In this study, the earliest possible maturation date for commercially grown avocado
cultivars, ‘Bacon’, ‘Fuerte’, ‘Hass’, and ‘Zutano’, in Turkey was aimed to be determined by analyzing
oil and dry matter content of cultivars at different harvesting periods.
In the last harvesting period, fruit weight was found to increase 11-12 % compared to the first
harvesting time. Similarly, total oil content was 17-40 % higher in the last harvesting than the first
one. Total dry matter of fruit was also increased 7-18 % in the last harvesting period. There was also a
high correlation (r =0.90) between oil content and dry matter of fruit at different harvesting periods.
Based on dry matter content of fruit, the earliest harvesting time was found to be the first week
of November for ‘Bacon’ and ‘Fuerte’ and mid-November for ‘Hass’ and ‘Zutano’ cultivars.
However, optimum harvesting time period was suggested as the last week of November for ‘Zutano’,
first week of December for ‘Bacon’, last week of December for ‘Fuerte’ and first week of January for
‘Hass’ cultivar. As a result, monitoring the oil content and dry matter of avocado fruit was found to be
the most reliable harvest decision criteria.
Avocado physiological parameters harvest maturity oil and dry matter content
Bu çalışmada; ülkemizde standart çeşit olarak yetiştirilen ‘Bacon’, ‘Fuerte’, ‘Hass’ ve ‘Zutano’
çeşitlerinde farklı hasat dönemlerinde yağ ve kuru ağırlık içeriklerindeki değişimler ve en erken hasat
zamanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada, farklı hasat dönemlerinde alınan
4 önemli çeşidin meyve eti örneklerinde, yağ ve kuru ağırlık içerikleri saptanmıştır. Denenen her 4
çeşitte de ilk hasattan son hasada gidildikçe; meyve ağırlığında % 11–22, toplam yağ içeriğinde % 17–
40 ve toplam kuru ağırlık içeriğinin ise % 7–18 arasında artışlar kaydedilmiştir. Ayrıca hasat
zamanları ile toplam yağ ve kuru ağırlık arasında yüksek oranda korelasyon (r = 0.90) tespit
edilmiştir. Meyve etinde bulunması gereken kuru ağırlık içeriğine göre çeşitlerin en erken hasat
zamanı; ‘Bacon’ ve ‘Fuerte’ için kasım ayının ilk haftası, ‘Hass’ ve ‘Zutano’ çeşitleri için kasım
ayının ortası olarak bildirilmiştir. Ancak optimum hasat zamanı; ‘Bacon’da aralık ayının ilk haftası,
‘Fuerte’de aralık ayının son haftası, ‘Hass’da ocak ayının ilk haftası ve ‘Zutano’da ise kasım ayının
son haftası olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları; hasat kriteri olarak meyve etinin kuru ağırlık
veya yağ içeriğinin belirlenmesinin en güvenli yöntem olduğunu göstermiştir.
Avokado fizyolojik parametreler hasat olgunluk yağ ve kuru ağırlık içeriği
Diğer ID | JA58YY36ER |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.