and Plant Analysis; Vol. 34, No. 5&6, pp. 681–693.
  • Kan, Y., Kan, A., Ceyhan, T., Sayar, E., Kartal, M., Altun, L., Aslan, S., Cevheroğlu, Ş., 2005. “Atomıc Absorbtion Spektrometric Analysis of Trigonella foenum- graecum L. Seeds Cultivated in Turkey“, Turkish J Pharm. Sci 2(3) 187-191 (2005).
  • Kan, Y., 2007. “Konya Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Kişniş (Coriandrum sativum L.)’de Uygulanan Organik ve İnorganik Gübrelerin Verim ve Uçucu Yağ Oranı Üzerine Etkileri“, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 25 (42) 35-42, (2007).
  • Kan, A., 2012. Chemical and elemental characterization of wheat germ oil (Triticum spp. L.) cultivated in Turkey. African Journal of Agricultural Research, 7(35), 4979-4982, (2012).
  • Katar, D., Kara, N., Katar, N., 2016. Yields and Quality Performances of Coriander (Coriandrum sativum L.) Genotypes under Different Ecological Conditions. Turkish Journal of Field Crops, 2016, 21(1) 78-86.
  • Msaada, K., Taarit, M.B., Hosni, K., Hammami, M., Marzouk, B., 2009. Regional and maturational effects on essential oils yields and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) fruits; Scientia Horticulturae 122 (2009) 116–124.
  • Özcan, M. M., 2004. Mineral contents of some plants used as condiments in Turkey; Food Chemistry 84 (2004) 437–440.
  • Özkutlu, F., Kara, S. M., Sekeroglu, N., 2007. Determination of mineral and trace elements in some spices cultivated in Turkey; Proceedings of The International Symposium on Medicinal and Nutraceutical Plants; Acta Horticulturae: 756; 321-327; 2007.

The Elemental Characterization of Coriander Populations (Coriandrum Sativum L.) Cultivated in Turkey

Yıl 2017, Cilt: 12 Sayı: 2, 110 - 114, 31.12.2017

Öz

Mineral compositions (macro elements, Na, K, Ca, Mg and P; micro elements, Fe, Zn, Cu and Mn; heavy metals, Al, Ba, Co, Ni, Cr and Pb) of different Coriandrum sativum L. populations were determined which were cultivated in Turkey, Umbelliferae family, were determined by ICP-OES. There were significant (p<0.01) differences between  the coriander populations in view of their mineral compositons. In the population, the highest amount of phosphorus (P) was obtained from Muğla population with 7878.00 ppm and the lowest from Tokat population with 2969.91 ppm. The iron (Fe) content of micro elements was highest in the Kırşehir population with 435.00 ppm and the lowest in Bursa population with 42.04 ppm. The highest Al content (850.91 ppm) was obtained from the Hatay population in terms of heavy metal content.  The aim of this research attempts to contribute to knowledge of the mineral contents of different C. sativum populations.

Kaynakça

  • Aissaoui, A., Hilaly, J.E., Israili, Z.H., Lyoussi, B., 2008. Acute diuretic effect of continuous intravenous infusion of an aqueous extract of Coriandrum sativum L. in anesthetized rats; Journal of Ethnopharmacology 115 (2008) 89–95.
  • Başgel, S., Erdemoğlu, S.B., 2006. Determination of mineral and trace elements in some medicinal herbs and their infusions consumed in Turkey; Science of the Total Environment 359 (2006) 82– 89.
  • Baytop, T.,1994. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları . 578 s.
  • Chen, Q., Yao, S., Huang, X., Luo, J., Wang, J., Kong, L., 2009. Supercritical fluid extraction of Coriandrum sativum and subsequent separation of isocoumarins by high-speed counter-current chromatography; Food Chemistry 117 (2009) 504–508.
  • Eguale, T., Tilahun, G., Debella, A., Feleke, A., Makonnen, E., 2007. In vitro and in vivo anthelmintic activity of crude extracts of Coriandrum sativum against Haemonchus contortus; Journal of Ethnopharmacology 110 (2007) 428–433.
  • Gupta, K. K., Bhattacharjee, S., Kar, S., Chakrabarty, S., Thakur, P., Bhattacharyya, G., Srivastava, S. C., 2003. Mineral Compositions of Eight Common Spices; Communications in Soil Science and Plant Analysis; Vol. 34, No. 5&6, pp. 681–693.
  • Kan, Y., Kan, A., Ceyhan, T., Sayar, E., Kartal, M., Altun, L., Aslan, S., Cevheroğlu, Ş., 2005. “Atomıc Absorbtion Spektrometric Analysis of Trigonella foenum- graecum L. Seeds Cultivated in Turkey“, Turkish J Pharm. Sci 2(3) 187-191 (2005).
  • Kan, Y., 2007. “Konya Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Kişniş (Coriandrum sativum L.)’de Uygulanan Organik ve İnorganik Gübrelerin Verim ve Uçucu Yağ Oranı Üzerine Etkileri“, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 25 (42) 35-42, (2007).
  • Kan, A., 2012. Chemical and elemental characterization of wheat germ oil (Triticum spp. L.) cultivated in Turkey. African Journal of Agricultural Research, 7(35), 4979-4982, (2012).
  • Katar, D., Kara, N., Katar, N., 2016. Yields and Quality Performances of Coriander (Coriandrum sativum L.) Genotypes under Different Ecological Conditions. Turkish Journal of Field Crops, 2016, 21(1) 78-86.
  • Msaada, K., Taarit, M.B., Hosni, K., Hammami, M., Marzouk, B., 2009. Regional and maturational effects on essential oils yields and composition of coriander (Coriandrum sativum L.) fruits; Scientia Horticulturae 122 (2009) 116–124.
  • Özcan, M. M., 2004. Mineral contents of some plants used as condiments in Turkey; Food Chemistry 84 (2004) 437–440.
  • Özkutlu, F., Kara, S. M., Sekeroglu, N., 2007. Determination of mineral and trace elements in some spices cultivated in Turkey; Proceedings of The International Symposium on Medicinal and Nutraceutical Plants; Acta Horticulturae: 756; 321-327; 2007.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

İrem Ayran

Sadiye Ayşe Çelık Bu kişi benim

Asuman Kan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 9 Mart 2017
Kabul Tarihi 23 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ayran, İ., Çelık, S. A., & Kan, A. (2017). The Elemental Characterization of Coriander Populations (Coriandrum Sativum L.) Cultivated in Turkey. Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(2), 110-114.