Öz: Bu çalışma, Macar fiğ çeşitlerinin ot ve tohum verimleri ile bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018-2019 yetiştirme döneminde Uşak’ta yürütülmüştür. Çalışmada, Altınova-2002, Budak, Kansur, Oğuz-2002, Sarıefe ve Tarm Beyazı-98 Macar fiğ çeşitleri tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak ekilmişlerdir. Araştırmada, Macar fiğ çeşitlerinin, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, baklada tane sayısı, biyolojik verim, tohum verimi ve bin tane ağırlıkları arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar belirlenmiştir.
Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, yeşil ot verimlerinin 1872.50-2607.50 kg/da, kuru ot verimlerinin 421.16-606.89 kg/da, ham protein oranlarının %16.20-18.49, ham protein verimlerinin 68.30-111.33 kg/da arasında değiştiği belirlenmiştir. Çeşitlerin baklada tane sayıları 3.73-6.66 adet, biyolojik verimleri 276.77-402.83 kg/da, tohum verimleri 75.67-103.44 kg/da ve bin tane ağırlıkları 30.39-34.10 g arasında farklık göstermiştir. Araştırma sonucunda Uşak ve benzer özelliğe sahip bölgelerde kaliteli ve yüksek ot verimi için Tarm Beyazı-98 ve Sarıefe Macar fiği çeşitlerinin, tohum verimi için ise Tarm Beyazı-98, Sarıefe, Kansur ve Altınova-2002 çeşitlerinin tercih edilmesinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Macar fiğ çeşit kuru ot verimi ham protein verimi tohum verimi
Abstract: This study was conducted to determine the hay and seed yield and some agricultural properties of some Hungarian vetch cultivars in Usak during the 2018 - 2019 growing season. In the study, Altınova-2002, Budak, Kansur, Oğuz-2002, Sarıefe and Tarm Beyazı-98 Hungarian vetch cultivars were grown according to the randomized block design with three replications. In the study, statistically significant differences were determined among the cultivars regarding herbage yield, hay yield, crude protein content, crude protein yield, grain number per pod, biological yield, seed yield and thousand grain weights.
According to the results, it is determined that the herbage yields 1872.50-2607.50 kg/da, hay yields 421.16-606.89 kg/da, crude protein contents 16.20-18.49%, crude protein yields varied 68.30-111.33 kg/da in the research. According to the results obtained from the study, the plant heights changed 48.67 to 61.00 cm, herbage yields 1872.50 to 2607.50 kg/da, hay yields 421.16 to 606.89 kg/da, crude protein ratios 16.20 to 18.49%, and crude protein yields of the cultivars changed 68.30 to 111.33 kg/da. The number of seeds per pod of the cultivars differed between 3.73-6.66, biological yields 276.77-402.83 kg/da, seed yield 75.67-103.44 kg/da, and thousand-grain weights 30.39-34.10 g. As a result of the research, it was concluded that it is more appropriate to choose Tarm Beyazı-98 and Sarıefe cultivars for high quality and hay yield in Usak and similar regions, and Tarm Beyazı-98, Sarıefe, Kansur and Altınova-2002 cultivars for seed yield.
Hungarian vetch cultivar hay yield crude protein yield seed yield
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 29 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.