Purpose of this study was to determine effect of concentrate level on beef cattle
performance and profitability in beef cattle farms in Afyon province. Data were obtained by
conducting a questionnaire with 100 beef cattle farms selected by stratified random sampling method.
Beef cattle farms were divided into three groups according to concentrate level and were analyzed
accordingly. As concentrate level increased, average daily gain increased, dry matter intake decreased
and cattle had better feed efficiency. It was found that with increasing concentrate level, total cost per
cattle decreased, cost of 1 kg liveweight and 1 kg carcass increased. Gross and net profit decreased
with increasing concentrate level. Gross profit for low, intermediate, and high concentrate level
groups were 422.69 YTL, 303.34 YTL and 286.54 YTL, respectively, whereas net profit was 125.86
YTL, 4.79 YTL and 6.90 YTL, respectively. When average profit of all farms was considered, it was
found that profit was not enough to sustain a farm household’s living. In the study area cost and sale
price of 1 kg carcass were close to each other thus discrepancy between these two prices defined as
profit margin was small.
Beef cattle concentrate level performance cost profitability.
Bu araştırmada, Afyon ili besi sığırcılığı işletmelerinde kesif yem oranının, besi performansı,
maliyet ve karlılığa etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmanın esas materyalini, tabakalı
örnekleme yöntemi ile belirlenen 100 işletmeden anket yöntemi ile toplanan birincil veriler
oluşturmuştur. İşletmeler, kesif yem oranına göre üç gruba ayrılarak incelenmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre kesif yem oranı arttıkça günlük canlı ağırlık artışının arttığı, yem tüketiminin
azaldığı ve yemden yararlanmanın iyileştiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kesif yem
oranının artışına paralel olarak hayvan başına üretim masraflarının azaldığı, 1 kg canlı ağırlık ve
karkas maliyetlerinin ise arttığı belirlenmiştir. Kesif yem oranı arttıkça hayvan başına brüt ve net karın
azaldığı tespit edilmiştir. Nitekim kesif yem oranı düşük, orta ve yüksek olan gruplarda hayvan
başına brüt kar sırasıyla 422.69, 303.34 ve 286.54 YTL, net kar ise 125.86, 4.79 ve 6.90 YTL olarak
hesaplanmıştır. Kesif yem oranı düşük, orta ve yüksek olan gruplarda elde edilen net karın bir
işletmenin geçimini sağlayacak düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma bölgesinde tüm
gruplarda 1 kg karkas maliyeti ile 1 kg karkas satış fiyatının birbirine yakın olduğu ve bundan dolayı
da kar marjının düşük olduğu saptanmıştır.
Besi sığırcılığı kesif yem oranı performans maliyet karlılık
Diğer ID | JA83HK36AG |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.