Bu çalışmada, ülkemizde beğenilerek tüketilen
erkenci ‘Akça’ armut çeşidinden melezleme yoluyla elde edilen F1 melez
bireylerin, fiziko-kimyasal ve duyusal değerlendirmeleri yapılmıştır. Ayrıca
melez bireylerin, yumuşak çekirdekli meyve türlerinin en yıkıcı hastalığı olan,
ateş yanıklığı hastalığına karşı duyarlılık durumları da tespit edilmiştir. Pomolojik özelliklerden meyve eni 35.84
- 59.19 mm, meyve boyu 42.59 - 71.80 mm, şekil indeksi 0.90 - 1.85, meyve ağırlığı 25.53 - 101.40 g ve meyve eti sertliği 3.38 - 6.87
kg/cm2 sınırlarında saptanmıştır. Suda çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asit miktarı, vitamin
C ve antioksidan aktivite özellikleri sırası ile %10.93 – 16.77, 3.15 - 4.52, % 0.16 - 0.64, 2.00 – 5.33
mg.L-1 ve %23.37 – 81.20 aralıklarında değişim göstermiştir. Ticari
değer taşıyan parametrelerle oluşturulan, tartılı derecelendirme yöntemiyle,
dört genotipin, erkenci armut çeşidi olarak tescil edilebilme potansiyelinde
olduğu görülmüştür.
Antioksidan aktivite Islah Pyrus communis L. Seleksiyon Vitamin C
Tübitak
TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938
Çalışma materyalinin elde edildiği (TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938) projeler Türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu tarafından desteklenmiştir.
In this study, physico-chemical and sensory
evaluations of F1 genotypes that were obtained by hybridizations
from ‘Akça’ which is a approvingly consumed early harvest cultivar in our
country were made. Furthermore, the susceptibility level of hybrids to fire blight,
which is the most devastating disease of pome fruit species was detected. Among the pomological
characteristics, fruit width, fruit length, shape index, fruit weight and fruit
flesh hardness were varied between 35.84 - 59.19 mm, 42.59 - 71.80 mm, 0.90 -
1.85, 25.53 - 101.40 g, 3.38 - 6.87 kg.cm2, respectively.
Soluble solid content, pH, titreable
acidity, Vitamin C and
antioxidant activity values were determined in the range of %10,93 - 16,77, 3,15 - 4,52, % 0.16 - 0.64, 2.00 -
5,33 mg.L-1 ve %23.37 - 81,20. As a
result of weighted rating method, formed by the parameters which
bring the commercial value of the genotypes to the forefront, four genotypes have the potential to be registered
as early pear cultivar.
TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TOVAG 106O719 ve TOVAG 110O938 |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 22 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 9 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.